Firme Lanaco i Prointer dobile posao godine u Vladi RS:Razvlačenje kablova vrijedno 9,4 miliona!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Firme Lanaco i Prointer dobile posao godine u Vladi RS: Razvlačenje kablova vrijedno 9,4 miliona!

Izvršna vlast, po dobro utabanoj proceduri, odlučila je da ovim firmama dodijeli tender vrijedan čak 9,4 miliona KM. Posao im je da razvuku nove kablove za internet i prošire njegov kapacitet u Administrativnom centru u Banjaluci

Razvlačenje kablova vrijedno 9,4 miliona!

Vlada Republike Srpske na računu ima novac građana, a IT firme bliske vrhu vlasti – “Lanaco” i “Prointer”- plan kako da milione maraka sebi stave u džep. Izvršna vlast, po dobro utabanoj proceduri, odlučila je da im dodijeli tender vrijedan čak 9,4 miliona KM. Posao im je ništa drugo nego da razvuku nove kablove za internet i prošire njegov kapacitet u Administrativnom centru u Banjaluci.

IT javne nabavke institucija, javnih preduzeća i ustanova postale su tako samo formalnost kojom se zadovoljava pun rupa Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je orginal i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao direktor Službe Goran Maričić.

Poslovi namješteni, pravosuđe ćuti

Milionski vrijedan posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada firmi „Lanaco“ Nebojše Ninića, koji je jedan od osnivača vladajućeg SNSD-a, Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Kako su veliki iznosi namijenjeni velikim igračima, kako je Žurnal već pisao, i u najnovijem tenderu bilo je vidljivo da je izvršna vlast već “pikirala” omiljene IT stručnjake. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“, po raspisivanju ove javne nabavke, kazao je za Žurnal da je favorizacija očigledna, jer uz propisanu cifru jasno stoje odrednice nekog od ranijih ugovora ponuđača.

„Jasno je da je riječ o namještanju milionskog posla. U posljednje vrijeme u ovakvim javnim nabavkama pogoršava se konkurentnost. Na primjer, jave se tri firme koje znaju da za neku strukturu blisku ugovornom organu moraju da izdvoje 30 odsto sume. One na to pristanu, a onda se takmiče oko ostatka iznosa. Najgore je što su uvijek u pitanju iste firme i što gotovo niko drugi nema šansu. Ovakvi tenderi se uvijek 'naduvavaju'“, objašnjava Vukajlović.

Kako nijedna od pravosudnih institucija ne nalazi za shodno da se pozabavi trošenjem javnih sredstava, “Lanaco” i “Prointer” će, nakon što potpišu milionski ugovor, posao morati da završe za 120 dana. Pošto sistem proradi, Vlada će sve platiti u 48 rata.

Ovo, po dobro poznatoj praksi, nije bilo planirano početkom godine niti su građani obaviješteni o trošenju novih miliona KM za IT napredak izvršne vlasti. Vlada je sve mogla da pokrije posebnom odlukom o pokretanju nabavke, baš kao što je to bio slučaj i sa opremanjem štala i kupovinom novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

„Na ovaj način lako se prikriva kriminal. Kako se uradi relokacija novca, to niko ne zna“, zaključio je Vukajlović.

Ninić jedini ponudio licence 

Polovinom godine tadašnja premijerka Željka Cvijanović kod poznatog IT tender stručnjaka Nebojše Ninića obezbijedila je Microsoft licence i to po cijeni od šest miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Krajem marta Vlada je raspisala ovaj tender za period od 2018. do 2020. godine, a, interesantno, jedini ponuđač bio je „Lanaco“, kao ovlašćeni Microsoft partner. Licence su od 2016. do 2012. godine progutale 6,8 miliona KM iz republičkog budžeta, a samo prošle je dato 1,87 miliona KM.

Prošle godine Ninićev „Lanaco“, kako je Žurnal takođe pisao, pribilježio je pobjedu na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM. To mu je, između ostalog, donijelo i dobit od 7,8 miliona KM, čime je poslovanje, u odnosu na 2016. godinu, popravio za dva odsto. Firma je prihodovala čak 33,2 miliona KM, što je za 5,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Tenderska demonstracija sile Ninićeve firme nastavljena je i ove godine u kojoj je pobijedila na više od 60 tendera teških blizu 20 miliona KM.

“Prointer” nam za 2,8 miliona kreira digitalni identitet

Miliona za rasipanje očito ima pa je uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, kako je objavio portal Capital.ba, povjereno „Prointeru“ i to za 2,8 miliona KM. Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji Igor Dodik, sin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vlada RS je ovaj projekat svrstala u prioritetni i finasira ga iz Programa javnih investicija RS u 2018. godini, a Agenciji za informaciono društvo RS nije bilo teško da odabere najbolje IT majstore. U milionskom ugovoru nosilac posla je banjalučki “Prointer”, a potpomaže ga „Netset global solutions“ iz Beograda.

(zurnal.info)