POSLJEDNJA PREPREKA ZA APSOLUTNU KONTROLU :Sebija Izetbegović pokušava preuzeti Ljekarsku komoru Federacije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POSLJEDNJA PREPREKA ZA APSOLUTNU KONTROLU : Sebija Izetbegović pokušava preuzeti Ljekarsku komoru Federacije

Ako doktorica Izetbegović uspije preuzeti Ljekarsku komoru Federacije, treba očekivati da će uskoro Hipokratova zakletva biti preimenovana u Sebijinu

Sebija Izetbegović pokušava preuzeti Ljekarsku komoru Federacije
Enra Suljić & Sebija Izetbegović

Proteklo je više od četiri godine kako je Žurnal u filmu „Sebija“ nagovijestio kakve ambicije ima doktorica Izetbegović. Od tada, direktorica sarajevskog Kliničkog centra „obara“ jednu po jednu prepreku kako bi preuzela apsolutnu kontrolu nad zdravstvom,  prije svega u Sarajevskom kantonu a onda i tamo gdje njena matična stranka SDA ima vlast.

Preuzela je sarajevski Klinički centar i "rastjerala" sve ljekare koji nisu po njenoj volji. Prva na udaru bila je Ljekarska komora Kantona Sarajevo, koju brzopotezno osvaja. Slijedio je desant na Medicinski fakultet, smjena dekanese i izbor nove, „Sebijine“ naravno, makar je sud to nekoliko puta poništavao. 

Za profesore koji su u međuvremenu napustili KCUS uslijedila je kazna u vidu zabrane obavljanja nastave.

Jedan od njih bio je i dr. Ismet Gavrakapetanović, koji ne želi ustuknuti i višegodišnjim sudskim sporenjem dokazuje da je nelegalno otpušten. Uzalud sudske presude, direktorica Sebija ima „zadnju“ riječ. Nije dugo trajao  oporavak od „hladnog tuša“ u vidu imenovanja dr. Gavrankapetanovića za direktora Opće bolnice početkom juna ove godine.

Čekala se prva prilika kako bi osvetoljubiva direktorica KCUS-a reagirala. Gavrankapetanovićev komentar o slučaju odbijanja liječenja jedne djevojčice u Kliničkom centru, pravdan nasilništvom roditelja, bio je signal za akciju.

Upregnute su sve odane strukture, predvođene Enrom Suljić, prvom pomoćnicom direktorice Izetbegović. Kao predsjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo, ona pokreće proces oduzimanja ljekarske licence Ismetu Gavrankapetanoviću. Naredba osobe čiji je lik imala na majici tokom predizbornih skupova SDA mora biti izvršena, iako je od devet članova Komiteta na sjednici prisutno bilo pet, od kojih je četvoro podržalo zahtjev za oduzimanje licence.

Tu sada dolazi do trenutno nepremostivog problema za Sebiju Izetbegović. Čak i da je odluka Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo legalna (sud je u prvostepenom postupku presudio da je izbor Skupštine komore nezakonit), drugostepeni organ koji mora potvrditi oduzimanje licence jeste Sud časti Ljekarske komore Federacije BiH. 

Iz Ljekarske komore Federacije BiH već su osudili proces protiv doktora Gavrankapetanovića.

„Ljekarska komora Kantona Sarajevo pokazala je jednu nepotrebnu, tedencioznu i neukusnu demonstraciju sile, kao i sve ono što komora ne treba da bude,“ izjavio je dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

Kako saznaje Žurnal, naredni korak Sebije Izetbegović jeste preuzimanje kontrole nad Ljekarskom komorom FBiH, nakon čega bi svi ljekari koji se usprotive njenom apsolutizmu, bili predmetom "provjere etičnosti". Ne bi bilo prvi put da one koji nisu iskazali lojalnost direktorici Sebiji, stigne naknadna kazna.

Nekoliko ljekara s kojima smo razgovarali potvrdilo nam je da već traje pritisak da se u pojedinim kantonima održe izborne skupštine. Pripremljene su liste medicinskih radnika na "SDA liniji" koji bi bili infiltrirani u federalnu Ljekarsku komoru. 

"SDA linija" u ovom slučaju, pored odanosti stranci, podrazumijeva i osobinu da ljekarima ne smeta kada direktorica Izetbegović izgovori rečenicu: „To dijete više neće biti liječeno ovdje.“

Izjava za koju „etičarka“ Suljić tvrdi da je istrgnuta iz konteksta, nije bila predmetom reakcije Etičkog komiteta. Za sve je kriva greška u proceduri prijave, reći će dr. Suljić dokazujući još jednom da su za KCUS i njenu direktoricu važne procedure, a ne sudske presude. 

Nije se tražila odgovornost ni kada su djeca sa teškim srčanim problemima mjesecima čekala operaciju jer je nedostajao materijal vrijedan stotinjak eura. Također, šutilo se i kada je cijelo bolničko krilo bilo zatvoreno zarad operacije „važnog“ pacijenta, bolje reći pacijentice.

Sve želje direktorice Izetbegović do sada su ispunjene, uključujući i obnovu mandata. Ne bismo se trebali iznenaditi ako uskoro uslijedi i zahtjev da se Hipokratova zakletva preimenuje u zakletvu Sebiji.

(zurnal.info)