Galerija Žurnal:SKROMNOST I PONIZNOST (Foto): Pogledajte vozni park naših političara vrijedan 25 miliona KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SKROMNOST I PONIZNOST (Foto): Pogledajte vozni park naših političara vrijedan 25 miliona KM!

Fotograf Žurnala obišao je parkinge sa službenim autima u Sarajevu. Tamo nije pronašao skromne ford focuse, poput onog papinog, niti bilo šta slično

SKROMNOST I PONIZNOST (Foto): Pogledajte vozni park naših političara vrijedan 25 miliona KM!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Nekoliko dana nakon papine lekcije domaćim političarima o luksuzu i službenim automobilima fotograf Žurnala obišao je parkinge sa službenim autima u Sarajevu. Tamo nije pronašao skromne ford focuse, poput onog papinog, niti bilo šta slično. Parkinge na kojima svoje ljubimce parkiraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, državni i federalni ministri i poslanici i dalje krase mnogo skupocjenija auta.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović na dan papine posjete je rekao kako je papina vožnja u skromnom automobilu “jedna posebna poruka, šta god to značilo, nama je velika poruka”?!

Član Predsjedništva je nastavio ponavljati kako je to poruka ali se i dalje pitao šta ona znači.
“Ja idem sa audijem osam sa aerodroma a papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je poruka svima nama uistinu”, izjavio je Ćović u programu RTL televiziji.

Dok Čović ne nadođe na odgovor i zamijeni audija osam za ford fokus parkinge ispred institucija će i dalje zauzimati auta čija vrijednost dostiže i do 100.000 maraka.

Nedavno smo u Žurnalu pisali koliko ozbiljno političari “štede” na službenim vozilima. Tako je Vlada Kantona Sarajevo odlučila da uskrati svojim uposlenicima korištenje službenih vozila prvi radni dan u mjesecu!

Kanton Sarajevo ima 45 službenih vozila. Tako političari i funkcioneri imaju dvostruko više vozila na raspolaganju od svih stanovnika grada koji koriste trolejbuse Više je službenih vozila u Kantonu Sarajevo i nego minibusa.

Trolejbusi su u prosjeku stari 23 godine, minibusevi 12 i autobusi 13 godina.

Revizori u našoj zemlji godinama upozoravaju na rasipništvo kod kupovine i korištenja službenih automobila. Bivši predsjednik Federacije Živko Budimir je 2007. godine samo na održavanje svog službenog audija A6 potrošio 19.000 maraka, otprilike koliko košta novo auto u kome se u Sarajevu vozio papa, isti onaj papa koga je Budimir posjetio 2014. godine.

Posljednje dostupne informacije od prije nekoliko godina pokazuju da institucije imaju 3.549 službenih vozila čija je vrijednost 25 miliona maraka! Samo u 2011. godini godini potrošeno je 18,5 miliona maraka na nabavke novih vozila, registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje.

(zurnal.info)