ONI SU KRIVI ZA POSKUPLJENJA!:Račune ne plaćaju vlasnici elitnih restorana, Armija BiH, Ministarstvo odbrane...

Istražujemo

Račune ne plaćaju vlasnici elitnih restorana, Armija BiH, Ministarstvo odbrane...

Račune ne plaćaju vlasnici elitnih restorana, Armija BiH, Ministarstvo odbrane...

Sarajevskim Toplanama i preduzeću Vodovod i kanalizacija (VIK) neplatiše su dužne ukupno 127 miliona maraka! Najvećim dijelom su dužnici građani koji nemaju ni za hljeba, međutim, kako je moguće da se na spisku najvećih dužnika nalaze i budžetski korisnici, dobrostojeći ini menadžeri a posebno ugledne sarajevske gazde, i da ih se ni uz pomoć sudova ne može natjerati da plaćaju račune? Da li je možda, nedavni pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da poskupi grijanje i vodu svima nama, bio plan da se tako pokriju tuđi dugovi i uzme tamo gdje je najlakše?

NI TORABI IM NIJE MOGAO POMOĆI

Razloga za takve sumnje dovoljno je i nakon samo letimičnog pogleda na zvanične spiskove dužnika Toplana i VIK-a. Ispostavilo se da je moguće da grijanje ne plaća ni Ministarstvo odbrane BiH!? Korisnici službenih prostorija u ulici Mala aleja 14 u Sarajevu duguju Toplanama 36.914 KM. Zašto već nisu tuženi i gdje je uostalom novac iz državnog budžeta koji se za ovo Ministarstvo svake godine osigurava za plaćanje komunalija? Ipak, njihov je dug samo "kap u moru" jer Toplane po osnovu dugovanja od građana i vlasnika, odnosno korisnika poslovnih prostora, ukupno potražuju 74 miliona maraka!

bosmal3Prvi na spisku sto najvećih dužnika za grijanje je (vidi spisak) Kulturno- sportski centar Zetra. Njihov je dug narastao na nevjerovatnih 605.171 KM. Očito je da im ni unosni poslovi s Torabijevim iscjeljiteljskim seansama nisu donijeli dovoljno novca da se riješe bar dijela dugova za grijanje. Po iznosu dugovanja, nakon Zetre je na spisku Merkur dd (281.610), potom Unionkomerc doo Sarajevo ( 137.931), te Bosmal doo (133.618), sjetimo se milionski projekat, poslovni poduhvat mlade braće Šabanović.

Našla se u društvu "sto najvećih" i Građanska demokratska stranka BiH. Zbog duga od 24.727 KM grijanje im je odavno isključeno. To što ih nema među prvih sto, ne znači da među dužnicima Toplanama nema i ostalih političkih stranaka.

Na spisku su i pojedini zavodi za zdravstvene usluge, osnovne škole, pa čak i Savez potrošača BiH. Posebno je zanimljiva činjenica da Toplanama novac duguju i brojne privatne firme, ugostiteljski objekti koji važe za elitna okupljališta Sarajlija, trgovačke radnje čiji vlasnici u Sarajevu imaju imidž dobrostojećih gazda. Njihova se dugovanja kreću u rasponu od 20-tak pa do četiri, pet hiljada maraka. Neki od njih se svakodnevno reklamiraju kao uspješne, profitabilne firme.

IMAJU ZA PIJANISTE ALI NE I ZA RAČUNE ZA VODU

Vrlo zanimljive rasprave mogle bi se povesti i zbog spiska sto najvećih dužnika preduzeću Vodovod i kanalizacija (vidi spisak). Trenutni dug (135.000 potrošača) za vodu i odvođenje otpadnih voda iznosi 53.886.000 KM. Pravna lica duguju 5.220.000 KM, a fizička 48.666.000 KM.

Najviše duguju stanari u objektima kolektivnog stanovanja koji su tuženi, ali ne postoji mogućnost pojedinačnih isključenja vode (dug ovih potrošača iznosi 36.837.000 KM). Nije novost da veći broj korisnika, vodu na plaća samo zato jer u stambenim zgradama trenutno ne postoji mogućnost da im zbog toga voda bude isključena. A sudovi su ionako zatrpani tužbama zbog neplaćanja komunalija... Koriste tu "situaciju" i vlasnici, odnosno korisnici brojnih poslovnih prostora, najčešće smještenih u prizemlju stambenih zgrada. I ne samo to, ko će znati da li kafane ili frizerski saloni troše jednako vode kao i ostali stanari u zgradi ali računi su jednaki za sve. Pa ni tako "odrezane" račune velike sarajevske gazde ne plaćaju. Tako kažu spiskovi.zeljeznice_copy_copy_copy

Vodu ne plaća, vjerovali ili ne, ni Armija BiH. Preduzeće Vodovod i kanalizacija ih je tužilo zbog duga od 198.015 KM!

Među najvećim neplatišama Vodovodu, registrirano je i preduzeće Željeznice Federacije BiH JP Sarajevo (36. 235), Centrotrans Tranzit dd Sarajevo ( 216.480), Zrak dd Sarajevo (195.007) pa čak i Bazen Bentbaša. Vlasniku bazena je zbog duga od 42.582 KM isključena voda!

Kao i Toplane, i u VIK-u su dužnicima ostavili mogućnost da dug isplaćuju na rate. Imaju razumijevanja i ako je preduzeće u teškoj ekonomskoj situaciji ili možda u stečaju. Odluka o pogodnostima za otplatu dugova je, naravno, dobra volja menadžmenta komunalnih preduzeća, uostalom kao i upuštanje u procjene da li je neko preduzeće možda svjesno dovedeno pred stečaj.

I kao sa spiskom dužnika za grijanje i na spisku VIK-a brojna su "zvučna" imena sarajevskih ugostiteljskih objekata. Godinama ne izmiruju račune za vodu ni elitne kafane u kojima kafu serviraju uz zvuke klavira i, naravno, dobro je naplate.

Spisak sto najvećih dužnika Toplana: 1-32 : 33-64 : 65-96 : 97-103.

Spisak sto najvećih dužnika VIK-a: 1-27 : 28-54 : 55-79 : 80-100.

(zurnal.info)