Savjetodavno nadziranje:Ruski IT stručnjaci u izbornom procesu u BiH?

Istražujemo

Savjetodavno nadziranje: Ruski IT stručnjaci u izbornom procesu u BiH?

Irena Hadžiabdić i Novak Božičković otputovali u Moskvu na poziv predsjednice Izborne komisije Rusije. Ruski ambasador Petr Ivancov na sastanku u CIK-u informisan o provedbi izbora 2018. U SAD-u provode istragu zbog ruskog miješanja u predsjedničke izbore

Ruski IT stručnjaci u izbornom procesu u BiH?

Ruski IT stručnjaci trebali bi u narednih nekoliko mjeseci doći u BiH kako bi vršili edukaciju stručnog osoblja Centralne izborne komisije BiH i kako bi unaprijedili softvere koji se koriste tokom prebrojavanja i preračunavanja glasova, saznaje Žurnal iz nekoliko domaćih i međunarodnih izvora.

Sve je ovo dogovoreno na sastanku ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova sa članovima CIK-a Irenom Hadžabdić i Suadom Arnautovićem. 

„Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima Centralne izborne komisije BiH u vezi sa pripremom organizacije i provedbe Općih izbora 2018. godine u Bosni i Hercegovini“, navedeno je na službenoj stranici Ambasade Ruske Federacije nakon što je 13. marta Petr Ivancov posjetio CIK.


Samo tri dana nakon ovog sastanka, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član CIK-a Novak Božičković otputovali su u Moskvu gdje bi trebali nadgledati predsjedničke izbore. Poziv im je, kako je saopćila Ambasada, uputila predsjednica Centralne izborne komisije Ruske Federacije Ella Pamfimolova. Na sastancima u Moskvi trebao bi biti usaglašen termin dolaska ruskih stručnjaka koji bi, savjetodavno, učestvovali u izbornom procesu u BiH.

„Radi se o vrlo opasnoj situaciji, gdje bi ruski državljani na neki način mogli uticati na sam proces brojanja glasova, te bi na taj način mogli preferirati određene političke partije u BiH koje, uglavnom, zastupaju njihove stavove“, kazao je za Žurnal jedan od troje sagovornika iz Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, ruski ambasador Petr Ivancov u ljeto prošle godine kazao je kako je u BiH nužno riješiti hrvatsko pitanje prije početka izbornog procesa. Šest mjeseci kasnije, stručne službe Centralne izborne komisije BiH, uz saglasnost Irene Hadžiabdić, pripremile su prijedlog odluke kojom bi CIK, faktički, omogućio Draganu Čoviću i HDZ-u BiH apsolutno kontrolu vlasti na nivou Federacije BiH. No, nakon što je Žurnal objavio ove dokumente, predsjednica CIK-a je svu odgovornost prebacila na stručne službe. Nepuni mjesec kasnije, CIK je posjetio ambasador Ivancov koji je sa članovima CIK-a Irenom Hadžiabdić i Suadom Arnautovićem razgovarao o načinu provedbe izbora u BiH.

„Postoji opravdani strah i kod dijela Međunarodne zajednice i kod domaćih institucija da bi angažman ruskih IT stručnjaka mogao ugroziti regularnost izbornog procesa u BiH“, kazao je jedan od izvora Žurnala.

Podsjećamo, u SAD-u se mjesecima provodi opsežna istraga zbog sumnje da je Rusija uticala na predsjedničke izbore u toj zemlji.  

(zurnal.info)