Naslijeđe zločina:Prsten s glavom indijanskog poglavice
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Naslijeđe zločina: Prsten s glavom indijanskog poglavice

Prsten s glavom indijanskog poglavice privukao je pažnju medija. Novinari pokušavaju da dokuče šta je njegova tajna simbolika i šta se desilo s pečatnjakom koji je nosio dok je marširao kroz Srebrenicu

Prsten s glavom indijanskog poglavice

 

Danas je Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo presudu Ratku Mladiću na doživotnu robiju. Presudu je slušao namršten, sa isturenom donjom vilicom. Sve na njegovom licu je govorilo da je sposoban da počini zločine za koje je osuđen. Dok je pozirao, fotografi su fokusirali njegov novi prsten sa glavom indijanskog poglavice.

Nakon čitanja presude, sutkinja je zamakla iza kulisa, a Mladića je progutao mrak jer je televizijski prenos naglo prekinut. Posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine, kako su ga prozvali mediji, je okončano. Na ekranu su se mijenjali političari, i svi smo znali šta će nam svako od njih reći.

To bi trebalo da bude konačno zadovoljenje pravde. Ali, niti je pravda zadovoljena niti je bilo šta okončano.

 

ŠIRENJE MITA

 

Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a, koji je zbog brojnih korupcijskih afera morao napustiti to mjesto, dao je na twitteru svoju “stručnu, pravnu” ekspertizu sudskog procesa:

Srpski sud o Generalu Mladiću već davno je izrečen te postao pravosnažan i nepromjenljiv, a taj sud je svakom Srbinu, poslije Božijeg, onaj najvažniji!

Ovo je javno izjavila osoba koja je, donedavno, kontrolisala kompletno pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je danas savjetnik Milorada Dodika, pa je sve zainteresirane savjetovao kako da se u činjenici da je mišljenje jedne sutkinje bilo izdvojeno, pronađe uporište za jačanje mita:

Suprotno mišljenje predsjednice sudskog vijeća Prisce Nyambe ne mijenja presudu, ali za istoriju znači ogromno. Zašto? Zato što niko ne može reći da je presuda jedinstven civilizacijski stav, i svako sutra može da kaže legitimno, slažem se sa suprotnim mišljenjem sudije Nyambe!

Nakon današnje presude jasno je da će zli starac konačno i sigurno umrijeti iza rešetaka, izolovan od ostatka svijeta. Ali mit, zloćudniji čak i od njega, ostao je na slobodi i uz pomoć ovakvih i sličnih pravnih eksperata, širi se i nastavlja da truje. Na žalost, balkanski mitovi mnogo su opasniji i izdržljiviji od oklopnih divizija pa i najokrutnijeg generala.

Konačno zadovoljenje pravde ovo društvo će dočekati tek kada se obračuna s njima, kada simpatiju prema krvnicima prevlada empatija prema žrtvama. Svim žrtvama, bez izuzetka. Izvinjavam se što naglašavam ono što bi moralo biti očigledno, što bi moralo biti jedinstven civilizacijski stav, ali se to neprestano mora ponavljati sve dok postoje osobe poput Dodikovog savjetnika.

 

SIMBOLIKA PRSTENA

 

Prsten s glavom indijanskog poglavice privukao je pažnju medija. Novinari pokušavaju da dokuče šta je njegova tajna simbolika i šta se desilo s pečatnjakom koji je nosio dok je marširao kroz Srebrenicu. Na društvenim mrežama traje rasprava gdje se može nabaviti sličan prsten. Radi se o tinejdžerima, fudbalskim navijačima u air max patikama. Šta će im prsten? Možda misle da će na taj način biti bliži krvniku, da će se identificirati s njim i njegovim naslijeđem?

Kupovina prstena sigurno je lakši, ali nije najprecizniji metod identifikacije sa Ratkom Mladićem. Jedini pravi način jeste sa empatijom pogledati u užas masovnih grobnica koji je on uzrokovao. Jer, to je njegovo jedino pravo naslijeđe. Stvarno i potpuno ogoljeno, bez ikakve tajne simbolike.

(zurnal.info)