Ubijanje države:SAVJET ZA ZAŠTITU USTAVNOG PORETKA RS: Dodik je konačno napravio vlastitu Državnu bezbjednost!

Istražujemo

SAVJET ZA ZAŠTITU USTAVNOG PORETKA RS: Dodik je konačno napravio vlastitu Državnu bezbjednost!

Prema dobro obaviještenim izvorima, glavni kreatori Savjeta su Slavko Mitrović, siva eminencija i dugogodišnji najbliži Dodikov saradnik, i Predrag Ćeranić, nekadašnji visoki funkcioner bivše Obavještajne službe RS, koji je jedno vrijeme bio i u OSI

SAVJET ZA ZAŠTITU USTAVNOG PORETKA RS: Dodik je konačno napravio vlastitu Državnu bezbjednost!
Sve što hoda i diše na teritoriji Republike Srpske je pod kontrolom, ocjenom i aktivnostima predsjednika preko njegovog novoosnovanog Savjeta

U namjeri da u izbornoj godini ništa ne prepusti slučaju, odnosno da sve i svakoga drži pod prismotrom i, po mogućnosti, pod kontrolom,  Milorad Dodik odlučio je da formira Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske.
Odluka o formiranju Savjeta objavljena je u Službenom glasniku RS broj 113 od 23. decembra prošle godine, a stupila je na snagu 1. januara ove godine.

LOVCI NA VJEŠTICE

Svoju odluku o formiranju Savjeta, koja je u dobroj mjeri zabrinula slobodomisleću javnost u RS, Dodik je obrazložio tvrdnjom da “razne inicijative” izvan RS vrše napade na ustavni poredak ovog entiteta.

“Zato mora da postoji tijelo koje bi te napade moralo da razumije, na strateškom nivou ih sagleda, te da se strateški odnosi prema njima”, pojasnio je Dodik hodogram po kojem će Savjet djelovati.

Opozicija, međutim, smatra da Dodik na ovaj način stvara svoju, paraobavještajnu strukturu, koja će u izbornoj godini “loviti vještice”, odnosno koja će javno etiketirati i za rušenje ustavnog poretka optuživati sve one koji budu oštro kritikovali djelovanje aktuelne vlasti, a posebno entitetskog predsjednika. Opozicija takođe podsjeća da nema potrebe za formiranjem nove institucije koja bi štitila ustavni poredak, jer su za to nadležne postojeće institucije, poput Ustavnog suda RS.

Nema sumnje, formiranje Savjeta za zaštitu ustavnog poretka nije ništa drugo do formiranje obavještajne strukture, koja će biti potpuno potčinjena Dodiku i raditi isključivo za njegove interese.

Prema dobro obaviještenim izvorima, glavni kreatori Savjeta su Slavko Mitrović, siva eminencija i dugogodišnji najbliži Dodikov saradnik, i Predrag Ćeranić, nekadašnji visoki funkcioner bivše Obavještajne službe RS, koji je jedno vrijeme bio i u OSI. Izvori Žurnala tvrde da će upravo Ćeranić biti na čelu Savjeta, u kojem će se naći još neki bivši DB-ovci, policajci, oficiri…

Upravo je Ćeranić jedan od onih koji tvrde da se protiv institucija Republike Srpske već duži period vodi specijalni rat, čiji je cilj “da se političko biće Srpske istopi i da ona postane prazna ljuštura”. Razlozi zbog kojih se, po Ćeraniću, protiv RS vodi specijalni rat leže u “veoma snažnom kapacitetu SNSD-a, lidera te stranke i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”.

“Danas je institucija predsjednika Republike najviše ugrožena i u tom kontekstu oni koji žele da se političko biće Srpske istopi, da postane jedna prazna ljuštura, personifikovali su Srpsku sa njenim predsjednikom”, izjavio je prije tačno godinu dana Ćeranić za SRNU.

Nema sumnje da je odluka o osnovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS razmatrana pomno i da se na tome radilo mjesecima. Danas je izvjesno da će Savjet djelovati pri kabinetu predsjednika i biti mu direktno odgovoran. Prema dobro obaviještenim izvorima, na usluzi Savjetu biće i neke zaštitarske agencije iz RS bliske Dodiku, kao i ilegalna oprema za prisluškivanje.

Zanimljiv je stav predsjednika Ustavnog suda RS Džerarda Selmana, koji, kao i obično, ima puno razumijevanje za sve Dodikove odluke, pa i za formiranje tijela koje bi trebalo da preuzme neke od ingerencija institucije na čijem je on čelu. 

“Dodik svoja ovlaštenja ne bi koristio ukoliko nema potrebe za određene incijative i formiranje takvih tijela”, rekao je Selman, pred kojim će se, po svemu sudeći, uskoro naći zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o formiranju Savjeta.

OPOZICIJA MORA SPRIJEČITI NASILJE

Predsjednik Srpske Alternative Tihomir Gligorić uputio je prijedlog opozicionim strankama u RS da zajednički Ustavnom sudu Republike Srpske podnesu inicijativu za ocjenu ustavnosti te odluke.

“Radi se o Dodikovom pokušaju da legalizuje svoj neformalno uspostavljen  vanustavni poredak zasnovan na apsolutnoj i apsolutističkoj vlasti jednog čovjeka. Opozicija i svi misleći ljudi u Republici Srpskoj moraju spriječiti ovakvo političko-pravno nasilje”, navodi se u Gligorićevom dopisu opozicionim strankam.

Navodeći da je članom 1. Odluke kao cilj osnivanja Savjeta definisano „razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak i ostvarivanje njegove zaštite“, Gligorić upozorava da “samo u apsolutističkim i totalitarnim  političkim sistemima u jednom tijelu, organu ili čovjeku su spojene ove dvije funkcije”.

Član 3. upravo to i potvrđuje kada kaže da je Predsjednik taj koji ‘daje smjernice za praćenje i razmatranje stanja u oblasti zaštite ustavnog poretka Republike’. Štaviše, u ovom članu on svoju ingerenciju proširuje i na apsolutnu nadležnost nad svim institucijama Republike. Ovim članom odluke Savjet po smjernicama predsjednika ‘prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Republike i (svih !!!) njenih  institucija’. Dakle, sve što hoda i diše na teritoriji Republike Srpske je pod kontrolom, ocjenom i aktivnostima predsjednika preko njegovog novoosnovanog Savjeta, upozorava Gligorić.

On tvrdi da je kroz Biro za ustavni poredak (definisan članom 7. Odluke) stvoren “institucionalni embrion budućeg totalitarnog monstruma, koji će gospodariti sudbinama ljudi”.

Ukoliko se Miloradu Dodiku dozvoli da realizuje svoju namjeru, već 1. januara 2014.godine građani Republike Srpske će osvanuti u nekom drugom vremenu za koje smo mislili da je ostalo davno iza nas, upozorio je Gligorić.

Danas već nema dileme da će Dodikova odluka biti sprovedena i da je on stvorio svoju državnu bezbjednost. Uostalom, Dodik je nedavno na prijemu povodom Dana republike u Vladi RS, pojašnjavajući Dušanki Majkić šta je Savjet, javno rekao:

”To je embrion državne bezbjednosti”!

Par minuta kasnije je objavio: Prijem je završen!!! Tek da se zna ko je glavni gazda. Sve zvanice su ćutke počele da napuštaju salu u kojoj je prijem bio organizovan.  

(zurnal.info)