Sefke Records:Punk s onoga svijeta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Punk s onoga svijeta

Punk s onoga svijeta

535615_10150816421998804_151581661_nKad sam bio stasit mladić mogao sam slušati najbrže hardcore bakljade 24 sata dnevno, bez predaha, slušnih ograničenja i migrena. Danas punk uglavnom slušam kad malo popijem. Obavezno odvrnem drevno pojačalo pa se žena izvinjava gostima. Počnem s I Wanna Live, nastavim sa Za tebe, Deanne, Where Eagles Dare, Kick Out The James, No Fun, Pretty Vacant i slično, umorim se od mijenjanja pa pustim frtalj Dolgcajta, pola London Calling i Fun House, trećinu It's Alive Ramonesa... Utom se i brod zaljulja, kopno nestane s horizonta i noć prekrije proleterski grad.

Na cinične primjedbe ne odgovaram, samo se samouvjereno cerim. Odavno su mi dosadili i cinizam i sarkazam i ironija, uželio sam se staromodne pristojnosti, uviđavnosti i skromne iskrenosti. Hoću reći da mi škodi moderni stav.

...

Kad mi vrijeme dozvoljava pratim šta rade moji preživjeli saborci. Iznenađen sam koliko su aktivni u posljednje vrijeme. Neki od njih uspjeli su se javiti i s onoga svijeta.

Recimo Joey Jeffry Hyman, moj omiljeni Ramone koji ima “novi” album pod nazivom Ya know. Album je nastao od demo snimaka koje je Joeyev mlađi brat Mickey našao u stanu. Na albumu sviraju Joan Jett, Steven Van Zandt , Richie Ramone, članovi bendova Cheap Trick i The Dictators kao i Mickeyev bend The Rattlers.

Evo singla pod nazivom “Rock'n'roll Is The Answer”. Ko pomene patetiku loš je čovjek.

 

S iste strane i na isti način dolazi dobri Jeffrey Lee Pierce, lider benda Gun Club. Album The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project - The Journey is Long nastao je tako što je Jeffreyev suradnik imenom Cypress Grove u njegovom stanu pronašao hrpu kaseta s demo verzijama i skicama nikada objavljenih pjesama. Nakon preslušanja shvatio je da je pronašao pravo blago i kontaktirao muzičare koji su sarađivali s frontmenom Gun Cluba ili mu se, dal javno, dal potajno, divili. Na nekolikom pjesama s albuma Cypress Grove je umiksao Jeffreyevu gitaru, kako bi zvuk bio što autentičniji.

Nick Cave je otpjevao pjesmu “City In Pain”.

Iggy Pop je već drugi album objavio ne bi li nas ubijedio da više nije kum punka i da bi radije postao novi Frank Sinatra. Ima on pravo na takve želje. Dovoljno nas je zadužio do sada da mu možemo dozvoliti da ima mirno starenje. Na Après pjeva svoje najdraže pjesme, u širokom, ali ipak i bliskom sazvučju - od Beatlesa, preko Sinatre i Sergea Gainsbourga pa do Edith Piaf, vjerovali ili ne. Znam da vjerujete sigurno, bar smo mi ovdje vidjeli trista čuda.

Kod nas pjeva Dassinovu Et si tu n'existais pas.

Posljednji album Public Image Ltd. Objavili su 1992. godine i zvao se "That What Is Not". Ako se ne sjećate nije ni čudno jer nije na njemu bilo bog zna šta za zapamtiti. Na novom albumu This Is Public Image Ltd Johnny Rotten svira sa gitaristom Lu Edmondsom (ex-The Damned) i bubnjarom Bruce Smithom (iz ponovno aktivnih The Pop Group). Novi član benda je basist Scott Firth, multiinstrumentalist najpoznatiji po suradnji sa Elvis Costellom, John Martynom i Steve Winwoodom.

Nakon 20 godina evo stvarno dobre pjesme. Zove se One Drop.

(zurnal.info)