PO NALOGU PREMIJERA:Sarajevske pse ubijaju na gradskoj deponiji Smiljevići!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PO NALOGU PREMIJERA: Sarajevske pse ubijaju na gradskoj deponiji Smiljevići!

Kantonalno javno preduzeće RAD, po nalogu Vlade Kantona Sarajevo, nezakonito hvata pse i predaje ih veterinarskim stanicama. Kako saznaje Žurnal, radnici Rada i sami učestvuju u surovom ubijanju pasa tako što ih žive bacaju u deponiju Smiljevići. Za dvije godine prema zvaničnim podacima uklonjeno je 3.022 psa lutalica, 252 životinje su eutanizirane a 7.919 leševa životinja je odvezeno na deponiju

Sarajevske pse ubijaju na gradskoj deponiji Smiljevići!

Kada je 2015. godine imenovan za premijera Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao je da će riješiti problem pasa lutalica u Kantonu. 

Prema podacima Rad-a u 2016. godini radnici kafilerije “uklonili” su 2.767 pasa lutalica, eutanazirali 196 i uklonili 4.737 leševa životinja. Rad je u 2015. godini “uklonio” 255 pasa lutalica, eutanazirano 56, a uklonjeno i 3.182 leša životinja.

Znači - za dvije godine uklonjeno je 3.022 psa lutalica, 252 životinje su uspavane a 7.919 leševa životinja je odvezeno na deponiju Smiljevići. Napušteni psi koje Rad uhvati, nakon obrade u Veterinarskoj stanici, bi prema zvaničnim podacima trebali biti smješteni u azilu Prača.

Kao što je Žurnal ranije pisao trenutno u Prači se nalazi oko 300 pasa. Gdje je ostalih 2.722 pasa?

KRŠENJE ZAKONA PO NALOGU PREMIJERA


- KJKP Rad nije dobio dozvolu nakon pokrenute procedure za registraciju higijenskog servisa od Općine Novi Grad, jer nismo ispunjavali uslove za obavljanje tih poslova. Na osnovu činjenice da nismo registrovani kao higijenski servis, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak i usvojila proceduru-hodogram na osnovu koje smo obavezni sve uhvaćene pse nakon hvatanja predati Veterinarskoj stanici Sarajevo i Novi Grad na dalji postupak- navedeno je u Izvještaju o poslovanju Rad-a za 2016. godinu.


U Izvještaju se dalje navodi da se “svakodnevno dostavlja izvještaj nadležnom ministarstvu i premijeru Kantona Sarajevo o realizaciji prethodnog dana.”

Pored ovih aktivnosti kafilerijska služba, prema nalozima nadležne veterinarske inspekcije, obavlja i uklanjanje zaraženih životinja od bolesti zajedničkih za životinje i ljude koji se odlažu u jamu grobnicu, što spada u obavezu higijenskog servisa, a naloženo je KJKP Rad- stoji u Izvještaju.

Iako svjesni kršenja zakona, na 33. sjednici poslanici Skupštine Kantona Sarajevo sa 22 glasa “za” usvojili su  Izvještaj o poslovanju KJKP Rad za 2016. godinu.

Privrednik iz Sarajeva Tomislav Grizelj živi i radi pored Kantonalne Veterinarske stanice na Stupu. Za Žurnal tvrdi da svakodnevno gleda kako radnici Rada dovoze pse u Veterinarsku stanicu. Minimalno pet pasa dnevno. Grizelj tvrdi da je u toku 2016. godine njegova firma radila na deponiju Smiljevići i da su tada vidjeli radnike Rada kako dovoze pse i bacaju ih žive u jamu na deponiji.

- Psi koji gore dođu bili oni mrtvi, živi ili ranjeni završe u jami, grobnici kako to oni popularno zovu- kaže Grizelj i objašnjava način na koji se psi ubijaju 

- Iz auta ih vuku sa onim grabljama, ako pas neće da izađe lupaju po kabinama i on nema gdje drugo nego u jamu skočiti.

U razgovoru za Žurnal Grizelj tvrdi da se svaki vikend psi ostavljaju bez hrane i vode u improvizovanom karantinu koji su radnici Rada napravili u krugu Veterinarske stanice na Stupu.

- Prosječno svaki vikend ovdje ostaje između 10 i 20 pasa bez kontrole, nadzora veterinara, hrane i vode- kaže Grizelj i dodaje da je više puta zvao policiju “čak sam bio i kod pomoćnika glavnog komandira Policijske stanice Ilidža, ja znam da oni nemaju građevinsku dozvolu za taj karantin, od papira nemaju ništa.” 

Grizelj tvrdi da se karantin koristi za ocjenu podobnosti psa - da li će biti uspavan, poslan u grobnicu ili u azil.

Direktor KJP Rad Selim Babić nije odgovorio na poziv Žurnala za intervju. Nakon sedam dana svakodnevnih poziva direktor Veterinarske stanice Almir Džanković odbio je govoriti za Žurnal i tražio da mu se pošalju pitanja na koja će zajedno sa advokatom odgovoriti.

Na zahtjev Žurnala za intervju do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio ni premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

(zurnal.info)