TEŠKO STEČENA IMOVINA:Raskošna imanja generalnog sekretara SDA i predsjednika SDA Visoko
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

TEŠKO STEČENA IMOVINA: Raskošna imanja generalnog sekretara SDA i predsjednika SDA Visoko

Mještani nekoliko visočkih naselja poput Gračanice i Lužnice plaćaju i po 15 maraka kubni metar pitke vode, sanjajući davno obećani vodovod. No, samo nekoliko kilometara iznad njihovih kuća vode mora biti. Tu su velelepna imanja generalnog sekretara SDA Amira Zukića te predsjednika SDA Visoko i kandidata za načelnika Halima Zukića. Fotografije Žurnala pokazuju kako nastaje još jedno elitno naselje ovdašnjih vlastodržaca

Raskošna imanja generalnog sekretara SDA i predsjednika SDA Visoko
FOTO: zurnal.info

Prava je panika nedavno zavladala među visočkim policajcima. Prijavljeno je kako je nestalo šest konja sa imanja Amira Zukića, federalnog poslanika i generalnog sekretara SDA. Ispostavilo se da je uzbuna bila lažna. Radnik koji ih hrani, nenajavljeno je konje pustio u šetnju „šumama i gorama“ Zukićevog imanja.

ISPRAVKA IMOVINSKOG KARTONA

Na imanju su pored vikendice vidljivi sportski teren, potom teren za trening konja, zasadi malina (nepoznato da li su naplaćeni i poticaji za uzgoj), voćnjaci te brojni pomoćni objekti i sadržaji na ogromnom zemljištu.

U imovinskom kartonu od 2014. godine, Amir Zukić je naveo da posjeduje vikendicu vrijednosti 20 hiljada maraka. Na upit Žurnala o toj imovini, Zukić priznaje da je tu prvo kupio 16 duluma po cijeni do 800 maraka po dulumu, a imanje je naknadno povećao na 30 duluma.

Napisao sam vrijednost same zgrade vikendice, koja je skromna. Moraću korigovati vrijednost u imovinskom kartonu, jer sada sigurno sve vrijedi 150 hiljada”, navodi Zukić.

IMA ZEMLJIŠTA ZA ODABRANE

Zukićev susjed, ne i rođak, s druge strane puta je Halim Zukić, predsjednik SDA Visoko, aktuelni kandidat ove stranke za načelnika Visokog te, što nije nimalo nevažno, direktor „VGT osiguranja“. Imanje Halima Zukića nimalo ne zaostaje u raskošnosti. On umjesto rasnih konja više preferira srndaće, a na imanju u kavezu čuva i medvjeda, jednog od dva mečeta koje je svojevremeno pronašao u šumi. Drugi je pobjegao. Tu su također malinjaci, zatim bogato uređeni dijelovi sa bazenom, parkovima, malim jezerima, te prigodni stambeni i pomoćni objekti. Očito je da uređenje imanja nije konačno.

Izvori Žurnala kažu da je Halim Zukić darežljiv kada je u pitanju zemljište na ovim prostorima te da ga je nudio na poklon nekim zvaničnicima iz Turske te naravno SDA.

Dok mi muku mučimo sa pitkom vodom koju skupo plaćamo, za njih i njihove životinje, voćnjake i druge biljke na imanjima, vode mora biti,“ kaže za Žurnal jedan od mještana obližnjeg naselja.

Možda je to i jedan od razloga što je upravo visočka SDA godinama opstruirala rekonstrukciju i proširenje visočkog vodovoda, a pojedinci zagovarali projekat korištenja vode sa izvorišta na području susjedne općine Vareš. Cijevi bi prolazile baš pored opisanih imanja, koja su izgleda samo prva u nizu za kadrove SDA sa ovog područja. Sarajevske Poljine su očito dobile ozbiljnu konkurenciju.

(zurnal.info)