Društvo novinara BiH:Redakciji Žurnala dodijeljena kolektivna nagrada Novinar godine!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Društvo novinara BiH: Redakciji Žurnala dodijeljena kolektivna nagrada Novinar godine!

Malo koja je redakcija u samo jednoj godini objavila toliko istraživačkih priča koje su potresle i protresle bh. javnost, ali i zemlje regiona pa i šire, navodi se u obrazloženju žirija.

Redakciji Žurnala dodijeljena kolektivna nagrada Novinar godine!
Novinarka Azra Omerović u ime redakcije Žurnala preuzela je nagradu

Žiri Društva novinara BiH je u kategoriji “Novinar godine” odlučio da ove godine nagrada bude kolektivna i da bude dodijeljena redakciji portala „Žurnal“.

Novinari Žurnala su temeljito i sistematski razotkrivali političke i društvene afere, prije svega veze između politike i organizovanog kriminala kao i slabosti pravosudnog sistema u BiH, navode iz Društva Novinara BiH.  


 „Malo koja je redakcija u samo jednoj godini objavila toliko istraživačkih priča koje su potresle i protresle bh. javnost, ali i zemlje regiona pa i šire. Jedna od njih svakako je afera Diplome, iako će mnogi reći da je kupovina diploma u BiH, nažalost, “stara“ priča. Veliku pažnju i brojne reakcije izazvala je ta priča.

Film Država protiv Davida“ koji rekonstruše posljednje sate života mladića Davida Dragičevića-kontradiktorne policijske nalaze sa dokazima koje posjeduje porodica te ukazuje na svojevrstan fenomen građanskog bunta grupe “Pravda za Davida”.

Špijunska afera SOA ili kako se još zove afera selefije, odnosno vrbovanje selefija koje je Hrvatska provodila u BiHpokrenuli su lavinu reakcija medija, političara, analitičara i sigurnosnih službi u BiH i regionu.

Naravno, mnogo je još novinarskih priča koje su žiri uvjerile da ova nagrada ide u prave ruke,” navedeno je u obrazloženju Društva novinara BiH povodom dodjele nagrade redakciji Žurmala.


Godišnja nagrada u kategoriji printanih medija dodjeljena je Berislavu Juriču, za televizijsko novinarstvo nagrađena je Arijana Saračebić Helać a  u kategoriji radijskog novinarstva dobitnica je Vanja Iličić.

 "Nagrada za životno djelo" ove je godine dodijeljena Ahmedu Bosniću.

Redakcija Žurnala zahvaljuje Društvu novinara BiH na priznanju, a našim čitaocima na podršci koja nam je jednako značajna. 

 (zurnal.info)