:REZ: Tri idiota, Rajkumar Hirani, 2009.
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

REZ: Tri idiota, Rajkumar Hirani, 2009.

REZ: Tri idiota, Rajkumar Hirani, 2009.
Zašto gledati: Ova indijska komedija gotovo sigurno će vas natjerati na glasan smijeh. U moru stereotipnih i predvidljivih komedija napravljenih na silu, Tri idiota nam donosi humor kakvim ga smatraju Indijci. Film od skoro tri sata nema niti jednu od bezbrojnih fraza, gegova ili uopšte scena od čijih se recikliranja pravi većina današnjih komedija. Čak niti scene koje bismo inače smatrali banalnim ili patetičnim uklopljene su tako da vas nasmiju.

O čemu se radi: Rancho je nadprosječno inteligentni student mašinstva na jednom od prestižnih indijskih fakulteta. U privatni rat sa dekanom fakulteta i sistemom obrazovanja uvlači dvojicu svojih prijatelja kojima mijenja sudbine, dekanovu kćerku kojoj upropasti brak i jednog od takozvanih “žeton” studenata, uzornih štrebera po volji nastavnika.

Obrati pažnju: Tri idiota su daleko od komedije koja želi za nekoliko dolara nasmijati gledaoce. Rajkumar Hirani je suptilno film prožeo kritikom obrazovnog sistema, klasnom podjelom i indijskim sistemom vrijednosti.

Premotati: Ako ste od onih što ne vole kada se glumci odjednom pretvore u plesače i pjevače, premotavanje nekoliko ovakvih kratkih dijelova neće naštetiti priči.

Ponoviti: Film je toliko ispunjen urnebesnim scenama da gledaoci mogu praviti vlastite liste deset najboljih. Mi ćemo izdvojiti jednu – kada tri “idiota” pokušavaju profesoru podvaliti testove koje im on zbog kašnjenja odbija. Ranchova dosjetka će ih izvući iz nevolje ali bi njeno navođenje samo pokvarilo užitak gledanja.

Ekipa: Aamir Khan, Kareena Kapoor, Madhavan, Sharman Joshi, Boman Irani, Omi Vaidya

Režiser: Rajkumar Hirani

Scenarij: Vidhu Vinod Chopra (asistent), Rajkumar Hirani (priča i dijalog), Abhijit Joshi (priča i dijalog), Swanand Kirkire (tekstovi pjesama)

Producenti: Vidhu Vinod Chopra

Trajanje: 164 minute

(zurnal.info)