Socijalni slučaj predsjednice Saveza Sindikata RS:Ranka Mišić mjesečno zarađuje više od 4.000 maraka

Istražujemo

Ranka Mišić mjesečno zarađuje više od 4.000 maraka

Ranka Mišić mjesečno zarađuje više od 4.000 maraka

Dok je Ranka Mišić na čelu Saveza sindikata RS, vlasti ovog entiteta ne treba da brinu da će doći do socijalnog bunta bez obzira na to da li će ili neće isplaćivati bilo kakve plate.

UZALUDNI SKUPOVI

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, najbolji je agent Vlade RS, poslodavaca i svih onih koji su radnike ovog entiteta doveli do prosjačkog štapa. Mišićeva ništa značajno nije učinila kada je hiljadu radnika trebinjskog „Novoteksa“ ostalo na ulici i bez ikakvog posla, ništa nije uradila ni kada je došlo do propasti firme „Nova Borja“ iz Teslića, ništa za radnike nije učinila kada su ostali bez posla nakon brojnih sumnjivih privatizacija u kojima su špekulanti raskrčmili imovinu tih preduzeća... Da pojednostavnimo, Mišićeva nije učinila ništa za radnike.

Istina, ona se pojavljivala u medijima i navodno „snažno protestvovala“ zbog otpuštanja radnika, ali to je bila samo puka poza i „vađenje štete“, kako se radnici ne bi bunili i izašli na ulicu.

Isti slučaj bio je i prilikom nedavnog štrajka budžetskih korisnika, kojima je Vlada RS smanjila plate za 10 posto. Nekoliko hiljada radnika okupilo se na protestu koji je trajao sat vremena, a Mišićeva je pozvala na ostavke i smjenu Vlade RS.

Naravno, bio je to uzaludan skup, jer je skupštinska većina, koju predvodi SNSD, izglasala novi budžet i smanjenje plata.

Nakon toga, Mišićeva je „promijenila ploču“ i pozvala radnike na „regionalne proteste“, tvrdeći da Sindikat ne traži „smjenu Vlade RS“. Jednostavnije rečeno, udrobljavanjem nezadovoljstva sprečavaju se širi socijalni nemiri, a vlasti se ostavlja širok manevarski prostor da pritiscima dodatno anulira opravdani revolt onih koji su i sa nesmanjenim primanjima jedva preživljavali. Sada je to „jedva“ dodatno umanjeno za deset posto.

PRIPADNICA ELITE

Zbog čega Ranka Mišić djeluje protiv radnika, pa i organizacije koju vodi?!

Kvaka je u primanjima Ranke Mišić! Ona je za samo deset mjeseci ove godine ona je inkasirala 41.566 KM, odnosno 4.156 maraka mjesečno.

Mišićevoj novac dotiče iz čak četiri izvora: plata šefice Saveza sindikata, sredstva iz Sindikata obrazovanja (nepoznato po kom osnovu ih prima), naknada za rad u Upravnom odboru Zavoda za zapošljavanje RS i za učešće u radu Ekonomsko - socijalnog savjeta RS.

Mjesečna plata Mišićeve u Savezu sindikata varira od 3.017 KM (april 2012. g.) pa do 3.907 KM (avgust o.g.). Iz Ekonomsko - socijalnog savjeta mjesečno ubire stabilnih i konstantnih 370 KM, dok u UO Zavoda prima najčešće 400 KM, a ponekad i svih 600 maraka.

Sa ovakvim primanjima daleko, predaleko je Mišićeva od radničkih briga i načina života. Ona je elita.

 

Mišićeva nije odgovorila na upit o ličnim primanjima

 Savez sindikata Republike Srpske

predsjednica Ranka Mišić

Poštovana gospođo Mišić,

molimo Vas da nam u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama odgovorite na sleća pitanja:

Kolika su Vaša ukupna mjesečna primanja?

Da li ste članica Nadzornog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i koliku naknadu primate po tom osnovu?

Članica ste i Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Kolika je mjesečna naknada po tom osnovu?

Da li primate ikakvu naknadu iz Sindikata za obrazovanje i po kom osnovu?

Molimo Vas da nam odgovore na ova pitanja pošaljete do utorka, 11. decembra. Unaprijed zahvalni.

Redakcija magazina Žurnal

(zurnal.info)