Kako je Bosnalijek plaćao naklonost medija:RTRS, Avaz i FTV dobili većinu marketinškog novca, BHT i Oslobođenje ni marke

Istražujemo

RTRS, Avaz i FTV dobili većinu marketinškog novca, BHT i Oslobođenje ni marke

RTRS, Avaz i FTV dobili većinu marketinškog novca, BHT i Oslobođenje ni marke

Farmaceutska kompanija Bosnalijek imala je neobičan način oglašavanja u medijima, može se zaključiti detaljnim pregledom troškova za oglašavanje, u koje je magazin Žurnal imao uvid.

 

Avaz ide prvi

Bosnalijek je tako povjerio trećinu svog novca za oglašavanje u 2009. godini Avazu. Iako smo imali uvid tek u dio troškova za marketing, koji je u Bosnalijeku u 2009. godini iznosio nešto više od osam miliona maraka, jasno je kako su pažljivo birani mediji i saradnici ove kompanije. Od oko 220.000 maraka potrošenih na oglašavanje u štampanim medijima, Avaz je 2009. godine dobio gotovo 90.000 maraka!

Na spisak su, čini se, bez problema dolazili mali lokalni mediji ali ne i sarajevsko Oslobođenje koje sigurno ima veći tiraž, ugled i utjecaj od većine medija sa spiska. Čini se da uprava kompanije nije smatrala tekstove ove novine o neobjašnjivim i ogromnim razlikama u cijeni lijekova po kantonima Federacije najboljim načinom promocije kompanije pa je Oslobođenje izostavljeno sa spiska medija u kojima se oglašava Bosnalijek.

Kajmak od novca za TV oglašavanje pokupila je Radio Televizija Republike Srpske sa gotovo 100.000 maraka. Drugi javni emiter u “većem bh. entitetu”, Federalna Televizija druga je na spisku sa 85.000 maraka. BHT te godine nije dobio ni marke od Bosnalijeka. Alternativna televizija iz Banje Luke u svoj budžet je dobila 42.000 maraka od Bosnalijeka a naklonost porodice Arslanagić imali su i RTV Mostar i Hayat.

Više od ove dvije televizije dobila je kompanija Vidik, u čijem je vlasništvu tuzlanska televizija i radio Slon.

 

Deset najvećih

Troškovi oglašavanja u elektronskim medijima u iznosu od 550.000 maraka imaju još nekoliko zanimljivosti. Marketinška agencija Fabrika iz Sarajeva dobila je najveći dio kolača. Ova je firma 2009. godine od Bosnalijeka naplatila 123.000 maraka.

Teško je objasniti zašto kompanija sa čitavim odjelom za marketing plaća agenciji da radi posao za koji već daje ogromne plate svojim uposlenicima. Za njihov rad ova kompanija godišnje izdvaja više od dva miliona maraka kroz stavku plata a na njihova putovanja troši gotovo tri miliona maraka.
- Morate imati informacije o medijima, podatke o čitanosti i gledanosti i morate kombinovati medije da biste pokrili cijelu državu a to rade agencije. Uz to imamo popust kod medija - kaže Senad Zaimović, direktor Fabrike i objašnjava da su za Bosnalijek te godine radili dvije kampanje: Radili smo spot, koji je koštao 39.000 maraka, i medijsku promociju spota. Također smo radili kampanje za proizvode Rhinostop i Bronhobos.

Abdul – Umid Šalaka, tadašnji direktor domaćeg marketinga i prodaje a sadašnji član Nadzornog odbora, očito je imao drugačiju strategiju od agencije pa se njegovo ime nalazi uz stavku donacije od pet hiljada maraka Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Deset Bosnalijekovih najvećih stavki u troškovima marketinga

Fabrika d.o.o. 123.000 KM
RTRS 93.000 KM
Avaz 88.000 KM
FTV 85.800 KM
ATV 42.000 KM
Vidik d.o.o. (RTV Slon) 40.000 KM
RTV Mostar 38.000 KM
Hayat 36.500 KM
TV Kantona Sarajevo 24.000 KM
RTV TUZLANSKOG KANTONA 17.500 KM

(zurnal.info)