:Sloboda za bombaša iz Lockerbija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Sloboda za bombaša iz Lockerbija

Sloboda za bombaša iz Lockerbija

Libijac koji je osuđen za podmetanje bombe u avion kompanije Pan American što je 1988. godine eksplodirao iznad škotskog gradića Lockerbija najvjerovatnije će iduće sedmice iz humanih razloga biti pušten iz zatvora, saznaje BBC. 

Abdelbaset Ali al-Megrahi, koji boluje od neizlječivog raka prostate, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog podmetanja eksploziva u američki putnički avion. Kaznu izdržava u jednom škotskom zatvoru a od samog početka je tvrdio da je nevin. 

U eksploziji aviona čiji su dijelovi pali na Lockerbie poginulo je svih 259 putnika i članova posade aviona kao i 11 osoba na zemlji. 

Vjeruje se da su tokom ove sedmice o puštanju Megrahija na slobodu razgovarali britanski i libijski zvaničnici. 

Škotska vlada još treba i formalno naložiti puštanje Abdelbaseta Alija al-Megrahija iz zatvora ali će to, prema svim očekivanjima, biti učinjeno u roku od nekoliko dana. U toku su i pripreme za njegov povratak u Libiju. 

Na brzinu donošenja odluke o Megrahijevom oslobađanju je, kako se vjeruje, uticala i saglasnost svih strana da bi on trebalo da se vrati na libijsko tlo na vrijeme za početak najvećega muslimanskog praznika ramazana. 

Rođaci nekih od američkih žrtava obaranja aviona Pan Ama ljutito su reagirali na najavu da bi se Megrahi uskoro mogao naći na slobodi.

(Fena)