DIREKTOR BIBLIOTEKE ZA SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA:Rad u turističkoj agenciji prijavio kao kulturni angažman

Istražujemo

DIREKTOR BIBLIOTEKE ZA SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA: Rad u turističkoj agenciji prijavio kao kulturni angažman

Želimir Radinović je na dan objave konkursa za izbor direktora imao šest godina, šest mjeseci i šest dana radnog staža, a u oblasti kulture radnog iskustva četiri godine, jedan mjesec i šest dana, dok se njegovo radno iskustvo stečeno na radu u Turističkoj agenciji “Karavan internacional” ne može tretirati kao radno iskustvo u oblasti kulture

Rad u turističkoj agenciji prijavio kao kulturni angažman
Želimir Radinović

Slučaj sumnjivog imenovanja Želimira Radinovića za direktora Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske zaveden je u Okružnom sudu u Banjaluci.

„Predmet će biti riješen prema Godišnjem Planu rješavanja predmeta ove vrste za 2018.godinu“, stoji između ostalog u odgovoru Okružnog suda na upit Žurnala.

Čitav slučaj postao je sumnjiv kada se utvrdilo da postoji mogućnost da je imenovanje Želimira Radinovića nezakonito jer kandidat nije ispunjavao tražene uslove, te da je imenovan uz pomoć veza sa vladajućom strukturom. 

Komisija za izbor i imenovanje Ministarstva prosvjete i kulture RS  predložila je Želimira Radinovića, a Vlada RS potvrdila prijedlog Komisije, i imenovala Radinovića na mjesto direktora biblioteke.  

Želimir Radinović, ni na konkursu iz 2013.godine  kada je prvi put imenovan, prema tvrdnjama protukandidata, nije zadovoljavao uslove koji su predviđeni za obavljanje direktorske funkcije. Po prezentiranoj dokumentaciji diplomirani je novinar koji je prvi radni odnos zasnovao 2011. u Turističkoj agenciji “Karavan internacional”, receptivnoj  agenciji, koja se bavi rezervacijom smještaja, putnim osiguranjem i čije je  sjedište u Novom Pazaru, a,  ispostava u Banjaluci. 

Iz dokumentacije se može zaključiti da je Želimir Radinović na dan 06.06. 2017.  - dan objave novog konkursa za izbor direktora imao šest godina, šest mjeseci i šest dana radnog staža, a u oblasti kulture radnog iskustva četiri godine, jedan mjesec i šest dana, dok se njegovo radno iskustvo stečeno na radu u Turističkoj agenciji “Karavan internacional” u periodu od 01.01.2013. do 30.04.2013. godine ne može tretirati kao radno iskustvo u oblasti kulture. 

Radinović je ranije za Žurnal rekao da je u Pozorištu mladih “DIS” iz Banjaluke radio na organizaciji pozorišnih predstava, te da mu je četiri godine direktorskog mandata u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica osiguralo više od šest godina radnog staža u oblasti kulture. Postavlja se pitanje kako je mogao biti izabran na direktorsku poziciju na prvom konkursu iz 2013.godine?

S druge strane, drugi kandidat Saša Grbić je profesor srpskog jezika i književnosti iz Banjaluke. Slijepo je i slabovidno lice, ali unatoč tome fakultet je završio u roku, a priprema i odbranu magistarskog rada. Po vlastitoj želji i preporuci Saveza slijepih lica Republike Srpske u junu 2017. se prijavio na konkurs za direktora Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske.  Međutim, u tome je spriječen, iako je ispunjavao sve uslove koji su traženi konkursom.

U rad JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske uključen je od njenog samog osnivanja i tokom cijelog tog perioda je bio član, pa i predsjednik upravnog odbora ove institucije. Treba spomenuti da, za razliku od Radinovića, Grbić poznaje brajevo pismo, proces proizvodnje brajevih, zvučnih i digitalnih knjiga, te da od 2011. radi u Centru za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta u Banjaluci. 

Postoje sumnje da iza imenovanja Želimira Radinovića na poziciju direktora Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske stoji  njegova politička i rodbinska povezanost sa osobama u Ministarsvu prosvjete.

Prema izvorima Žurnala, Radinović je zadržao poziciju direktora jer je član Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije na entitetskom nivou. Tvrde da je njegovo imenovanje direktno  „pogurao“ visoki funkcioner te stranke Nedeljko Milaković, ali i Dalibor Đekić, šef kabineta ministra industrije i energetike. 

Dalje navode da je odgovorni  službenik za sprovođenje konkursne procedure, u ime Ministarstva prosvjete i kulture RS, bila Dina Zorić, koja je navodno u rodbinskoj vezi sa Radinovićem. On je sve demantovao.

Saša Grbić nije za Žurnal želio da komentariše izbor direktora, kao ni Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih lica RS. 

(zurnal.info)