:RUSIJA: Komisija za istinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

RUSIJA: Komisija za istinu

RUSIJA: Komisija za istinu

Ruske vlasti nedavno su formirale specijalnu komisiju za suzbijanje, kako je navedeno, "pokušaja da se historija prepravlja na štetu ruskih interesa". Predsjednik Dmitrij Medvedev je objasnio javnosti da je zadatak te komisije da se bori protiv historijskih falsifikata, koji, kako je rekao, "postaju sve ozbiljniji, zlobniji i agresivniji". 

Profesor ruske historije na univerzitetu Oxford Robert Servis odbacio je tvrdnju predsjednika Medvedeva da je Rusija žrtva svojevrsne "akademske agresije", a formiranje komisije vidi kao posljedicu unutarnjih podjela u samoj Moskvi.
  
- Pojedini historičari na sovjetsku prošlost gledaju iz patriotskog ugla, pa su čak skloni da opravdavaju Staljinova zlodjela. Drugi su, od osamdesetih godina prošlog stoljeća naovamo, ukazivali na teške zloupotrebe i vanjskopolitičke greške koje su obilježile Straljinovu eru. Mislim da historijska komisija treba da riješi taj spor, i da ga zamjeni monolitnim pogledom na ta zbivanja, kaže on. 

Mnogi Rusi se, međutim, potpuno slažu sa svojim predsjednikom. Natalija Naročnickaja, bivša poslanica ruske Dume i članica nove komisije, podržava stav Dmitrija Medvedeva da je Rusija žrtva predrasuda. 

Krajem augusta navršava se 70 godina od potpisivanja pakta o nenapadanju između tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Hitlerove Njemačke, a Natalija Naročnickaja kaže da ne sumnja da će Zapad to iskoristiti za nove napade na njenu zemlju, prenosi u ponedjeljak BBC.  

- Očekujem da ćemo se povodom pakta Molotov-Ribentrop naslušati ocjena da je to bio uzrok Drugog svjetskog rata, i da su Njemačka i SSSR bili podjednako odvratni, totalitarni monstrumi koji su htjeli da podijele svijet, rekla je ona. 
  
Ali, da li je to danas uopšte važno? Za Rusiju svakako jeste, zato što u toj zemlji Drugi svjetski rat ima veći značaj nego bilo gdje drugdje u svijetu. Rusija, naime, pobjedu nad Hitlerovim snagama vidi kao najvažniji trenutak 20. stoljeća. 

U ruskim medijima se o ratu govori kao da je bio juče, a ne prije više od pedeset godina. Svaki pokušaj da se pomrači sjaj velike pobjede smatra se smišljenjim ocrnjivanjem Rusije. 
(fena)