Po nacionalno-interesnim aršinima i smještaj institucija BiH?!:Šest agencija se brine da vlast plaća najskuplje kancelarije

Istražujemo

Šest agencija se brine da vlast plaća najskuplje kancelarije

Zato je iz državnog budžeta samo prošle godine, za zakup svih državnih institucija „podstanara“, izdvojeno 9,8 miliona KM!

Šest agencija se brine da vlast plaća najskuplje kancelarije

Energoinvestova upravna zgrada, poslovni centar UNITIC, Unioninvestova zgrada na Grbavici, Poslovni centar na Otoci, te zgrada Integra u Mostaru, adrese su desetina institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Federaciji, a za koje se iz godine u godinu plaća zakup jer država još nije dugoročno riješila njihov smještaj.

Zato je iz državnog budžeta samo prošle godine, za zakup svih državnih institucija „podstanara“, izdvojeno 9,8 miliona KM!

Umjesto ulaganja u trajno rješenje za smještaj institucija države, taj je novac završio u rukama vlasnika pomenutih zgrada.

ZAKUPODAVCI U FEDERACIJI - KOMPANIJE IZ POLITIČKOG OKRILJA BOŠNJAČKIH I HRVATSKIH STRANAKA

U jednom od prethodnih tekstova, pisali smo o preseljenju FIPA-e u Unioninvestovu zgradu u Grbavičkoj ulici u Sarajevu. Preseljavaju iz Avaz Twist Towera, navodno ne zbog politike već zbog ušteda. Međutim, prostor na Grbavici je jedan od najskupljih koje državne institucije plaćaju u Sarajevu. Zakup košta od 30 do 33 KM po metru kvadratnom.

Osim menadžmenta FIPA-e, nije to spriječilo ni odgovorne u Uredu ombudsmana za ljudska prava BiH te u Centralnoj harmonizacijskoj jedinici (CHJ) BiH da razmisle o jeftinijim opcijama, već su svoje kancelarije smjestili u toj zgradi. CHJ je upravna organizacija u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH.

unitic3Još skuplji prostor poreski obveznici plaćaju za kancelarije države zakupljene u poslovnom centru UNITIC.

Pisali smo u prethodnom dijelu teksta da Agencija za državnu službu BiH ima svoje prostorije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, ali se kancelarije za direktora, savjetnika i kurira, po cijeni od čak od 41 KM po metru kvadratnom, iznajmljuje u UNITIC-u.

U UNITIC-ovim neboderima su velikim dijelom i kancelarije Direkcije za evropske integracije BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te Odbora za žalbe državne službe Vijeća ministara.

Institut za nestale osobe plaća 20 KM za svaki iznajmljeni kvadrat prostora u zgradi uprave Energoinvesta u ulici Hamdije Čemerlića. U istoj je zgradi, ali za marku skuplja kirija Uredu za reviziju institucija BiH. Tamo je još smješten i državni Institut za akreditiranje (BATA), te sarajevska kancelarija Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Za mostarske kancelarije institucija Bosne i Hercegovine godišnje se izdvajaju stotine hiljada maraka, a zakup se plaća većinom u zgradi Vlade Federacije. Međutim, novac za zakup nimalo zanemarljivog procenta institucija završava i na računima firme Integra, za prostorije u njihovoj istoimenoj poslovnoj zgradi u ulici Ante Starčevića bb.

InterinvestIntegrine kancelarije, neposredno uz zgradu Vlade, koristi mostarski terenski ured Službe za poslove sa strancima, Agencija za sigurnost hrane te Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Zakupnina je od 20 do 25 KM po metru kvadratnom.

Poslovni centar na sarajevskoj Otoci, iznikao na mjestu nekadašnjeg kina Kumrovec, u vlasništvu firme Interinvest iz Mostara, u dijelu zgrade svake godine ubiru poprilične svote za kiriju Pravobranilaštvu BiH, državnoj Agenciji za poštanski promet te Uredu zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ove državne institucije plaćaju po 29,5 KM za svaki iznajmljeni kvadrat kancelarija. Interinvest je s Vijećem ministara prije tri godine sklopio još unosniji posao.

Službeni list BiH je tada u zgradi na Otoci kupio oko 2.000 metara kvadratnih prostora za 6.000 KM po kvadratu, što je bilo dvostruko više od tadašnje tržišne cijene.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je godinu dana kasnije pokrenula istragu protiv tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, ministra finansija Dragana Vrankića, te direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine, ali do danas to nije uticalo na odluku Vijeća ministara da razmotre koliko od ove trgovine, vrijedne 12 miliona KM, koristi ima država.

KONSTITUTIVNI U POSLU: Zakup kancelarija preko agencija iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara

zzi1U zakupu nekretnina za smještaj institucija BiH, prošle je godine u velikom broju poslova posredovalo šest agencija, po dvije iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Poslove iznajmljivanja prostora u Republici Srpskoj, odnosno za državne institucije u Sarajevu, uglavnom su dobijale banjalučke agencije "Nekretnine 3M" i "Euroagent". Sarajevske urede institucija BiH iznalazili su uposlenici "Sigen-x agencije" te ImmoBH Real estete consaltinga.

U Mostaru su za smještaj državnih kancelarija uporedo brinule Agencija „Sesar“ i „Maksumić nekretnine“.

(zurnal.info)