OBNOVA U STAROM GRADU:Saudijski kredit od 13 miliona KM otplaćivat će se do 2043!

Istražujemo

OBNOVA U STAROM GRADU: Saudijski kredit od 13 miliona KM otplaćivat će se do 2043!

Za obnovu infrastrukture u općini Stari Grad BiH zadužila se 13 miliona KM kod Saudijskog fonda za razvoj

Saudijski kredit od 13 miliona KM otplaćivat će se do 2043!
FOTO: zurnal.info

U Općini Stari Grad Sarajevo počeli su radovi na četiri projekta razvoja infrastrukture: izgradnja podzemne garaže, sportske sale u OŠ Edhem Mulabdić, rekonstrukcija Doma zdravlja i zgrade Općine Stari Grad. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 30 miliona saudijskih rijala – 13,3 miliona KM osigurana su putem kredita Saudijskog fonda za razvoj.
Građani BiH ova četiri kapitalna projekta plaćat će 20 godina!

Izbor izvođača za ovaj projekat počeo je prije nego što je novac i bio osiguran. Općina je javni poziv za pretkvalifikaciju i poziv za izražavanje javnog interesa objavila 1. juna 2018. Sporazum je potpisan skoro dva mjeseca kasnije – 25. jula, a u parlamentarnu proceduru i ratifikaciju upućen je tek 4. septembra. To za Općinu nije sporno jer su, odgovaraju na pitanja Žurnala, imali obećanja iz 2017. kada su boravili u službenoj posjeti Saudijskoj Arabiji.
- Tom prilikom su uspješno završeni pregovori i odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj. Na navedenim pregovorima je općinski načelnik (Ibrahim Hadžibajrić) dobio upute za preduzimanje i pokretanje svih radnji kako bi se ubrzala implementacija dugoočekivanih projekata općedruštvenog značaja!

Posljednja rata u aprilu 2043.


A šta su Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Općina Stari Grad i Ministarstvo finansija i trezora obećali ili odobrili u Sporazumu o zajmu potpisanom dana 12/11/1439. hidžretske godine, kako se navodi u zaglavlju:
- Trinaest i po milona KM sa kamatom od dva posto godišnje na s vremena na vrijeme povučeni i neotplaćeni iznos glavnice zajma
- Prva rata dospijeva 30. oktobra 2023. Vrijednost u ugovoru izražena u sadijskim rijalima: 750.000 rijala (oko 350 hiljada KM).
Otplata posljednje rate predviđena je za 30. april 2043. godine!

Sporazum su potpisali Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, uime BiH, i Yousef Ibrahim Albassam za Fond.
 
Iako je zajam Saudijskog fonda upravo to – zajam a ne poklon – u ugovoru je precizirano da konsultanti koji će biti angažovani, izvođači i dobavljači odgovaraju uslovima i odredbama Fonda. Koliko će kontrole Fond imati nad ovim projektom pokazuje i član 3. Prednost će imati saudijski proizvodi a predstavnici Fonda mogu kad god budu željeli nadzirati radove na gradilištu, kontrolisati opremu i usluge.

Članom 3, odjeljak 3.05. se precizira:
- Zajmoprimac se obavezuje osigurati da Agencija za provođenje Projekta pri provođenju Projekta da prednost saudijskim proizvodima i uslugama i saudijskim dobavljačima, konsultantima i izvođačima.

Član 3.09: Zajmoprimac osigurava da Agencija za provođenje Projekta omogući predstavnicima Fonda da posjete lokacije i gradilišta u sklopu Projekta te da ispitaju robe i usluge finansirane sredstvima Zajma i sve relevantne evidencije i dokumente.

Član 3.10. precizira da Fond ima pravo da zatraži, u suštini, sve što želi:
- Zajmoprimac osigurava da Agencija za provođenje projekta Fondu dostavlja sve informacije koje Fond može tražiti o projektu, utrošku sredstava i robama i uslugama finansiranim tim sredstvima.

Slične odredbe preciziraju ugovori kineskih kompanija za projekte u regionu, ali tada se radi o mnogo većim iznosima novca – po nekoliko stotina miliona KM, pojašanjavaju pravnici koje je Žurnal kontaktirao za pomoć oko tumačenja ugovora:
- A kredit od 13 milion KM vjerovatno se mogao dobiti i od neke lokalne banke. Strane kompanije često znaju nametnuti svog kosultanta za nadzor nad utroškom sredstava ali kada je riječ o mnogo većim iznosima.

Nakon završetka izgradnje, precizirano je sporazumom, bit će izrađena “komemorativna pločica prikladnih dimenzija od betona ili drugih prikladnih materijala koja će biti pričvršena na uočljivom mjestu u jednom od objekata korištenih za Projekat, kako bi bio prikazan doprinos Fonda u finansiranju Projekta”.

Bez procedure javne nabavke

Izvođači su izabrani bez provođenja procedure javnih nabavki. Za izgradnju podzemne garaže sa višenamjenskim trgom i sportske sale OŠ Edhem Mulabdić izabrana je firma Džekos iz Sarajeva. Za rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i zgrade Općine ITC iz Zenice. Ugovori su potpisani nekoliko mjeseci kasnije – 20. februara.
Firme Džekos i Debos povezana su pravna lica jer su njihovi osnivači u krvnom srodstvu – osnivač Džekosa Džemal Hasković otac je osnivača Debosa Damira Haskovića.
 U Općini Stari Grad nisu znali da su Džekos i Debos povezana pravna lica te da su njihovi osnivači najbliži srodnici:
- Općina Stari Grad nije mogla uticati na broj prijavljenih ponuđača. Bitno je istaći da prilikom odabira najpovoljnijeg izvođača radova za sva četiri podprojekta je ispoštovan uvjet iz Člana 3 kojim je propisano da izvođač radova mora biti prihvatljiv Saudijskom fondu.     

Javna nabavka u ovom slučaju nije provedena jer se tako zahtijeva u sporazumu – pojednostavljeno je pojašnjenje odgovora Općine Stari Grad:
- Nabavka takve robe i usluga obavlja se u skladu sa Smjernicama za nabavku robe i ugovaranje izvođenja radova i korištenja usluga konsultanata iz Instituta koji su članovi Koordinacijske grupe. Tokom realizacije projekta zajmoprimac osigurava da Općina uposli kvalificirane i iskusne izvođače radova i dobavljača prihvatljive Fondu.

U žalbi koju je na adresu Općine uputilo privredno društvo ANS Drive, a koje se nije ni prijavilo na javni poziv za pretkvalifikaciju, navodi se i da je proceduru trebalo provesti Ministarstvo finansija a ne Općina.
U članu 3 Sporazuma precizira se da Ministarstvo treba angažirati kompetentne i kvalificirane izvođače.
Svi navodi iz žalbe u Općini su odbačeni.
(zurnal.info)