Iza zatvorenih vrata:Sebija Izetbegović nije uspjela smijeniti dekanesu Medicinskog fakulteta!

Istražujemo

Iza zatvorenih vrata: Sebija Izetbegović nije uspjela smijeniti dekanesu Medicinskog fakulteta!

Sebija Izetbegović danas nije uspjela smijeniti dekanesu Medicinskog fakulteta. Ali, ne odustaje, novi pokušaj uslijediće za nekoliko dana. I biće - potpuno nelegalan

Sebija Izetbegović nije uspjela smijeniti dekanesu Medicinskog fakulteta!
Medicinski fakultet: Pokušaj smjene zatvoren za javnost

“Nastavljamo sjednicu normalno”, čulo se iz amfiteatra, zatvorenog za javnost i medije, nakon što je sjednicu Naučno – nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu napustila dekanesa Almira Hadžović Džuvo.

Ipak, potpisnici prijedloga za njenu suspenziju ubrzo su shvatili da se ne može nastaviti "normalno". Zahtjev koji su krajem maja uputili Medicinskom fakultetu bio je zahtjev za suspenziju koji je rektor odbio. Sa istim potpisima zahtjev za SUSPENZIJU je misteriozno preinačen na RAZRJEŠENJE.

- Ja nikad nisam dobila potpise koji se nalaze na prijedlogu za razrješenje dekana medicinskog fakulteta. Nisam mogla postupiti i sjednicu sam kao predsjedavajuća prekinula, rekla je  nakon sjednice dekanesa Džuvo.

Iako je sjednica nakon njenog odlaska nastavljena, zbog činjenice da suspenzija nije razrješenje, na redovnoj sjednici Naučno nastavnog vijeća Sebija Izetbegović i 57 potpisnika nisu smijenili dekanesu Džuvo. Međutim, još u toku sjednice poslat je poziv za vanrednu sjednicu u petak na kojoj se traži novo izjašnjavanje o razrješenju dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

56 članova NNV-a je, u skladu sa poslovnikom NNV-a odlučilo da zakaže hitnu vanrednu sjednicu NNV-a na kojoj će se razmatrati samo jedna tačka, a to je prijevremeno razrješenje dužnosti dosadašnje dekanese, piše u saopćenju potpisnika zahtjeva za smjenu dekana.

Međutim, kako saznajemo, ovaj poziv nije potpisalo 56 članova NNV-a koji su za smjenu dekanese, već njih 51.
Osim toga, ovakvim pozivom za vanrednu sjednicu prekršen je upravo poslovnik na koji se u svom saopćenju pozivaju.

Član 6 poslovnika NNV kaže da je Predsjedavajući -  Dekan.
U članu 11. piše da sjednice saziva Predsjedavajući.
S obzirom da je Džuvo dekanesa a time i Predsjedavajuća NNV-a, a napustila je sjednicu, očito je da je poslovnik prekršen.

U Zakonu o visokom obrazovanju KS u članu 134 također piše iz kojih razloga Vijeće može prijevremeno smijeniti dekana. Međutim ni u prijedlogu za suspenziju, niti u novom pozivu za smjenu, Sebija Izetbegović i njeni potpisnici nisu naveli baš nikakve argumente niti razloge za smjenu.

O dosadašnjim pokušajima smjene dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu možete čitati u ovom tekstu.

 

(zurnal.info)