Kako Grčević nagrađuje poslušnike:Rad pravnika i stručnih saradnika sudije prikazuju u svojim normama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Kako Grčević nagrađuje poslušnike: Rad pravnika i stručnih saradnika sudije prikazuju u svojim normama

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH rad stručnih saradnika upisuje u svoju sudijsku normu, a isto omogućava i sudijama koji su dobri s njim, kako bi im povećao normu, pa samim tim i godišnju ocjenu

Rad pravnika i stručnih saradnika sudije prikazuju u svojim normama

 

Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, trebao bi na jednoj od narednih sjednica pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu, razjasniti mnogo štošta: od zloupotreba putem CMS-a, zapošljavanja osoba koje je brčanski sud prethodno osudio, te optužbi da u njegovo ime stručni saradnici vode ostavinske rasprave.

Grčević rad stručnih saradnika upisuje u svoju sudijsku normu, i na taj način je povećava, a isto omogućava i sudijama poslušnicima, otkriva izvor Žurnala.

Izvor Žurnala otkriva da sudija Osnovnog suda u Brčkom Dragan Tomaš, koji je navodno blizak Grčeviću, iskazuje enormnu normu i to samo jer mu je predsjednik suda omogućio da kao sudija potpisuje DN rješenja (riječ je o rješenjima koja donose pravnici zaposleni u takozvanoj gruntovnici, odnosno registru zemljišta, a koja se nalazi u sklopu Osnovnog suda).

Sve ono što pravnici u gruntovnici rade sudija Tomaš potpisuje i iskazuje u svoju normu, tvrdi isti izvor.

“Praksa u drugim sudovima je takva da rješenja koja donose pravnici u registrima zemljišta ona se računaju kao njihova norma. U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH ima i šef Registra zemljišta, ali opet se sva rješenja koja se donose iskazuju u normi sudije Tomaša”, navodi naš izvor.

Na ovaj način Grčević i Tomaš ostvaruju ubjedljivo najveće norme u pravosuđu Brčko distrikta BiH.

Naš izvor navodi da kada Grčević želi da nekog od svojih sudija nagradi za odanost daje im da potpisuju ostavinska rješenja koja rade stručni saradnici. Na takav način im povećava godišnju normu, jer veća norma znači i bolju ocjenu.

Osim navedenog, postoji i jedan kriterij koji predsjedniku suda dopušta da na osnovu svoje slobodne procjene dodijeli određen broj bodova nekome od sudija.

Tako Grčević, navode naši izvori, veći broj bodova dodjeljuje onima koji su mu odani, dok u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH postoji nekoliko sudija koji zbog toga što se drže isključivo “slova zakona”, nažalost, uvijek dobijaju manji broj bodova.

(žurnal.info)