Kako SNSD zamišlja obrazovanje u Vlasenici:Školovanje šumarskih inžinjera za propala preduzeća

Istražujemo

Školovanje šumarskih inžinjera za propala preduzeća

Školovanje šumarskih inžinjera za propala preduzeća

Lokalni moćnici u Bosni i Hercegovini koriste svaku zgodnu priliku da dio novca izdvojenog za projekte, čijom realizacijom bi trebalo da profitora cijela lokalna zajednica, strpaju u svoje džepove. Besprizorno se uzima na svemu- od izgradnje lokalnih puteva, kanalizacija, vodovoda, škola, a računi se ne polažu nikome...

MOJA KUĆA BEZ KROVA

U nizu ovakvih slučajeva je i rekonstrukcija krova Srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić” u Vlasenici. Nije sporno da je krov ove škole trebalo sanirati, jer je zgrada u upotrebi tridesetak godina i njena krovna konstrukcija bila je poprilično oronula. Problem je, međutim, što su obnovu krova škole pojedinci, predvođeni vlaseničkim poslanikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslavom Mićom Kraljevićem u entitetskom parlamentu, iskoristili da dio dobijenog novca preusmjere na lične račune.

Nakon što je Vlada RS odobrila 180.000 maraka za rekonstrukciju školskog krova, tokom 2010. godine propalo je nekoliko tendera za izvođača radova, jer je, prema izvorima “Žurnala”, posao morala da dobije vlasenička građevinska firma “Moja kuća”, koja po definiciji dobija sve poslove u ovoj oblasti.

Naš izvor navodi da se radi o preduzeću bez ozbiljnih reference u građevinarstvu, čiji je najveći adut taj što je vlasnik firme Tomo Kovačević, saradnik Miće Kraljevića. Na kraju, “Moja kuća” je dobila posao, rekonstruisala je krov škole tokom 2011. godine, ali su troškovi radova iznosili 30.000 KM više u odnosu na ugovorenu cijenu od 180.000 KM. Tih 30 000 maraka, prema tvrdnjama našeg izvora, namireno je, kako drugačije, nego kroz aneks ugovora. Stručnjaci iz ove oblasti tvrde da je realna cijena krova iznosila oko 150.000 KM, te da je dodatno potrošenih 60 hiljada maraka podijeljeno članovima političko-interesne grupacije koja stoji iza ovog posla.

29093_126900587341968_126898374008856_189155_4724940_nU cijelom slučaju zanimljivo je što i u samoj Vladi RS imaju oprečne informacije o tome koliko je novca izdvojeno i utrošeno za obnovu srednjoškolskog centra u Vlasenici. Tako je Ministarstvo finansija RS 5. decembra 2011. godine saopštilo da je za vlaseničku školu iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente razvojnog programa RS (ESK) odobreno 180.000 KM, od čega je izvođaču radova, firmi “Moja kuća”, isplaćeno 146.025,52 KM, plus 1443 KM za nadzor. Dan kasnije u odgovoru na poslaničko pitanje u parlamentu RS o tome koliko je Vlada dala za rekonstrukciju škole u Vlasenici, iz Vlade RS je saopšteno da je za obnovu krova isplaćeno svih 180 000 KM iz ESK komponente, te dodatnih 20 hiljada iz budžeta RS.

NEPODNOŠLJIVI VIŠAK ŠUMARA

Na žalost, ovo nije usamljen primjer. Skupštinska većina u Vlasenici, prevođena SNSD-om, donijela je 2010. godine odluku da se opština kod Investiciono-razvojne banke RS kreditno zaduži u iznosu od 1.700 000 KM, na period od deset godina i sa ukupnom kamatom od 421.000 KM. Opštinske vlasti odlučili su da ta sredstva ulože u rekonstrukciju zgrade nekadašnje Direkcije “Boksita”, kako bi i Vlasenica dobila što nikada nije imala - fakultet. Vlasenica je tako dobila Biotehnički fakultet, ogranak Šumarskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.

Projekat za rekonstrukciju zgrade uradila je firma AD “Projekat” Banjaluka, a projektna vrijednost obnove iznosila je 1 670 000 KM. Radovi su izvođeni tokom 2010. i 2011 godine, a ugovor o izgradnji potpisan je (ponovo) sa firmom “Moja kuća”. Kako Kovačevićeva firma nije dorasla tom poslu, “Moja kuća” je za realizaciju ovog posla angažovala i preduzeće “Izoekomont” iz Obrenovca . Na kraju je ukupna vrijednost radova iznosila je 2.009.000 KM, odnosno cijelih 339. 000 KM više u odnosu na ugovorenu. Ova razlika je isplaćena iz tekućih (mršavih) prihoda opštinskog budžeta, a da prethodno o tome lokalni parlament nije donio odluku. Po dobrom starom običaju, razlika u cijeni pokrivena je aneksom ugovora .

Za rekonstrukciju zgrade u koju je smješten Biotehnički fakultet ukupno je potrošeno 2.500.000 KM, a da se niko nije zapitao da li je i kome u Vlasenici potrebna ovakva visokoškolska institucija, tim prije što u okruženju postoje tri takva fakulteta - u Banjaluci, Sarajevu i Beogradu. U tekućoj školskoj godini na prvu godinu studija, smjer šumarstvo, upisano je 40 studenata. Logično pitanje je i otkuda potreba za hiperprodukcijom šumarskih inženjera, u situaciji kada je aktuelna vlast RS Javno preduzeće “Šume Srpske” dovela do ruba propasti.

Pitanje je i čemu Fakultet šumarstva Vlasenici, čije Šumsko gazdinstvo “Birač” posluje najlošije od svih gazdinstava u okviru “Šuma Srpske”. Da apsurd bude veći, u Vlasenici školuju inženjere šumarstva, a da u opštinskom šumskom gazdinstvu nije zaposlen nijedan šumarski tehničar, iako su ih iz tamošnje srednje škole izašle već četiri generacije.

Na kraju, pitanje je koliko će se Biotehnički fakultet uopšte zadržati u Vlasenici. Njegovo osnivanje u tom mjestu, kažu naši izvori, bilo je nagrada Mići Kraljeviću, zato što je na tom području podigao SNSD i doveo ga na vlast.

(zurnal.info)