:SAD: Kontroverzni poster -Obama kao Joker podijelio javnost
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

SAD: Kontroverzni poster -Obama kao Joker podijelio javnost

SAD: Kontroverzni poster -Obama kao Joker podijelio javnost

Poster koji prikazuje američkog predsjednika Baracka Obamu kao Batmanovog protivnika Jokera (Džokera) naišao je na negativne kritike Obaminih pristalica, koji su poster ocijenili kao opasan i zlonamjeran pokušaj da se predsjednik prikaže u negativnom svjetlu, prenosi Daily mail. 

Poster koju su rado prihvatili Obamini kritičari prikazuje predsjednika s licem obojenim u bijelom i razmazanom šminkom u stilu dijaboličnog Jokera, koga je u najnovijem filmu o Batmanu igrao pokojni glumac Heath Ledger. Ispod postera je ispisana samo jedna riječ - socijalizam. 

Autor postera je još uvijek nepoznat, ali je internet stranica na kojoj se sporna slika prvi put pojavila imala ogroman broj posjetilaca, pa u utorak neko vrijeme nije moglo da joj se pristupi. Kasnije je poster prikazan u brojnim američkim medijima, prenosi u srijedu portal Blic online.

Kritičari politike američkog predsjednika smatraju da slika odlično pokazuje kakav je Obama iluzionista koji stvara lažne slike o sebi i svom načinu vođenja države.

S druge strane pristalice Baracka Obame su osudili sliku i dodali da predstavljanje predsjednika kao socijaliste i psihopate prevazilazi uobičajene intrige između vladajuće stranke i opozicije.

Republikanski poslanik Michael Steele je prvi put upotrebio riječ "socijalizam" u vezi s Obaminom politikom, kada je optužio predsjednika da je vršio pritisak na Kongres kako bi usvojio reforme u zdravstvu koje je on predložio.

(Fena)