Entitetske prevare:Rusija traži da država BiH kontroliše izvoz jabuka

Istražujemo

Entitetske prevare: Rusija traži da država BiH kontroliše izvoz jabuka

Zbog tvrdoglavog odbijanja Ministarstva poljoprivrede RS, uvijenog u priču o prenosu entitetskih nadležnosti, pregovori s Rusima tapkaju u mjestu, jer Rusija traži jasan dokaz da će BiH kontrolisati subjekte koji joj izvoze voće i povrće

Rusija traži da država BiH kontroliše izvoz jabuka

Ministarstvo poljoprivrede Repubike Srpske je prošle sedmice definitivno odbacilo prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno Uprave BiH za zaštitu bilja da se donesu iste procedure i uslovi, koje moraju ispuniti svi izvoznici jabuka i ostalog voća u Rusiju.

Drugim riječima, odbačen je prijedlog da se pooštre uslovi za izvoz voća u Rusiju i da se nepravilnosti svedu na najmanju moguću mjeru. Da se ponovo ne bi desilo da se iz BiH Rusima preprodaju jabuke iz Poljske, zbog čega je 22. januara Rusija stavila rampu na uvoz jabuka iz naše zemlje.

Prema prijedlogu državnog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, entiteti bi vodili upis, dok bi zajednički Registar izvoznika voća i povrća iz BiH imala Uprava za zaštitu bilja.

Ovaj prijedlog vlasti su odbile, jer u Ministarstvu poljoprivrede RS smatraju da bi to značilo prenos entitetskih nadležnosti, navodeći da se “nadležnosti entitetskih institucija ne mogu određivati odlukama Savjeta ministara BiH, pošto je oblast poljoprivrede Ustavom definisana kao nadležnost entiteta”.

Banjalučke “Nezavisne novine” su objavile da su iz Ministarstva poljoprivrede RS predložili da se donese odgovarajuća uredba kojom bi se poboljšali uslovi u vezi sa izvozom voća i povrća i preduprijedili slučajevi reeksporta.

Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, rekao je da član 6. Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH ne propisuje da se odlukom definišu nadležnosti i obaveze institucija RS, u ovom slučaju konkretno inspektorata, sanitarne inspekcije i ministarstva entiteta, navele su Nezavisne novine.

Dobro obaviješteni izvor Žurnala, međutim, tvrdi da stav Ministarstva poljoprivrede RS nema uporište u stvarnosti, jer Rusi, kao i ostale zemlje, traže jednu tačku za pregovore o svemu, pa tako i o izvozu jabuka, ali na državnom nivou.

Osim toga, kada su se prošle godine vodili pregovori o ponovnom pokretanju izvoza jabuka u Rusiju, vodila ih je Uprava za zaštitu bilja BiH, a ne entitetska ministarstva poljoprivrede.

Portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović tvrdi da iz Rusije nije stigao nikakav dopis da bi se ovom eventualnom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, deblokirao izvoz jabuka iz BiH u tu zemlju.

"To nije tačno", kazao je Macanović.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, međutim, tvrdi drugačije. On je istakao da se “ne treba sakrivati iza nekakvih priča o prenosima nadležnosti, nego treba sjesti i tražiti rješenja”.

Ako dogovora ne bude, upozorio je Šarović, BiH bi deset godina mogla čekati da joj se "otvore vrata" za ponovni izvoz jabuka u Rusiju.

“Rusiju to ne interesuje. Rekli su - gospodo uspostavite siguran sistem u kojem ćete prodavati bosanskohercegovačke jabuke, ništa drugo. To je gola istina”, naglasio je Šarović.

Zbog tvrdoglavog odbijanja Ministarstva poljoprivrede RS, uvijenog u priču o  prenosu entitetskih nadležnosti, pregovori s Rusima tapkaju u mjestu, jer Rusija traži jasan dokaz da će BiH kontrolisati subjekte koji joj izvoze voće i povrće.

Sve to da se ne bi ponovila situacija zbog koje je zabranjen izvoz jabuka u Rusiju. Firma  “Fruct Company” iz Bijeljine je Rusima preprodavala jabuke koje su u BiH stigle iz Poljske.
Ministarstvo poljoprivrede RS, nema sumnje, pod krinkom navodne odbrane entitetskih nadležnosti, opstruiše ponovni izvoz jabuka u Rusiju, čime nanosi ogromnu štetu proizvođačima jabuka iz BiH, kojih i u RS nije malo.

Istovremeno, štite se one firme koje su mešetarile oko izvoza i Rusima, pa su umjesto bh. jabuka u Rusiju reeksportovale one urbane u Poljskoj.  

Šarović je najavio da će, ako se situacija uskoro ne riješi dogovorom i, ako se ne uspostavi sistem koji bi omogućio ponovni izvoz jabuka u Rusiju, sam pokrenuti stvari s mrtve tačke.

“Neću čekati mjesecima da dobijem odgovor sa neke adrese, od bilo koje adrese u BiH”, istakao je Šarović.

On je napomenuo da je kontaktna tačka za trgovinu voćem i povrćem s Rusijom Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH.

“Tako je definisano zakonom, a i protokolom koji smo prije godinu i po potpisali s Ruskom Federacijom", naveo je Šarović.

(zurnal.info)