Zapošljavanje pripravnika u Upravi za geodetske poslove RS-a:Šest miljenika premijera Dodika

Istražujemo

Šest miljenika premijera Dodika

Šest miljenika premijera Dodika

U junu ove godine u Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske posao je dobilo šest inženjera geodezije i jedan pravnik. Rezultat je to konkursa za pripravnike objavljenog 29. marta a za koji sagovornici Žurnala, koji su na slučaj i skrenuli pažnju, tvrde kako se unaprijed znalo kako će biti okončan. Zbog daljnjih napora u pronalaženju posla ne otkrivaju identitet, ali za Žurnal govore o načinu na koji je prijem završen i, tvrde, nepravilnostima. Najzanimljiviji dio njihove priče odnosi se na fotografiju na kojoj se sa šest primljenih pripravnika nalazi i premijer Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji im je, tvrde naši sagovornici, lično obećao posao. Ništa u toj fotografiji ne bi bilo sporno da ista nije nastala mjesecima prije nego što će upravo njih šestero biti zaposleno u Republičkoj upravi:

- Fotografija prikazuje premijera Milorada Dodika sa svih šest kandidata koji su dobili obećanja i primljeni su 1. juna 2012. Skinuta je sa facebook profila jedne od primljenih kandidatkinja, gdje je postavljena u martu ove godine - kažu naši sagovornici.

Slijedeći link fotografije zaista se može utvrditi kako je na profil postavljena u martu:

- Kao što se vidi ispod slike, postavljena je u martu ove godine, što ne mora da znači da je tada i nastala, možda je i ranije, ali to je i manje važno - tvrde.

O datumu kada je fotografija objavljena svjedoči i komentar "Što smo zgodni" ispod fotografije, ostavljen 14. marta.

Iako priča o fotografiji zvuči zanimljivo, sama po sebi možda i nije dovoljan povod za sumnju, ali nastavak jeste:

- Mi koji smo završili fakultet u Beogradu od početka smo sumnjali jer smo iz više izvora čuli da je Milorad Dodik lično obećao da će svi pripravnici geodetske struke koji budu primljeni biti sa banjalučkog fkaulteta. Kandidati na slici su i kandidati koji su obećanje i primili i ono je i ispoštovano. Intervju za posao bio je 21. maja 2012, a pristupilo je 16 kandidata. Od ponedjeljka, 27. maja zovemo svaki dan da se raspitamo kada će biti rezultati ali na svi koje smo pozvali samo vrte u krug. Sekretarica kaže: "Spojit ću vas sa kadrovskom službom", oni se čude kako to da nam obavještenja još uvijek nisu stigla, pa nas onda upućuju da zovemo nekoga iz komisije jer oni tačno znaju. A onda sekretarica kaže kako niko iz komisije nije tu, i tako svaki dan.

Uprava: Nije bilo nezakonitosti

Nekoliko dana kasnije, 1. juna stiže im informacija od poznanika da su pripravnici počeli raditi! Svi su imali barem dvije zajedničke stavke - diplomu banjalučkog fakulteta i fotografiju sa premijerom Vlade:

- Od sedam diplomiranih inženjera geodezije, koji su državljani BiH a završili su fakultet u beogradu nije primljen nijedan. Primljeni su svi kojima je Dodik poodavno obećao da će biti primljeni.

U Upravi ipak tvrde kako nikakvih nezakonitosti nije bilo. Iz službe za odnose s javnošću nisu željeli navesti imena kandidata koji su dobili posao ni članova komisije zadužene za njihov izbor. Navode kako je proveden javni konkurs za prijem pripravnika, a kako bi se svim zainteresovanim nakon završenog fakulteta omogućilo da po prvi put zasnuju radni odnos u tom stepenu školske spreme:

- Svim kandidatima koji su ispunili uslove propisane javnim oglasom je omogućeno da pristupe intervjuu, te su obaviješteni o rezultatima konkursa i nikome nije oduzeto pravo na žalbu bilo kojim aktom. Štaviše, bilo je žalbi koje je ova Uprava razmotrila i po istim odlučila.

Napominjemo da je intervju za posao održan 21. maja a pripravnici su ugovor o početku rada potpisali već 1. juna, iako je rok za žalbu bio najmanje osam dana a naši sagovornici tvrde da su o zapošljavanju saznali iz medija. Ostaje pitanje kako je za deset dana istekao rok za žalbu, sve pristigle žalbe riješene, ugovori pripremljeni i pripravnici počeli sa radom. Dokaz za to je i vijest objavljena na zvaničnoj internet stranici Uprave, u kojoj se kaže:

"U okviru projekta zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom 'Znanjem do posla' koji se realizuje u saradnji između Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, danas, 01.06.2012. godine u Banjaluci su potpisani ugovori o obavljanju pripravničkog staža sa sedam kandidata koji kroz ovaj projekat prvi put zasnivaju radni odnos." (Podvukla autorica teksta)

-Prilikom ocjene kandidata koji su pristupili intervjuu, konkursna komisija nije vršila bilo kakvu diskriminaciju po polu, rasi, vjeri, mjestu i danu rođenja, mjestu prebivališta ili boravišta, mjestu i načinu studiranja, pri kojoj obrazovnoj ustanovi su završene studije, niti bilo koji drugi način diskriminisala nekog od kandidata. Svim kandidatima je pružena jednaka mogućnost, prilikom intervjua im je posvećena puna pažnja, te na osnovu višestruke analize izabrani su oni kandidati za koje je konkursna komisija smatrala da su najbolji. Riječ je o osobama koje su na fakultetima pružile izvanredne rezultate, kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima, te sa prosječnom ocjenom iznad 9 (devet) ostvarenom tokom studija - kažu u Upravi.

(zurnal.info)