Novac:SKRIVANJE MUTNIH POSLOVA: Banka Srpske biće prodana sumnjivom fondu sa Floride
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SKRIVANJE MUTNIH POSLOVA: Banka Srpske biće prodana sumnjivom fondu sa Floride

Milorad Dodik namjerava Banku Srpske da proda „Imperial trast fund“. On je još u junu izjavio da će kupac platiti 17 miliona evra

SKRIVANJE MUTNIH POSLOVA: Banka Srpske biće prodana sumnjivom fondu sa Floride

Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvela je privremenu upravu u „Banku Srpske“ i suspendovala sva prava direktora, uprave i Nadzornog odbora. Za privremenog upravnika imenovala je Petra Mićića, zaposlenog u Agenciji.

„Razlozi za imenovanje privremenog upravnika su ti što poslovanje Banke nije u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima“, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo RS.

U banku je ušao tim Agencije za bankarstvo, tako da je banka zatvorena do daljeg.

KAMPANJA ŠTEDNJE

Agencija za bankarstvo RS je 30. oktobra ove godine suspendovala direktora Banke Srpske Zdravka Trivunčića zbog kršenja odluke Agencije kojom je banci bilo zabranjeno da prima depozite.

Agencija je tada naredila Nadzornom odboru Banke Srpske da hitno imenuje vršioca dužnosti, ali se to nije desilo. Novi direktor nije imenovan, ne samo zato što su svi članovi NO ranije podnijeli ostavke, već zato što niko od onih kojima je nuđena direktorska pozicija nije želio da prihvati tu funkciju, jer se Banka nalazi u katastrofalnom stanju.

Prema izvoru Žurnala iz Agencije za bankarstvo RS, ranije je imenovan prokurista banke, bez čijeg potpisa više nije mogla biti donesena nijedna odluka.

Banka Srpske je u većinskom vlasništvu RS. Nastala je 2013. godine kada je propala Balkan investment banke, čiji je većinski vlasnik bila litvanska UKIO grupa. RS je tada banku dokapitalizovala sa 30 miliona maraka i postala njen većinski vlasnik.

Banka Srpske se ubrzo našla u gubicima, a smijenjeni direktor Trivunčić je nastavio da prima depozite iako je to Agencija za bankarstvo izričito zabranila, s obzirom da je kapital banke znatno ispod zakonskog limita od 15 miliona maraka. Rukovodstvo Banke odbilo je naredbu Agencije i krenulo u “kampanju štednje” (nastavilo da prima depozite), jer su depoziti počeli da se tope.

Nezavisni revizor utvrdio je da je Banka Srpske, umjesto prikazane dobiti od 298 hiljada KM, prošle godine poslovala sa gubitkom od minimalno 17 miliona KM.

Agencija za bankarstvo je još prije par mjeseci krenula u vanrednu kontrolu poslovanja Banke Srpske, jer su joj operativni troškovi bili veći od primanja. Kontrolom poslovanja je utvrđeno da Banka “samu sebe jede”, a da njen menadžment ništa ne čini da smanji troškove i pokuša da poslovanje učini pozitivnim. Riječju, Trivunčić je odlučio da troši kapital Banke, a kada potroši kapital da se okrene depozitima.

Kontrolom je takođe utvrđeno da je gubitak Banke Srpske ogroman, ali je o tome obaviješten samo najuži vrh Republike Srpske.

Prema izvoru iz Agencija za bankarstvo RS, utvrđeni gubitak iznosi najmanje 40 miliona maraka, dok pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da je stvarna dubioza još veća i da iznosi oko 100 miliona maraka.

Ako padne Banka Srpske, Agencija za osiguranje depozita BiH moraće isplatiti 65 miliona maraka deponentima, koji u Banci imaju depozite do 50 hiljada.

Direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac, rekao je izvor Žurnala, o svemu tome je upoznala vrh RS, kao i o činjenici da su putem ove banke počinjena brojna kriminalna djela. Međutim, predsjednik RS Milorad Dodik donio je odluku da se Banka Srpske mora spasiti po svaku cijenu, jer bi se na taj način zataškao sav kriminal počinjen putem ove finansijske institucije.

FOND SA FLORIDE

Jedna od varijanti spasavanja Banke Srpske je dokapitalizacija u najmanjem izosu od 40 miliona maraka, za šta RS nema novca. Druga opcija je, tvrdi isti izvor, je da se Banka Srpske spoji sa Investiciono-razvojnom bankom RS i tako pokuša zataškati kriminal.

To bi značilo da se gubitak Banke Srpske prelije na IRB. Pritom, ne bi bio objavljen izveštaj Agencije za bankarstvo o poslovanju Banske Srpske, jer Agencija nema nadležnost nad IRB RS.

Banka Srpske je, tvrde stručnjaci, definitivno pred kolapsom, ali Dodik ne dozvoljava njeno gašenje, dok se direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac zalaže za likvidaciju Banke.

U igri je još jedna opcija. Milorad Dodik namjerava Banku Srpske da proda „Imperial trast fund“. On je još u junu izjavio da će kupac platiti 17 miliona evra. Ako se to desi, Banka Srpske bi bila prodana Fondu izuzetno sumnjive reputacije, odnosno Fondu čiji je novac krajnje sumnjivog porekla. Riječ je o Fondu, registrovanom na Floridi, iza kojeg, navodno, stoji ruski novac.

Čelni ljudi ovog fonda su Konstantin Sergej-Vostrikov i Karlos Estevez. Karlos Estevez je zapravo Zoran Marković, Srbin sa Kosova.

Imperial trust fond stoji i iza Global Bancorp Commodities & Investment (GBCI), investicionog fonda čije je sjedište u trgovačkom centru na Floridi. Kako je najavljeno, Vlada RS bi od tog fonda, osim 17 miliona za Banku Srpske, trebalo da dobije pozajmicu od 300 miliona dolara.

Dodiku je jako stalo da dobije taj novac i izbjegne aranžman sa MMF-om, koji se, osim što traži bolne reforme, zalaže i za pojačanu kontrolu poslovanja banaka. To znači, da bi osim afere “Bobar banka”, koju već istražuje Tužilaštvo BiH, bile razotkrivene i sve nezakonitosti počinjene putem Banke Srpske, što vrhu RS nikako ne ide u prilog.

(zurnal.info)