Još jedno Dodikovo predizborno obećanje:Slobodan Stanković bez procedure i ugovora dobio posao vrijedan 15 miliona

Istražujemo

Slobodan Stanković bez procedure i ugovora dobio posao vrijedan 15 miliona

Slobodan Stanković bez procedure i ugovora dobio posao vrijedan 15 miliona

Rekonstrukcija puta od Podgradaca prema Kozari bilo je jedno od predizbornih obećanja Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

“Rekonstrukcija puta Gradiška – Gornji Podgradci – Mrakovica počeće za deset dana”, izjavio je Dodik 15.septembra na jednoj od predizbornih tribina u opštini Gradiška.

BEZ TENDERA, PROCEDURE, UGOVORA

I zaista, rekonstrukcija je i počela u jeku predizborne kampanje, a izvođač radova je, logično, firma „Integral inženjering“, vlasništvo Slobodana Stankovića. Vrijednost posla je, zasada, petnaest miliona maraka, a trenutno se radi na dionici Vrbaška (veza sa cestom M14) – Podgradci. Najbolje u svemu je što su upravo Stankovićevi teški kamioni uništili ovu ceste.

Na izlazu iz Podgradaca prema Kozari nalazi se njegov kamenolom “Trnava” (formalno je vlasništvo firme “Jedinstvo” iz Gradiške - a ona je u vlasništvu Stankovića). Stanovnici ovog dijela RS u nekoliko navrata su, prošlih godina, protestvovali zbog uništenja puta i ugroženosti stanovništva zbog velike frekvencije kamiona. Na kraju je Vlada RS odvojila novac da popravi put koji je uništio Stanković.

U cijeloj priči ima još jedna „sitnica“: za ovaj posao nikada nije raspisan nikakav tender i Stanković je krenuo da izvodi radove, a da nema validan ugovor za njih, jer nije sprovedena nikakva procedura. Ugovor je samoinicijativno sa „Integralom“ potpisao direktor JP „Autoputevi RS“ Dušan Topić, a nakon toga su nastupili problemi. Da bi taj dokument bio punovažan, trebalo bi da ga potpišu i izvršni direktori Javnog preduzeća (kao drugi potpisnik) što oni odbijaju da učine. Razlog je nesprovođenje tenderske procedure, a posao je vrijedan cijelih 15 miliona KM. Na ove uposlenike vrši se izuzetno snažan pritisak da stave svoj potpis na papir, a izvori „Žurnala“ iz „Autoputeva“ tvrde da je veći dio novca od pomenutih 15 miliona KM odavno izvučen i preusmjeren u druge (lične) namjene.

Poseban začin u ovom cijelom projektu jeste odgovor na pitanje: otkud 15 miliona? Pitanje je bitno, jer nigdje u javnosti nije objavljena ni riječ o tome iz kojih sredstava se rekonstruiše ovaj put. Istina, Dodik je na već pomenutoj tribini rekao da će se projekat “finansirati iz sredstava RS”, ne precizirajući kojih.

GDJE PRONAĆI 15 MILIONA

Prema pouzdanim saznanjima “Žurnala” novac je obezbijeđen tako što je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 05.09. donijela Odluku da se sa računa posebnih namjena JP “Autoputevi” RS isplati 20 miliona KM “na ime obezbjeđenja novčanih sredstava za početak izvođenja radova na izgradnji dionice autoputa Doboj-Prnjavor”.

Vladinom Odlukom je precizirano da se sredstva odobravaju u vidu pozajmice sa rokom vraćanja 31. oktobra ove godine. Odluka je objavljena u Službenom glasniku RS broj 84 (07.09.2012.), a stupila je na snagu dan poslije.

Taj novac, prema pouzdanim saznanjima “Žurnala”, preusmjeren je za rekonstrukciju ceste Podgradci-Kozara. Zbog takvog načina finansiranja nije ni raspisan tender za izvođača radova na ovom projektu, jer, zvanično, ne postoji novac za njega.

Da je sve u cijeloj ovoj priči, najblaže rečeno, sumnjivo i da dodatno potvrđuje navode izvora “Žurnala”, svjedoči i činjenica da je Vladina odluka o dodjeli 20 miliona KM za početak izvođenja radova na izgradnji dionice Prnjavor-Doboj, nesuvisla, zato što je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit od 150 miliona evra za izgradnju te ceste.

Ugovor je potpisan sa JV Integral/Granit na 180 miliona Evra, pa prema tome nedostaje 30 miliona Evra. EBRD će razliku odobriti čim to RS zatraži, tako da ovih 20 miliona KM nisu dio nedostajućeg novca.

Nema sumnje u koje je namjene otišlo ovih 20 miliona, a značajan dio tih sredstava završio je u predizbornoj kampanji.

Interesantno je da je Nedeljko Knežević, direktor JP “Putevi” u julu ove godine najavio je rekonstrukciju regionalnog puta Gornji Podgradci-Mrakovica, ali “Putevi”, koji su nadležni za tu vrstu cesta, nemaju apsolutno novca za taj posao. I ne samo taj, već nijedan drugi, jer je to Javno preduzeće na koljenima.

Zato je Vlada RS odlučila da cijeli posao obavi preko JP “Autoputevi RS”, koji nemaju ama baš nikakvu nadležnost nad cestama iz pomenute kategorije.

Sve ovo opet implicira da je Vlada RS u svojoj Odluci slagala, navodeći da su sredstva namijenjena projektu puta „Prnjavor-Doboj“, a utrošen je u sasvim druge namjene. Uz to, nemoguće je da „Autoputevi“ vrate novac na eskro račun do 31. oktobra, jer nemaju te pare. Sve u svemu, i na ovom poslu pokazalo se i dokazalo da je “Integral inženjering” firma od najvećeg državnog interesa.

(zurnal.info)