Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Zlatni odbojkaši, Djevojke na trčanju, Oscar, Divjak, Šehić...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Zlatni odbojkaši, Djevojke na trčanju, Oscar, Divjak, Šehić...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Zlatni odbojkaši, Djevojke na trčanju, Oscar, Divjak, Šehić...

Subota (21.09.)

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila zlato na Evropskom prvenstvu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobijedila je selekciju Rusije u finalu Evropskog prvenstva.
Nejtrofejnija sportska selekcija BiH odbranila je titulu savladavši Ruse s 3:0 po setovima.
Na putu do finala izabranici Mirze Hustremovića pobijedili su Srbiju, Hrvatsku, Holandiju i Ukrajinu.

Nedelja (22.09.)

“Djevojke na trčanju” protiv diskriminacije

Udruženje “Marathon” Sarajevo po prvi put organizira trku samo za pripadnice ljepšeg pola pod nazivom “Djevojke na trčanju”, čiji start je zvanično označila  Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini.

Trka u dužini tri kilometra će održana je u Vilsonovom šetalištu ispred hotela Bristol Sarajevo.


Ponedeljak (23.09.)

Veliki napredak u borbi protiv korupcije

Tokom posljednjih 18 mjeseci implementacije projekta koji finansira Evropska unija "Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije" postignut je veliki  napredak u radu ne samo Agencije za borbu protiv korupcije BiH nego i ostalih institucija na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH - ocijenio u razgovoru za Agenciju Fena vođa projektnog tima Roman Prah nakon današnje konferencije "Antikorupcijska mreža institucija BiH" u Sarajevu.

O tome govori činjenica da je Agencija počela rad s troje uposlenika, a danas  ima 15 radnika, koji su zahvaljujući treninzima vezanih za planove integriteta, strateških dokumenata dodatno obučeni.

Utorak (24.09.)

Film "Epizoda iz života berača željeza" kandidat za Oskara

Udruženje filmskih radnika BiH donijelo je Odluku da je film "Epizoda iz života berača željeza", reditelja Danisa Tanovića ovogodišnji kandidat za nagradu Oskar ispred Bosne i Hercegovine.

Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Berlin Film Festivalu u glavnoj selekciji, te je osvojio Srebrnog Medvjeda za najbolji film i Srebrnog Medvjeda za najboljeg glumca (Nazif Mujić).

Srijeda (25.09.)
Nagrada "Graditelj mira" Jovanu Divjaku

Skupština Katalonskog međunarodnog istituta za mir donijela je jednoglasnu odluku da se Nagrada ICIP "Graditelji mira" za 2013. dodijeli Jovanu Divjaku.

Nagrada ICIP "Graditelji mira"  je godišnja i sastoji se od: javnog priznanja, skulpture kreirane od nobelovca nagrade za mir, umjetnika i aktiviste Adolfa Pereza Esquivela, zvane „Porta de Sol“ (Svjetlosna vrata) i novčane dotacije od 4.000 eura.

Četvrtak (26.09.)
Faruku Šehiću nagrada Evropske unije za književnost

Nagrada za književnost Evropske unije (2013 European Union Prize for Literature), kojom se odaje priznanje najboljim novim autorima u Evropi dodijeljena je bh. piscu Faruku Šehiću za roman "Knjiga o Uni".

Ovom se nagradom izdavači motiviraju da prijavljivanjem za korištenje sredstava EU, knjige koje su dobile nagradu prevedu na druge evropske jezike. Osim toga, svaki laureat dobija 5.000 eura.

Šehić je za "Knjigu o Uni"dobio i nagradu "Meša Selimović" na susretima Cum grano salis u Tuzli 2012.

Petak (27.09.)

Veliko interesovanje za koncert Dubioze kolektiva

Zbog velikog interesa fanova promoter sarajevskog koncerta Dubioze Kolektiv, 13. decembra, "Tropik" otvara danas nova prodajna mjesta u Sarajevu u Caffe baru Opera gdje zainteresovani mogu kupiti ulaznice svakim danom iza 17 sati, te u Zenici u Family Centru Ekran, gdje su karte na raspologanju cijeli dan.

Prvi nastup Dubioza Kolektiva nakon pet godina biće izvanredna prilika za koncertnu promociju albuma “Apsurdistan” u Skenderiji. 

(zurnal.info)