Pomoćnik ministra za obrazovanje HNK na optužbe majke E.B.::Slobodno joj reci da laže!

Istražujemo

Slobodno joj reci da laže!

Slobodno joj reci da laže!

O školovanju i presudi za diskriminaciju u slučaju 13-godišnjeg E.B. iz Mostara, a za koju je presuđeno Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na čelu sa ministrom Esadom Dželilovićem, Žurnal je već pisao. Dječakovi roditelji iznijeli su sve detalje ove poražavajuće priče, ali je nevjerovatna činjenica da, i pored svih navoda iz presude, niko nikada nije odgovarao ni za najmanji propust. E.B. pohađao je osnovnu školu Vrapčići u Mostaru.

Direktor ove škole Juso Halvadžija ranije nije želio razgovarati sa novinarima. Jedna od sagovornica iz ranijih tekstova rekla nam je kako se nije želio javiti ni ombudsmanima, već su ga sačekali pred vratima škole kada su željeli razgovarati s njim. Za Žurnal direktor Halvadžija samo polovično odgovara na pitanja o dječaku. Ne želi razgovarati usmeno već samo faksom poslati odgovore. Tvrdi kako nikada dječaku nije rekao: Ići ćeš u specijalnu školu gdje ti je i mjesto:

-Ma kakvi, gdje bih to rekao kad ne treba u specijalnu školu, mogao je pohađati redovnu nastavu – jedino je što je rekao u usmenom odgovoru. Što je u suprotnosti sa onim što tvrdi dječakova majka ali i presuda u kojoj jasno stoji da je dječak:

-… čitavo vrijeme bio diskriminiran zbog jasno izraženih posebnih potreba na koji način je i indirektno upućivan da školovanje nastavi u specijaliziranim ustanovama za obrazovanje djece s ozbiljnim i kombiniranim poteškoćama u razvoju,a protivno prednjim zakonskim odredbama...

Često je, stoji dalje u presudi, zbog svog zdravstvenog stanja bio diskriminiran od strane dijela učenika i pojedinih učitelja sa ciljem da nastavi školovanje u za to specijaliziranoj ustanovi.

U školi nije bilo istrage

-Presudom Općinskog suda Mostar naloženo je da se nastavi dalje školovanje učenika E.B. Po posebnom nastavnom planu i programu prilagođenom njegovim individualnim potrebama uz osiguranje podrške posebnog stručnog tima i učešće asistenta koji će biti prisutan za vrijeme redovne nastave sve dok traju posebe obrazovne potrebe. Na osnovu gore navedenog, škola je zatražila od Ministarstva saglasnost za prijem u radni odnos assitenta u nastavi. Ministarstvo je odobrilo prijem asistenta u radni odnos – navodi direktor Halvadžija.

S obzirom na činjenicu da je u presudi jasno navedeno kako je u školovanju bilo niz propusta, pitali smo ga i sljedeće:

-U presudi i nalazima psihologa navodi se da je dijete tokom boravka u Vašoj školi prolazilo različite vrste maltretiranja te da se proces inkluzije u njegovom slučaju odvijao suprotnim smjerom od naučno dokazanog. Da li ste ikada pokrenuli disciplinski postupak u školi kako biste utvrdili odgovorne za te propuste? Ukoliko niste, zbog čega niste? Ukoliko jeste, do kakvih ste rezultata došli?

Direktor Halvadžija na ova pitanja jednostavno nije ni odgovorio. Iz drugih izvora saznajemo da disciplinskog postupka nikada nije ni bilo.

Za tvrdnje roditelja da je učiteljica S.O. maltretirala njihovo dijete piše tek:

-Učenik E.B. U školi nije maltretiran. Učiteljica se prema njemu ponašala kao i prema ostalim učenicima.

Podsjećamo na dio priče dječakove majke:

U školi nisu željeli da rade sa njim onako kako je trebalo. Sjećam se da je znao dolaziti kući plačući jer bi ga učiteljica odgurnula od sebe kad je tražio njenu pomoć, druga djeca su mu se rugala, a znali su ga i udarati. Jedanput, nakon fizičkog incidenta, nije želio 15-20 dana ići u školu. U prvom razredu mu nisu dali šansu, nisu željeli ni da pokušaju, odmah su tražili opservaciju, nisu znali kako da rade s njim. Kada smo otišli u Vladimir Nazor i donijeli njihove nalaze, sve te papire u školi su pobacali. Prijavljivala sam sve i Pedagoškom zavodu i Ministarstvu ali nije bilo rezultata.

Savjetnik za obrazovanje inžinjer poljoprivrede

Dok očekujemo odgovore na pitanja iz Ministarstva obrazovanja i nauke HNK treba upozoriti i na činjenicu da je veliki broj djece u ovom kantonu u situaciji da trebaju asistenta ali ga ne mogu dobiti. Upravo to bio je jedan od problem u školovanju E.B.

Njemu je Ministarstvo samo privremeno osiguralo asistenta u nastavi. Za to vrijeme dječak je pokazao veliki napredak i sigurnost ali je nakon nekoliko mjeseci asistent prestao sa radom, zbog odluke Ministarstva.

Sa roditeljima je kontaktirao savjetnik ministra Dželilovića za obrazovanje Enes Hasanagić. Tidža Brkan, dječakova majka, kaže kako je njoj i njenom suprugu Hasanagić prilikom jednog susreta rekao:

Ja sam vam ovdje bog i batina i bit će kako ja kažem!:

-A nakon što sam nedavno tražila pomoć za liječenje mog djeteta rekao mi je: Šta hoćeš, da ti ja iz svog džepa dam, je li?

Na pitanje da li je prvi navod tačan, Enes Hasanagić, savjetnik ministra za obrazovanje, po struci, inače, inžinjer poljoprivrede, odgovara:

-Što se toga tiče, slobodno joj reci da laže.

(zurnal.info)