NEGATIVAN REVIZORSKI IZVJEŠTAJ ZA KOSMOS:Realno stanje ili Dodikovo disciplinovanje političkih partnera?

Istražujemo

NEGATIVAN REVIZORSKI IZVJEŠTAJ ZA KOSMOS: Realno stanje ili Dodikovo disciplinovanje političkih partnera?

Direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica ne priznaje sve navode iz revizorskog izvještaja, smatrajući da ne odslikava činjenično stanje poslovanje Kosmosa u 2023. godini. Najavljuje da će tražiti „reviziju revizije“, odnosno da će angažovati revizorski ekspertski tim.

Realno stanje ili Dodikovo disciplinovanje političkih partnera?
foto: Kosmos.ba

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objavila je 17. jula izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja banjalučkog preduzeća „Kosmos“ za prošlu godinu i dala negativno mišljenje.

„Popis imovine i obaveza sa stanjem na dan 31.12.2023. godine nije izvršen u skladu sa odredbama Pravilnika o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza, jer nije obuhvaćena vanbilansna evidencija (date mjenice), pojedine popisne liste nisu potpisane od strane svih članova komisije, a Elaborat o popisu ne sadrži uporedni pregled stvarnog i knjigovodstvenog stanja popisane imovine i obaveza“, navedeno je u izvještaju, koji je potpisao glavni revizor RS Jovo Radukić.

Direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica ne priznaje sve navode iz revizorskog izvještaja, smatrajući da ne odslikava činjenično stanje poslovanje Kosmosa u 2023. godini. Najavljuje da će tražiti „reviziju revizije“, odnosno da će angažovati revizorski ekspertski tim.

„Ne želim da komentarišem izvještaj Glavne službe za reviziju. Postoje ljudi koji će dati drugi revizorski izvještaj. Da li revizorski izvještaj politički, nepolitički? Danas je sve političko. Približavaju se lokalni izbori, svako svakog za nešto napada, zamjera, ali odgovorno tvrdim da zakonitost rada preduzeća u potpunosti ispoštovana“, rekao je Vještica za Žurnal.

Dušan Vještica (foto: mojahercegovina)

On tvrdi da je u toku njegovog direktorskog mandata Kosmos ostvario prihod od 35 miliona konvertibilnih maraka, od čega je bilo i 30 miliona ino prihoda, kao i da se trudi da servisira obaveze prema svim zaposlenima i dobavljačima.

„Servisirao sam 3,5 miliona KM neisplaćenih plata plata iz prethodnog perioda“, dodao je Vještica.

DISCIPLINOVANJE KOALICIJSKIH PARTNERA?

Vještica je kadar Socijalističke partije (SP) Petra Đokića, a izvor Žurnala iz Vlade RS tvrdi da ispod radara traje žestok pritisak Milorada Dodik i njegovog SNSD-a na ostale stranke iz vladajuće koalicije kako bi ih disciplinovali i spriječili da izađu ispod Dodikovog političkog kišobrana, čime bi dodatno oslabili njegovu političku poziciju. Isti izvor navodi da i revizorski izvještaji mogu biti vrsta pritiska na direktore preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade RS koji nisu iz SNSD-a, a ne isključuju ni druge vrste pritisaka i odmazde prema onim stranaka čiji lideri pokazuju skepticizam prema politici Milorada Dodika, koja cijeli ovaj bh. entitet gura u sve veću izolaciju.

Kao primjer navode da je Ugostiteljski servis Vlade RS, poznat i kao privatni ugostiteljski servis Milorada Dodika, koji je besplatno na usluzi za sve njegove privatne proslave i gozbe, ali i koji je, kako je Žurnal ranije pisao, početkom prošle godine raspisao tendere u vrijednosti više od milion maraka za nova vozila, kao i na hranu i piće, uključujući kvalitetna vina, konjake, viskija, šampanjace , Đedovu (Dodikovu) rakiju za „rajske“ odmore navodne elite na Jahorini. Ugostiteljski servis dobio je pozitivan revizorski izvještaj.  

Ugostiteljski servis Vlade RS izdvaja milion maraka za automobile, viski, šampanjac, meso...PRAZNIČNI ŠOPINGUgostiteljski servis Vlade RS izdvaja milion maraka za automobile, viski, šampanjac, meso...

