Zbog samovolje Vojina Mijatovića i Saše Magazinovića :SDP BiH napustilo više od stotinu članova iz Banja Luke

Istražujemo

Zbog samovolje Vojina Mijatovića i Saše Magazinovića : SDP BiH napustilo više od stotinu članova iz Banja Luke

Nezadovoljni SDP-ovci pisali stranačkom rukovodstvu, ali nikad nisu dobili odgovor. Vojin Mijatović provodio samovolju u banjalučkom SDP-u. Stranku napustila tri člana Glavnog odbora i potpredsjednik. Mijatović prijetio i Hakiji Meholjiću

SDP BiH napustilo više od stotinu članova iz Banja Luke

Tri člana Glavnog odbora, potpredsjednica Foruma mladih, stranački potpredsjednik i još stotinjak članova, uglavnom onih iz Banja Luke, napustili su posljednjih mjeseci SDP BiH zbog „politike“ koju provodi Vojin Mijatović, saznaje Žurnal.

U pitanju su kadrovi koji su SDP-u BiH pristupili prošle godine. Oni su, prema informacijama iz vrha ove stranke, poslali i pismo predsjedniku Nerminu Nikšiću i predsjedniku GO Saši Magazinoviću, u kojem su ih upozorili na „pogrešnu politiku“, ali ovaj dvojac nije reagirao. Naprotiv, Saša Magazinović stao je u zaštitu svog prijatelja Vojina Mijatovića, inače bivšeg kadra SNSD-a i savjetnika Nikole Špirića i Aleksandra Džombića. 

SDP su, kako saznajemo, napustili članovi Glavnog odbora iz Banja Luke Njegoš Kutić, Ognjen Aleksić i Aleksandra Panić Mitrić, dok je ista politika otjerala i Marinu Kuckalović iz Foruma mladih SDP-a-. Pored njih, SDP je napustio i potpredsjednik Draško Aćimović, koji je nedavno o svojoj odluci obavijestio javnost, ali nije naveo pojedinosti. 

„S obzirom na to da nisam imao i nemam podršku za političke stavove i koncept za koji sam se zalagao i zalažem, smatram da je pošteno  i ispravno da podnesem ostavku na sve funkcije i članstvo u partiji“, kazao je prije petnaestak dana tada potpredsjednik SDP-a BiH Draško Aćimović.

Prema informacijama Žurnala, Aćimovićeve riječi uglavnom se odnose na Vojina Mijatovića i Sašu Magazinovića koji su pokušali članstvu nametati svoje lične stavove, ali i poslove. Međutim, Aćimović danas o tome ne želi govoriti. 

Njegoš Kutić donedavno je bio član Glavnog odbora SDP-a BiH. Potvrdio nam je da je napustio ovu partiju, no o razlozima ni on nije želio govoriti.

„Veoma sam ponosan čovjek na to da sam imao iskrenu namjeru dati priliku toleranciji, uvažavanju i poštovanju i na taj način pokušati drugačije nastupati, a i dalje sam ubijeđen da je jedino tako moguće živjeti u BiH. Nažalost, sve iskrene namjere gotovo u samom startu su bile osuđene na propast“, kazao nam je bivši član GO SDP-a BiH.

I Ognjen Aleksić, bivši član GO SDP-a, potvrdio nam je da je napustio Stranku, ali „o toj temi više nema šta govoriti“.

Podsjećamo, u decembru prošle godine SDP-u BiH pristupilo više od stotinu Banjalučana. Skoro svi su napustili Stranku, za razliku od Vojina Mijatovića, koji je svojim kolegama i Gradskom odboru SDP-a čak i prijetio fizičkim obračunima. Osim toga, Mijatović je protiv svojih kolega iz banjalučkog SDP-a naručivao tekstove u prorežimskim medijima. Žurnal, također, raspolaže pouzdanim informacijama da je Mijatović  imao i direktne kontakte sa Udruženjem „Veterani“ RS-a, za čije je potrebe u Sarajevu fotografirao protivnike Dodikovog režima. 

Osim što se obračunavao sa kolegama iz Banja Luke, Mijatović se, objavili su nedavno mediji, obračunao i sa dugogodišnjim SDP-ovcem iz Srebrenice Hakijom Meholjićem kojem je prijetio klanjem. 

Sam Meholjić je potvrdio ove navode, zbog čega ga je, kako saznaje Žurnal, rukovodstvo SDP-a i kaznilo. Naime, Meholjić je jedini član Predsjedništva SDP-a BiH koji nije dobio dnevni red za današnju sjednicu stranačkog rukovodstva, a nakon što je od lidera SDP-a zatražio obrazloženje rečeno mu je: „s obzirom na to da si govorio u medijima, mislili smo da si podnio ostavku“. Meholjić danas, zbog zdravstvenih problema, nije mogao govoriti za Žurnal. 

(zurnal.info)