Istočno Novo Sarajevo:Škoda po ukusu načelnika Ćosića je kupljena!

Istražujemo

Istočno Novo Sarajevo: Škoda po ukusu načelnika Ćosića je kupljena!

„Škodu oktaviju“, koju je nacrtao u tenderu teškom 55.000 KM sa uračunatim PDV-om, ima sarajevski „Porsche“, koji nije uspio da se uklopi u cifru koju je Ćosić ponudio. Nova „Škoda“ u opštinski vozni park stiže po cijeni od 57.777 KM.

Škoda po ukusu načelnika Ćosića je kupljena!

Pod kišom demantija koje na adrese pojedinih medija načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ovih dana nemilice šalje, ne štedeći blato koje baca na Žurnal, u sjenu je pokušao da gurne kriminalnu zamisao koju je sproveo u djelo.

Nakon što nije imao problem da pred kamerom prizna da javnim novcem kupuje „Škodu oktaviju“, a onda se ipak predomislio, tvrdeći da je samo bio dobronamjeran prema novinarima koji su to „prilično tužno iskonstruisali“, dodijelio je sporni ugovor.

„Škodu oktaviju“, koju je nacrtao u tenderu teškom 55.000 KM sa uračunatim PDV-om, ima sarajevski „Porsche“, koji nije uspio da se uklopi u cifru koju je Ćosić ponudio. Nova „Škoda“ u opštinski vozni park stiže po cijeni od 57.777 KM.

Jedina pristigla ponuda bila je i te kako prihvatljiva za opštinsku tender komisiju.

 

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva, iz reda vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, nije se libio da, kako je Žurnal pisao krajem prošlog mjeseca, u tenderskoj dokumentaciji jasno pobroji svoje želje. Tako je odredio i dužinu automobila i zapreminu gepeka. Jasan znak auto-dilerima da mu je potreban ili „VW pasat“ ili „Škoda oktavija“!

Kupovinu mu je polovinom prošle godine aminovala Skupština opštine, navodeći da automobil ne smije da košta više od 55.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

„'Škodu oktaviju', u kojoj se vozim ja, nabavili smo 2014. godine. Sada, za potrebe Skupštine opštine, želimo da obezbijedimo jedno vozilo. Uvijek biramo nabavku gdje je dio sredstava naše učešće, a dio vraćamo kroz lizing pa i ova nabavka to predviđa. Ne želim da izbjegnem da kažem da sam, vozeći se u ovoj 'Škodi', zaključio da se radi o vozilu koje je za četiri godine prešlo 200.000 kilometara bez kvarova, sa minimumom potrošnje. Ako me pitate da li bih želio da to bude to vozilo – da, želio bih. Da li smo namjestili da to bude škoda ili pasat – ne, nismo. Samo smo željeli da to bude automobil te kategorije i kvaliteta u cijeni koju možemo da platimo“, objašnjavao je Ćosić u kameru Žurnala.

Na konstataciju da, kada propiše zapreminu prtljažnika i dužinu automobila, jasno je da to mogu da budu samo ova dva automobila, odgovara:

„Subjektivno, meni se to vozilo dopada. Ovo je drugi put da raspisujemo tender, prvi put se niko nije javio. Sada se javio samo 'Porsche' iz Sarajeva i zaključićemo ugovor s tom firmom. Nezadovoljni mogu da se žale Kancelariji za žalbe u Banjaluci“, odgovara načelnik iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

Ćosićeva samovolja ovdje svakako ne prestaje. Iako je napomenuo da je Skupština opštine dozvolila kupovinu za njene potrebe, skovao je paklen plan.

„Staru 'Škodu' ćemo prebaciti Skupštini opštine, a novu ću voziti ja“, najavio je.

Ovo nije posljednji ovogodišnji auto-šoping, Ćosić ima dozvolu za nabavku još jednog - do 25.000 KM. U tu želju spakovao je:

„Tu nećemo 'Škodu'. Hoćete li i tu direktan odgovor? Tu bismo voljeli 'Dačiju daster'“, kazao je načelnik koji u svako doba zna šta hoće od javne kase.

Na nezakonitosti i grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH upozorili su iz Fonda otvoreno društvo, ali i opštinska opozicija. Nakon pisanja Žurnala, na adresu bahatog načelnika zakucali su i službenici Agencije za javne nabavke tražeći da im se dostavi kompletna dokumentacija o spornom tenderu.

Vratimo se na početak.

Ćosić u demantiju potvrđuje pisanje Žurnala o, kako je sam u našu kameru rekao, oskudnom voznom parku, ali i svojim htijenjima. U tenderskom ispunjavanju vlastitih želja ne vidi ništa pogrešno. Ali, novinarima prijeti tužbama, jer je dobronamjerno priznao kriminal.

Valjda očekuje da mu se bar pola oprosti!

(zurnal.info)