DETALJI SLUČAJA PRAVDA:Reinkarnacija mrtvih u spisima sutkinje Fazlagić

Istražujemo

DETALJI SLUČAJA PRAVDA: Reinkarnacija mrtvih u spisima sutkinje Fazlagić

Prodajom nekretnina odavno mrtvih osoba kriminalna grupa u slučaju Pravda „zaradila“ je milione. Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu neosnovano pustilo Aliju Delimustafića da se brani sa slobode

Reinkarnacija mrtvih u spisima sutkinje Fazlagić

Nepoznato je da li je ikad u sudskoj praksi zabilježeno da se na osnovu istih dokaza prvoosumnjičeni oslobode pritvora, a drugoosumnjičeni pritvore. Upravo to dogodilo se u slučaju Pravda.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala Adisa Zahiragić, a čiji su članovi bili i sudija Muhidin Hajdarević i Stupar Braco,  donijelo je rješenje u kojem piše da se „prema Aliji Delimustafiću, osumnjičenom da je bio na čelu organiziranizirane kriminalne grupe, ne produžava pritvor“. Nije bilo ni mjera zabrane.

Par dana kasnije, Vijeće u drugačijem sastavu donosi odluku da se članovima ove kriminalne grupe Mirsadu Delimustafiću, Zoranu Lončaru i Izetu Musiću produži pritvor za dva mjeseca.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se na osnovu istih dokaza na slobodu pušta osumnjičeni vođa kriminalne grupe, a pritvor određuje članovima? Na ovaj način Aliji Delimustafiću data je mogućnost da utiče na svjedoke u predmetu ali i da nesmetano može otići iz BiH.

Zanimljivo je i to da odmah nakon odluke o puštanju Delimustafića sutkinja Adisa Zahiragić odlazi na seminar, a Muhidin Hajdarević uzima bolovanje.

Vrhovni sud ukinuo je riješenje sudija u odsustvu i čitav proces vratio na početak.

"POŽURI, NIHAD JE BOLESTAN"

Prema informacijama koje su iznesene na ročištima za određivanje pritvora kriminalna grupa na čelu sa Alijom Delimustafićem vršila je nezakonito knjiženje nekretnina na “svoje” ljude.  Jedan od načina bio je da se na spisku vlasnika stanova dodavalo ime još jedne osobe koja je dio ove kriminalne grupe. Ta osoba jedina se obavještava da je podignut tužbeni zahtjev za sticanje prava vlasništva nad nekretninom. Samo na osnovu priznanja te osobe završava se sudski postupak.

Sutkinja Lejla Fazlagić (Pašić) donosi presudu i nekretnina prelazi u vlasništvo Zorana Lončara – bivšeg pripadnika MUP-a Republike Srpske i pratioca Biljane Plavšić, Nihada Druškića i drugih. Nakon što stanovi i poslovni prostori pređu u njihovo vlasništvo, ispod tržišne cijene se preprodaju  Jusi Škrijelju koji onda dalje po tržišnoj cijeni prodaje navedene nekretnine. Za katastar i općinske procedure bile su zadužene službenice Općine Stari Grad Suada Hadžić i Lejla Cerić. Svime je koordinirao Alija Delimustafić.

Tužitelji su između ostalog na ročištima za pritvor prepričali presretnute razgovore između sutkinje Lejle Fazlagić i Zorana Lončara

...Da se zaključiti da imaju problem s Lejlom iz općine iz razloga što ona stvara paniku bojeći se da će je Lončar Zoran prevariti, pa Lončar Zoran daje obećanje da je neće prevariti i da će ona dobiti svoj dio, te se njih dvoje dogovaraju da Lončar Zoran pozove Lejlu iz Općine i da je uvjeri kako neće biti prevarena. Iz presretnutih razgovora se još da zaključiti da Lejli iz Općine pripada određena naknada jer je sudjelovala u realizaciji vlasništva nekretnina na kojima se uknjižio Lončar Zoran.

U jednom od razgovora između Alije Delimustafića i sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić - Pašić pominju se nekretnine uknjižene na Zorana Lončara i  Nihada Druškića.

Sutkinja Fazlagić – Pašić obavještava Delimustafića „da je Nihadu konstatiran rak pluća te da trebaju što prije reagirati i nešto poduzeti jer će poslije biti problem s ostavinskom raspravom i ženom te da se Delimustafić čuje s Jusom i da nađu nekog samo da se to prebaci jer je ovaj jako bolestan”

NEKRETNINE MRTVIH

Mnogo je osoba u ovom predmetu koje se pojavljuju u svojstvu tužitelja ili tuženih u fiktivnim postupcima koje je vodila sutkinja Fazlagić. Iako ih je sutkinja u spisima oživjela, svi su odavno mrtvi.

Nakon provjere u IDEEA bazi podataka utvrđeno je da osobe Milošević Branislava, Kočović Vladimir, Kočović Žoržeta, Atijas Rahela, Atijas Rafael i Crnalić Selveta uopšte ne prolaze kroz IDEEA bazu podataka, dok je dodatnom provjerom utvrđeno da Atijas Rafael uopće nije živ. Osim toga, utvrđeno je da pasoš koji je služio za identifikaciju Lezo Katane kao davaoca punomoći uopće ne pripada njemu već Jovi Spahiću. Jovo Spahić je preminuo.

Na ovaj način Delimustafićeva kriminalna grupa došla je u posjed desetina nekretnina među kojima je zgrada na Dolac malti u kojoj se nalazi kockarnica Admiral vrijedna više miliona maraka.

Prema dosadašnjim nalazima Tužiteljstva KS, osumnjičeni su nezakonito dolazili do milionski vrijednih nekretnina i preko firmi CENEX Group d.o.o. Sarajevo, Consultants d.o.o. Sarajevo i EX LINE GROUP d.o.o. Istočno Sarajevo.

Ova kriminalna grupa je prema nalazima Tužiteljstva umješala svoje prste i u Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Tako su putem službenih lica iz zavoda uspjeli pokrenuti izmjenu regulacionog plana na Marijin dvoru da bi gradili objekat veći od Sarajevo City centra. U namjeri ih je spriječila istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo, koja još uvijek nije završena. 

(zurnal.info)