SDA marketing:RMU Banovići za reklamiranje izdvaja čak 330.000 KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SDA marketing: RMU Banovići za reklamiranje izdvaja čak 330.000 KM!

RMU „Banovići“ raspisao je tender za nabavku „reklamno-propagandnih usluga“ u procijenjenoj vrijednosti od 330.000 KM, što je skoro šest puta više nego prošle godine. Direktor rudnika je Fadil Kudumović koji se prošle godine pojavljivao na predizbornim skupovima Bege Gutića (SDA)

RMU Banovići za reklamiranje izdvaja čak 330.000 KM!
rmub.ba

 

U pandemijsko vrijeme, u vrijeme kada se skoro svi politički subjekti okreću kampanji za Opće izbore koji bi trebali biti održani naredne godine, v.d. direktor RMU „Banovići“ Fadil Kudumović raspisao je tender za nabavku reklamno-propagandnih usluga – usluge posredovanja u marketinškom oglašavanju na sportskim događajima i aktivnostima na području Tuzlanskog kantona.

Tender je objavljen 18. juna, a procijenjena vrijednost nabavke, odnosno okvirnog sporazuma je čak 330.000 KM! Poređenja radi, pisali smo kako je prošle godine RMU „Banovići“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja zaključio pet ugovora za reklamno-propagandne usluge u ukupnoj vrijednosti od 56.000 KM. Matematika kaže kako se u ovu namjenu ove godine planira potrošiti skoro šest puta više novca nego prošle godine.

Bitna razlika je što će se sada provesti otvoreni postupak javne nabavke koji jeste znatno transparentniji u odnosu na pregovarački postupak bez objave obavještenja, a koji se najčešće koristi za nepredviđene radove ili hitne nabavke, što reklamiranje, sasvim sigurno, nije.

Ovoga puta se u javno dostupnoj tenderskoj dokumentaciji navodi da je od ukupnog iznosa, 300.000 KM predviđeno za usluge marketinškog oglašavanja, a preostalih 30.000 KM za usluge agencijske provizije.

Okvirni sporazum koji će biti potpisan s odabranim ponuđačem trajat će jednu godinu ili do utroška predviđenih novčanih sredstava.

Od ponuđača se pak traži da imaju uspješno realizovan minimalno jedan ugovor u isporuci istih ili sličnih usluga koje su predmet nabavke u ovom postupku u prethodne tri godine, minimalne vrijednosti 50.000 KM.

Svakako je nejasno zašto je reklamiranje važno za jedan ugovorni organ kakav je rudnik. Dalje, nejasno je zašto je u ovoj mjeri povećan iznos koji se namjerava potrošiti u ovu svrhu, te da li je uopće jedna ovakva nabavka opravdana.

Inače, RMU „Banovići“ jedini je rudnik koji ne posluje u okviru koncerna „Elektroprivrede BiH“. Međutim, Federacija je i dalje većinski vlasnik, a rudnik je pod direktnom upravom Vlade FBiH.

Polovinom maja prošle godine Vlada FBiH imenovala je novu upravu, a na mjesto direktora došao je Fadil Kudumović. On se kasnije pojavljivao na predizbornim skupovima s tada kandidatom, a danas načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem (SDA).

Prema podacima s portala akta.ba, dobit RMU „Banovići“ se smanjuje od 2017. kada je iznosila preko šest miliona, do 2020. godine kada je bila nešto više od 670.000 KM. Istovremeno, ukupne obaveze rastu, a u 2019. godini iznosile su preko 105 miliona KM.

(zurnal.info)