Film u Gacku gledalo 300 ljudi:Radnici zabrinuti za sudbinu termoelektrane
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

Film u Gacku gledalo 300 ljudi: Radnici zabrinuti za sudbinu termoelektrane

Premijera dokumentarnog filma „Terma“ održana je na pravom mjestu, nekoliko stotina metara od Rudnika i termoelektrane Gacko, a poslovanje ovog preduzeća i višegodišnja sistemska pljačka Terme, kako je ovdje nazivaju i jeste tema ovog filma. Film „Terma“ ukazuje i na povezanost ovog preduzeća sa kupovinom vile Milorada Dodika na Dedinju

Radnici zabrinuti za sudbinu termoelektrane

Stanovnici Gacka su dolaskom na projekciju filma „Terma“ pokazali da ih neizvjesna sudbina njihovog najvažnijeg preduzeća itekako interesuje. Ulaz u ovdašnju Kino salu je bio besplatan, pa ne možemo reći da se tražila „karta više“ ali jeste trebalo još sjedišta za sve zainteresovane, pa su brojni gosti film morali stojeći gledati.

Diskusijom nakon projekcije potvrdili su detalje iz filma. Slavenko Adžić, vozač u Rudniku Gacko neposredni je svjedok dešavanja u Termi.
- Pričali ste u filmu o privatnim kompanijama i trećim licima. Sve mi to možemo uraditi sami bez ikakvih trećih lica. Ovo je mazanje očiju i to svako vidi.
Ako se bez obzira ko je u kojoj stranci, ne budemo posvetili da spasimo ovo preduzeće, zapitaćemo se od čega ćemo da živimo. Boli briga Srđana, Radmilovića i Milidraga, jer su se oni obezbijedili, a naša će djeca ostati da žive ovdje - vidno ljut je objašnjavao Adžić.

Njegovo nezadovoljstvo teškom situacijom u RiTE Gacko, radom uprave i nesposobnošću entitetskih vlasti da spriječe uništavanje preduzeća podijelio je i Mitar Grgur, radnik RiTE Gacko.

Milione koji se potroše na sumnjive javne nabavke komentarisao je Radenko Todorović – Šišo, advokat iz Gacka. Podsjetio je da prozvode ovdašnjih ljudi iz RiTE Gacko ne kupuju.
-
Zato što nabavljači nisu od nas mogli uzeti proviziju, a zna se koji su to ljudi. Film je dosta na profesionalan način snimljen. Trebalo bi i duže da traje. Predlažem da se objave krivične prijave protiv bivših rukovodilaca koje su u ladicama - zaključio je Todorović uz pljesak odobravanja.

Zamjenik načelnika Opštine Gacko Radojica Antunović podsjetio je i na probleme koje opština ima sa upravom Terme, koja ne plaća obeštećenje za uništeno poljoprivredno zemljište na kojem obavlja iskopavanja.
- Trebali bi više pritiskati, ali bi tako ugrozili rad tog objekta - zaključuje Antunović.

Milica Zelenović, psiholog i psihoterapeut pohvalila je film koji je prema njoj tačno i precizno detektovao suštinu problema u i oko RiTE Gacko.

Navode iz filma nije mogao poreći ni Siniša Šuković, odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Gacko. Od njega tek uopšteni komentar.
- Nisam član uprave ni rukovodstva pa nemam određena saznanja o ovome -
vrdao je Šuković.

Jednoglasan zaključak oko tri stotine prisutnih bio je da film „Terma“ realno prikazuje problem u svojih pola sata trajanja, ali da prava borba za spas preduzeća tek predstoji. Pružili su i podršku autorima filma, Amarildu Gutiću iz internet magazina “Žurnal” te “Moje Hercegovine” Milanki Kovačević i Slobodanu Goluboviću da nastave sa ovom i drugim pričama o korupciji unutar ovdašnjeg društva.

(zurnal.info)