Univerzitet u Tuzli:Šakama do Senata i pozicije rektora

Istražujemo

Univerzitet u Tuzli: Šakama do Senata i pozicije rektora

Tuču je uzrokovao izbor rektora Univerziteta u Tuzli, jer premijer Gutić i Mirsad Kukić žele da smijene rektora Nurića, koji je donedavno bio njihov kadar na čelu Univerziteta u Tuzli

Šakama do Senata i pozicije rektora
Prorektor Bahrija Šarić nakon sukoba

U fizičkom obračunu na Rudarskom fakultetu u Tuzli povrede su zadobila najmanje dvojica profesora Univerziteta u Tuzli, saznaje Žurnal. Lakše povrede zadobio je Denijal Sprečić, dekan Mašinskog fakulteta, te njegov kolega sa Mašinstva, inače prorektor za nastavu Univerziteta u Tuzli – Bahrija Šarić.    

Tuči univerzitetskih profesora prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, potpredsjednik SDA Mirsad Kukić, zatim rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić, te dekan rudarskog fakulteta Kemo Gutić, kao i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli Kazafer Bečić.

„Sastanak je inicirao predsjednik UO Kazafer Bečić, a na tom sastanku trebalo se razgovarati o imenovanju članova Senata Univerziteta u Tuzli. Naime, prošle sedmice rekotor Univerziteta poslao je obavijest u kojoj je naveo da dekani ne bi trebali biti članovi Senata“, kazao je sagovornik Žurnala koji je prisustvovao sastanku.

S obzirom na to da je rektor Nurić kazao da su prostorije rektorata zapečaćene, sastanak se održao na Rudarskom fakultetu, a čelnicima Univerziteta pridružili su se premijer Bego Gutić, te Mirsad Kukić.

„Problem je nastao zbog toga što su Denijal Sprečić i Kemo Gutić kao dekani izabrani u Senat, unatoč rektorovom upozorenju da dekani ne bi trebali biti dio Senata“, ističe naš izvor.

Sve je u vezi sa izborom rektora Univerziteta u Tuzli, jer premijer Gutić i Mirsad Kukić žele da smijene rektora Nurića, koji je donedavno bio njihov kadar. Nuriću je, kako saznajemo, ponuđeno da odmah sinoć potpiše ostavku na poziciju rektora, što je on odbio, nakon čega je svađa eskalirala u fizički obračun. U tom obračunu prednjačili su prorektor Šarić i dekan Mašinstva Denijal Sprečić, koji je novi Kukićev kandidat za rektora Univerziteta. Povrijeđena su obojica profesora. 

    „Nakon tog fizičkog obračuna, svi su se razišli, a na Fakultetu su ostali rektor Nurić i prorektor Šarić koji su oko 23 sata o svemu obavijestili pripadnike MUP-a TK“, ispričao je naš sagovornik.

(zurnal.info)