:REZ: Breaking Bad, Vince Gilligan
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

REZ: Breaking Bad, Vince Gilligan

REZ: Breaking Bad, Vince Gilligan
Walter White je srednjoškolski profesor hemije koji odlučuje potpuno promijenit svoj život nakon što sazna da ima rak

Zbog čega gledati: Neobična, ali vrlo zanimljiva priča ove serije tjerat će vas da je gledate bez predaha. Posebno treba istaći fantastičnu glumu glavnih protagonista, profesora Waltera Whitea (Bryan Cranson), i njegovog partnera Jessi Pinkmana (Aaron Paul). Odlična priča, briljantna gluma, specifična atmosfera, crni humor, karizmatični likovi, i još mnogo toga ovu seriju čine posebnim ostvarenjem. Reći ćemo i to da je kritika je podijeljena oko samo jednog pitanja: da li su Breaking Bad ili The Lost najbolja dramska serija ikad snimljena? Mi ćemo reći Breaking Bad. Serija je počela da se emituje 2008. godine, a snimljene su tri sezone sa ukupno 33 epizode. Emitovanje četvrte sezone se očekuje naredne godine. Velika je šteta što nijedna domaća televizija nije otkupila prava od AMC-ja.

O čemu se radi: Priča prati genijalnog, ali mizerno plaćenog srednjoškolskog profesora hemije Waltera Whitea koji živi mirnim, uobičajenim životom sa suprugom Skyler (Anna Gunn) i sinom Walterom Jr. (JR. Mitte) koji je obolio od cerebralne paralize u New Mexicu. Kada profesor White sazna da ima rak pluća u poodmakloj fazi, situacija se drastično mijenja. Doktori mu “daju” dvije godine života uz odgovorajuću i vrlo skupu terapiju koju Walter profesorskom plaćom ne može priuštiti. Walterova osnovna briga postaje kako obezbjediti egzistenciju porodici, budući da se sam već pomirio sa smrću. Ono u čemu je jako dobar jeste hemija, a to uključuje i “kuhanje” metamfetamina (meth), koji je vrlo popularan u New Mexicu. Kada slučajem okolnosti Walter sretne svog bivšeg učenika, sitnog kriminalca i junkijaJessija Pinkmana počinje avantura bez povratka. Njih dvojica sklapaju partnerstvo u kojem profesor White ima ulogu proizvođača (kuhara) crystal metha, a Jessijeva uloga je dilanje. U početku njihov “posao” djeluje amaterski i u uskim granicama, ali s vremenom se počinje širiti. Novca naravno, ne nedostaje, ali se Walter i Jessi moraju prilagoditi životu narko-podzemlja, o kojem ni jedan ni drugi nisu sanjali.

Obratiti pažnju: Na upečatljive, potresne scene koje prikazuju svu odvratnost svijeta ovisnika o metamfetaminima, heroinu...Također, obratiti pažnju na odnos između profesora Whitea i Jessija koji vrlo često zna nasmijati. Walterov perfekcionizam i Jessijevo mladalačko buntovništvo ne idu nikako pod ruku, ali ipak na neki čudan način funkcioniše.

Premotati: Iako propuštanjem nekog dijela ili cijele epizode serije nećete pogubiti konce radnje, zaista nema potrebe za premotavanjem. Uživat ćete u svakom trenutku.

Ponoviti: Do naredne sezone još pokoji put pogledati po nekoliko epizoda iz sve tri sezone, čisto da se ne zaborave osnovni postulati “kuhanja” i dilanja metha.

Ekipa: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte

Kreator serije: Vince Gilligan

Producenti: Vince Gilligan, Mark Johnson

Studio: AMC

Trajanje: Jedna epizoda traje 47 minut

(zurnal.info)