:RUSI DOLAZE: Postrojavanje u Beogradu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

RUSI DOLAZE: Postrojavanje u Beogradu

RUSI DOLAZE: Postrojavanje u Beogradu
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev započeo je danas u 11 sati svoju prvu zvaničnu posjetu Srbiji od kada sa nalazi na mjestu šefa države. Posljednji put u Beogradu Medvedev je boravio kao vicepremijer Rusije u februaru prošle godine. Inače, ovo je prva posjeta šefa ruske države zvaničnom Beogradu, od kako je u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, 1971. godine bio predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a Leonid Brežnjev.

Ruskog predsjednika na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Medvedeva je pred Palatom "Srbija" dočekao srpski predsjednik Boris Tadić. Nakon smotre gardista i intoniranja ruske i srpske himne, uslijedio je susret dvojice predsjednika u četiri oka, a zatim jednosatni razgovor državnih delegacija.

Glavne teme današnjih razgovora između ruske i srpske delegacije su  jačanje strateškog partnerstva i ekonomska pitanja, prvenstveno najavljeni ruski kredit Srbiji od milijardu dolara. Zvanični Kremlj najavio je realizaciju velikih zajedničkih projekata. Naglasak ruske strane stavljen je na realizaciju velikih projekata u oblasti trgovinsko-ekonomske saradnje. Predviđeno je da predsjednici dvije zemlje postignu dogovor u oblasti nafte i gasa, između ostalog, poštovanja parametara izgradnje kraka gasovoda „Južni tok", opremanja skladišta gasa „Banatski Dvor" i modernizacije NIS-a. Prema podacima Moskve, prošle godine robna razmjena između dvije zemlje bila je 4,044 milijarde dolara.

Poslije razgovora u Palati "Srbija", gdje su potpisani i međudržavni sporazumi, Medvedev i Tadić su zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i predstavnicima veterana iz Drugog svjetskog rata položili vijence na Groblju oslobodilaca Beograda.

Ruski predsjednik se obratio poslanicima Skupštine Srbije, nakon čega je uslijedila posjeta Patrijaršiji gdje je visokom gostu uručen orden sv Save. Na kraju posjete Beogradu, u 18 sati, Medvedev će prisustvovati svečanoj akademiji u Sava centru povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Posjetu ruskog predsjednika prati veliki broj novinara. U palate “Srbija” akreditovano je 570 novinara, od toga 55 ruskih novinara i oko 40 ekipa iz regiona i sveta, te domaći i inostrani mediji.

MEDVEDEVA ČUVA 6000 SPECIJALACA

Kolona od 20 vozila sa predsjednikom Rusije i članovima ruske državno-privredne delegacije Beogradom se kreće uz izuzetne mjere sigurnosti. Za ovaj posao angažovano je 5 000 srpskih i 1000 ruskih specijalaca iz sastava lične garde ruskog predsjednika. Medvedev se od aerodroma “Nikola tesla” do palate “Srbija” dovezao automobilom „ZIL-41052“, koji, po procjenama stručnjaka, po mnogo čemu nadmašuje automobile američkog predsjednika. Riječ je o ručno izrađenom oklopnom vozilu, sa neprobojnim staklima i visokim stepenom zaštite, koji može da se kreće brzinom do 195 kilometara na sat.Ima sedam sjedišta, težak je oko 5,5 tona, a može izdržati i manji nuklearni udar. Debljina krova automobila od titana je 12 centimetara i mogao bi da izdrži težinu tenka tipa T-72. Stakla na prozorima mogu odoljeti hicima iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusjenice kada vozilo naiđe na neravan teren.

NA MENIJU TUFAHIJE

Ruskom predsjedniku je u Predsjedništvu Srbije priređen i svečani ručak, za koji pažljivo pripreman jelovnik. Vodilo računa o tome da Medvedev i Tadić jedu laganiju hranu.

Za predjelo su ponuđene gratinirane palačinke od heljde sa mladim sirom i sosom od mirođije i rolovana ćureća šunka sa prelivom od patlidžana i ajvara na vitaminskoj salati. Kao glavno jelo serviran je file smuđa sa barenim povrćem, file minjon sa grilovanim povrćem i sosom od borovnice, a za desert-tufahije.

Sve nabrojano Medvedev i Tadić zaliće domaćim crvenim i bijelim vinom.

I DODIK PUTUJE U BEOGRAD

Svečanosti u Sava centru prisustvovaće i premijer RS Milorad Dodik, koji će u Beograd otputovati iz Butmira, gdje su u toku razgovori lidera političkih stranaka iz BiH sa predstavicima EU I SAD o reformi ustava.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je "prirodno" što je premijer RS Milorad Dodik pozvan da prisustvuje svečanosti u Beogradu povodom 65. godišnjice oslobođenja.

-Bilo bi neprirodno da ne bude pozvan jer je srpski narod izvojevao pobjedu nad fašizmom uz velike žrtve, ne samo u Beogradu već na prostoru cijele Jugoslavije, a pogotovo u Bosni, pa je zato normalno da tu budu i predstavnici Srba iz Bosne, kazao je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje-znači li da to nema nikakve veze sa podrškom Beograda politici koju vodi Dodik, koja je u suprotnosti sa namjerama SAD i EU u BiH, Jeremić je kazao da je "stav Srbije o BiH jasan" i da "nema potrebe da se ponavlja".

-Naša politika je jasna, ona se ne mijenja, to je podrška demokratski izabranom rukovodstvu RS u naporima da se pronađu rješenja prihvatljiva za sve strane u BiH, koja će ubrzati proces evrointegracije te zemlje. Dolazak premijera Dodika na svečanost u Centru “Sava” ima isključivo veze sa odavanjem počasti žrtvama fašizma, naglasio je Jeremić.

NAJMLAĐI PREDSJEDNIK RUSIJE

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev (44) najmlađi je lider Rusije u poslednjih 100 godina. Dužnost šefa države preuzeo je 7. maja 2008. godine od drugog predsjednika nezavisne Rusije, Vladimira Putina, aktuelnog ruskog premijera. Medvedev je doktor pravnih nauka, rođen je 14. septembra 1965. godine u Sankt-Peterburgu, gdje je na državnom Univerzitetu završio Pravni fakultet i magistrirao, a potom od 1990. do 1999. godine predavao kao asistent i docent. Od 2000.-2003. bio je predsjednik uprave Gazproma, a potom šef administracije ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada i počinje njegov politički uspon.