Ispred Parlamenta BiH:SARAJEVO/ŠAMAC: Ukopan Sulejman Tihić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

SARAJEVO/ŠAMAC: Ukopan Sulejman Tihić

Sulejman Tihić obavljao je funkciju predsjednika SDA od 2001. godine. U mandatu 2002. - 2006. obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH, a bio je poslanik i zamjenik predsjedavajućeg Narodne skupštine Republike Srpske

SARAJEVO/ŠAMAC: Ukopan Sulejman Tihić
Sarajevo; FOTO: SDA

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ukopan je danas u haremu Bijele džamije u rodnom Bosanskom Šamcu.

Posljednjem ispraćaju Tihića prisustvovalo je nekoliko hiljada građana iz svih krajeva BiH, kao i brojni lokalni, entitetski i državni zvaničnici BiH.

Dženazu-namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a prisustvovali su i imami iz svih krajeva BiH. 

Prethodno je u Sarajevu povodom smrti Sulejmana Tihića održana komemorativna sjednica, a tačno u podne na platou ispred zgrade državnog parlamenta obavljen je vjerski obred koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Sulejman Tihić rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1975. godine, nakon čega je obnašao funkciju sudije i javnog tužioca u Bosanskom Šamcu.

Do početka ratnih dešavanja u BiH radio je kao advokat. Od 1994. do 1996. godine Tihić je radio kao šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

U mandatu 1996. - 2000. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a u mandatu 2000. - 2002. obnašao je funkciju njenog potpredsjednika.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Od 2007. godine pa do smrti vršio je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sulejman Tihić preminuo je nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu. 

(Fena)