PISMO VLASNIKA IT FIRME:Putem tendera perete novac, uvećavate vrijednost projekata i prijetite suparnicima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PISMO VLASNIKA IT FIRME: Putem tendera perete novac, uvećavate vrijednost projekata i prijetite suparnicima

Žurnal je u posjedu pisma kojeg je vlasnik jedne IT firme iz BiH uputio vlasniku firme iz Beograda, koja je u dosluhu sa zagrebačkim partnerom, godinama imala povlašteni status, naravno sve zahvaljujući ovdašnjim upravama javnih preduzeća i njihovim političkim mentorima. Pismo dovoljno ilustruje kriminal u ovoj oblasti

Putem tendera perete novac, uvećavate vrijednost projekata i prijetite suparnicima
FOTO: Tianyi Ma on Unsplash

Žurnal je u prva tri dijela dossiera o javnim nabavkama u IT sektoru u BiH objavio priče o tome kako firma sa dva zaposlena ostvaruje višemilionske prihode, potom o ucjenama, prijetnjama i višetruko uvećanim cijenama na tenderima, što otvara prostor za koruptivne radnje firmi koje su pretplaćene na tenderske pobjede i višemilionske poslove.

Pismo koje smo potom dobili potvrđuje Žurnalove navode te zorno ilustruje da su javne nabavke u IT sektoru itetako kriminalizovane. Vlasnik jedne IT firme iz BiH koji se pokušao suprotstaviti političkim i interesnim lobijima, u pismu kolegi iz jedne beogradske firme otvoreno ukazuje na ono što je javna tajna - pranje novca, prenaduvani tenderi, korupcija, prijetenje i ucjene uveliko su prisutni i u sektoru informacionih tehnologija (IT).

Zbog moguće istrage, objavljujemo sadržaj pisma bez imena firmi i aktera.


Zdravo (….)

Pokušavao sam te više puta nazvati, međutim očito je da mi se ne želiš javiti nego mi prijetiš…..

..Nakon tvoga bezobrazluka, prijetnji i ucjena sada ja neću popustiti i prepustiti ovaj projekat mešetarima i nažalost moram reći peračima para.

Elektroprenos je u vlasništvu Federacije BiH i Republike Srpske i prirodno je da barem jednaku priliku za izvođenje projekta zajednički dobiju firme iz Federacije i Republike Srpske, a ne da se preferiraju firme iz drugih država i to vjerovatno zbog ličnih interesa pojedinaca u tome krugu.

Ovo je moja domovina i ja ću štititi i svoje poslovne interese a i interese svoje države jer želim da moja djeca i sva ostala djeca u BiH imaju bolji zivot.

Što se tiče tvoje prijetnje oko političkog djelovanju na projekat, mislim da je setup koji ti podržavas u punom kapacitetu na tenderu ustvari politički setup. Ako smatraš da politika ne treba biti prisutna, zašto si onda tražio da ti se omogući sastanak sa novim političkim okruženjem u BiH sa kojim si imao sastanke u Sarajevu.

Tada ti je jasno rečeno da se od (…...) očekuje da bude partner države BiH i da se domaćim kompanijama da barem ravnopravna mogućnost za učešće na projektima te se time omogući razvoj domaće privrede. Takođe ti je u razgovoru rečeno da se neće dozvoliti nastavak pljačke kroz uvečavanje vrijednosti projekata bez obzira ko to radio. Nažalost, ti i dalje podržavaš tvoje preferirane partnere..…

Istina je da sam ja oborio tender u Rudnicima i donekle sam spasio obraz (….), jer je to bio isforsiran projekat samo da se uzmu pare, bez obzira što se znalo da Rudnici nisu spremni za takvu implementaciju i što projekat je bio osuđen na neuspjeh te što su Rudnici u finansijskim problemima, pa im je trebalo uzeti još 3 miliona eura, sramota...

Ja sam takođe oborio i tender Bilinga u EP BiH i na takav način dao (….) priliku da u zdravijoj konkurenciji učestvuje na ovom tenderu koji je bi po mojim skromnim znanjima trebao biti jedan od najvažnijih projekata u BiH.

Nažalost, ti si taj koji je podržao trgovinu (…….. i ….), da se projekat Bilinga u EPBIH prepusti (…..) a da (…..) pokrade BiH na projektu Rudnika. Ako mi želiš uzeti partnerski status, slobodno to uradi, jer ako to u (….) korporaciji može tako, onda mi ne treba partnerski status i ja ne želim biti dio takve sredine.

Uostalom ne treba mi u životu situacija prijetnji i ucjena kakva se dogodila….

E pa gospodine (….) neće ići i to slobodno prenesi svome prijatelju (…..) da u ovoj državi ima dovoljno patriota koji neće dozvoliti takve lopovluke ….”


O konkretnim akterima i dešavanjima koja su se odvijala prethodnih godina u sferi javnih nabavki u sektoru informacionih tehnologija, Žurnal će uskoro ponovo pisati.


(zurnal.info)