DIREKTORSKA PLATA 368 KM

Direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica u jednom se složio sa revizorima Glavne službe za reviziju, koja je navela da mu je u 2023. godini, odlukom Nadzornog odbora, povećanja plata za 30 procenata, uprkos zaključku i ograničenjima Vlade iz 2011. godine po pitanju visine plata direktora javnih preduzeća.

iz revizorskog izvještaja

„Slažem se u tom dijelu. Ali, revizija je trebalo da utvrdi da je 2016. i 2017. godine deset mjeseci direktor radio na minimalnoj plati kao čistačica i u tom periodu izgubio oko 28.500 hiljada maraka“, pojasnio je Vještica svoje neslaganje sa nalazom revizije.

Saglasan je da je odlukom NO prekršena odluka Vlade RS u pogledu visine njegove plate, ali smatra da je revizori trebalo da navedu da je on u prethodnom periodu bio oštećen. Na direktorsku poziciju u „Kosmos“ on  je došao 2015. godine i tada je menadžerskim ugovorom bila definisana i njegova plata.

„Onda je došao period operacionog i finansijskog restrukturiranja Kosmosa i da bi se to uspješno završilo traženo je da direktor i svi zaposleni idu na minimalnu platu. I svi smo otišli na minimalac, deset mjeseci sam radio za minimalnu platu. Imam ovde ispred sebe platne liste. U 2017. godini u jednom od mjeseci moja plata, plata direktora, bila bila 368 KM“, naveo je on.

Obrazlažući negativno mišljenje, revizori su naveli potcijenjenu vrijednost investicionih nekretnina za iznos od 1.345.693 KM, a precijenjeni su zemljište (577.200 KM) i građevinski objekti u iznosu od 768.493 KM, jer poslovni prostori izdati u zakup i zemljište dato na korišćenje nisu klasifikovani kao investiciona imovina, u skladu sa važećim pravilnikom.

„Jedan dio zemljišta nije isknjižen, ali, s druge strane, nisu isknjižene ni rezerve. To je računovodstvena kategorija, i ona ne narušava finansijsku ravnotežu privrednog društva. Revizija je naložila da to moramo isknjižiti i  nisu bili ni otišli iz Kosmosa, a mi smo to uradili. Niko to zemljište nije odnio, niko ga nije zloupotrijebio niti je ono nestalo“, komentarisao je Vještica navode iz revizorskog izvještaja.

DA LI SU DOZVOLJENI ZAPADNI PARTNERI?

Za budućnost Kosmosa smatra sudbonosnom nedavnu odluku Vlade RS da 16,8 miliona KM potraživanja prema banjalučkom “Kosmosu” konvertuje u akcije i time ovo namjensko preduzeće rastereti starih dugovanja prema budžetu i fondovima. Ističući da je to za „Kosmos“ najvažnija odluka u poslednjih dvadeset godina, on je pojasnio da je tako značajno porasla akcijska vrijednost kapitala društva.

„Na čelu menadžmenta sam naslijedio ogromne dugove privrednog društva. Te dugove smo servisirali iz sopstvenih prihoda, između deset i 11 miliona maraka, S druge strane, ’Kosmos’ je u ovom trenutku kompanija koja je interesantna i poslovnom partnerima i investitorima, jer ćemo krajem godine imati potpuno čistu kompaniju, koja je spremna da obezbijedi bankovne garancije za kvalitetne poslove i koja je spremna da uđe u partnerstvo sa zainteresovanim poslovnim partnerom“, naveo je Vještica za Žurnal.

Na pitanje Žurnala da li pozicija vrha RS u međunarodnim krugovima, odnosno činjenica da se većina najviših entitetskih zvaničnika nalazi na američkoj „crnoj listi“ može biti ograničavajuća kada je u pitanju budućnost poslovanja „Kosmosa“, posebno sa zapadnim partnerima iz Njemačke i Austrije, Vještica je odgovorio – „ne možemo i ne smijemo biti ograničeni“.

„Smatram da te sankcije nemaju smisla. Mi ovde moramo živjeti i raditi. Hajmo zauzeti jedinstven stav. Namjenska industrija Federacije BiH radi fantastično zato što je podržavaju svi, i vlast i opozicija. Mi sami sebe saplićemo, više ne znam šta, gdje i kako“, smatra direktor „Kosmosa“.

Vještica navodi da će vlasnik većinskog kapitala odnosno Vlada RS, u nekom narednom periodu odlučivati ko će biti poslovni partneri i investitori da li će ih biti. Dodao je da je kompanija uspjela zadržati sve kupce, sa kojima su sarađivali i prije krize koja je zavladala Evropom. Kosmos 40 posto poslova vezuje za namjensku industriju, a ostatak za civilno tržište. Strateški partner je Ministarstvo odbrane Srbije, za koju rade 55 do 60 odsto poslova.

(zurnal.info)