KORAK U NEPOZNATO:Skupština RS legalizuje Dodikov udar na državu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

KORAK U NEPOZNATO: Skupština RS legalizuje Dodikov udar na državu

Predstavnicima OHR-a zabranjeno prisustvo sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja razmatra modalitete ukidanja nadležnosti države, opozicija napustila sjednicu, još uvijek nije poznato hoće li preostali poslanici preuzeti rizik krivične odgovornosti i drugih sankcija koje najavljuju SAD i zemlje EU.

Skupština RS legalizuje Dodikov udar na državu
Narodna skupština Republike Srpske

 

Poslije nedavnog usvajanja entitetskog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, Narodna skupština RS-a danas odlučuje o nastavku jednostranog prijenosa nadležnosti s državnog na entitetski nivo.

Na posebnoj sjednici razmatraju se Informacija o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaracija o ustavnim principima. 

Predlagači su predsjednik Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP, a o svim tačkama dnevnog je objedinjena rasprava.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, obratio se i pročitao preko 90 prenesenih nadležnosti sa nivoa RS-a na BiH, dok je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla da je ideja da se u narednih šest mjeseci u razmatranje NSRS-u upute dva zakona - zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Nakon njih obratio se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Očekivano, umjesto planiranih 15 minuta, odobreno mu je da govori oko sat vremena. Dodik je iznio nekoliko kontradiktornih, ali i opasnih izjava.

U suštini, Dodik je ponovio od ranije poznate stavove u vezi sa, kako njegovi saradnici i on tvrde, nelegalno prenesenih nadležnosti s entiteta na državu. Opet je problematizirao samo postojanje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pravosudnih institucija BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH…

 

 

Lider SNSD-a je tako, govoreći o Oružanim snagama BiH, rekao kako su ovakve OS BiH skupe, da služe samo NATO-u i generalnom sekretaru NATO-a, da je potrebno smanjivanje broja pripadnih OS BiH za pola, a da je druga opcija donošenje zakona o vojsci u entitetu Republika Srpska.

No, Dodik, koji predlaže i treću opciju, demilitarizaciju Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, bi da mladi iz Republike Srpske služe vojni rok u Srbiji i da zbog toga imaju i privilegije:

„U Srbiji će uskoro, ili se razmišlja o tome, vratiti redovno služenje vojnog roka i ja mislim da Republika Srpska u datim okolnostima mora iznaći način da naši mladi ljudi dobiju priliku, oni koji to hoće, da mogu da služe redovni vojni rok i da na bazi toga, kada to učine, mogu da se vrate u Republiku Srpsku i da zbog toga imaju određene statusne privilegije.“

Dodik je u svom govoru ponovio da ne vjeruje da Bosna i Hercegovina može opstati, te je najavio i referendum za novi entitetski ustav. Kasnije je Dodik najavio da će entitetski zakoni o odbrani i pravosuđu biti pripremljeni do kraja godine.

Nakon Dodika obratila se i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je ponovila određene Dodikove stavove, istakavši da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtona bila izložena različitim pritiscima.

Poslije jednosatne pauze, riječ su dobili i predsjednici parlamentarnih stranaka u RS-u. Opozicija je kritikovala prijedloge, a predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je da su zahtjevi legitimni, ali da jednostrane odluke predstavljaju opasnost, da je ovo direktno ugrožavanje mira, da nema veze s patriotizmom i da ovo predstavlja opasan, poguban put po RS. „Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat!“, rekao je Šarović.

 

 

„Ovo je politički blef koji može koštati Republiku Srpsku“, istakao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, dodavši da je uvjeren da se „sve radi zbog predizborne kampanje“, te upozorivši da „tri vojske u ovom sistemu znače rat, sukob, nasilje“.

Inače, opozicija je kasnije odlučila napustiti sjednicu Narodne skupštine RS: „Radi se o kampanji SNSD-a. Da su htjeli da postignu jedinstvo, napravili bi dogovor sa opozicijom prije ove sjednice. Možda nam je cilj isti, ali put nije. Od vraćanja nadležnosti neće biti ništa”, saopćio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Treba istaći i to da predstavnicima Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) nije dopušteno da prisustvuju posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Na današnju sjednicu reagirale su i političke stranke sa sjedištem u Federaciji. Tako su iz SDA poručili da je riječ o „svojevrsnom udaru na državu BiH“, iz SDP-a BiH su saopćili da današnja dešavanja smatraju „postupkom sistemskog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i otvorenog kršenja Dejtonskog sporazuma“, iz Naše stranke su poručili da sjednica pokazuje „svu destruktivnost politike Milorada Dodika“… HDZ BiH, Dragan Čović i njegovi saradnici do sada nisu reagirali.

(zurnal.info)