:Radio drama Stubovi društva: Umjetnost koristi bijedu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Radio drama Stubovi društva: Umjetnost koristi bijedu

Radio drama Stubovi društva: Umjetnost koristi bijedu


U današnjem Omladinskom programu BH radija1, u 18.05h poslušajte radio dramu ‘Stubovi društva’, autora Emira Zametice. Zametica je u Omladinskom programu BHR1 angažiran kao autor radio-dramskih eksperimenata pod nazivom Magnovenja i Vijesti Omladinskog programa (VOP).  

 Drama ‘Stubovi Društva’ govori o eksploatatorskoj prirodi realizma, umjetničkog pravca koji nastoji vjerno prikazati stvarnost, o bh.umjetnicima koji bijedu ovog podneblja koriste za vlastitu slavu i zaradu, o pozorištima u kojima drugačiji izričaji nemaju mjesta.

Teatar u BiH funkcioniše kao i sve drugo u ovoj zemlji, tako da se teško može smatrati mjestom sa kojeg će krenuti ozdravljenje bh. društva. Potrebno je više subverzivnosti, a ona se može postići isključivo postupkom. Otvorena kritika tranzicijskog društva u duhu realizma samo potvrđuje postojeće stanje, a u suštini ne može ništa promijeniti.

U radio-drami "Stubovi društva“, rađenoj u produkciji Dramskog programa BHR 1, igraju: Emir Fejzić, Ivana Petrović, Sanela Krsmanović, Adnan Goro, Alen Muratović, Slaven Vidak, Samir Čulić i Belma Turčinhodžić. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima potpuno je slučajna.

(zurnal.info)