Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH:Službenim Volvom na godišnji odmor

Istražujemo

Službenim Volvom na godišnji odmor

Službenim Volvom na godišnji odmor

 

Poštujte Zakon o javnim nabavkama, koristite službena vozila u službene svrhe, smanjite troškove reprezentacije. Ovako bi se, laički, moglo sažeti “mišljenje s rezervom” koje je - o poslovanju Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH - sačinio državni Ured za reviziju.

Ova Agencija, koju neformalno nazivaju i policijskom akademijom na nivou BiH, osnovana je prije dvije godine, sa sjedištem u Mostaru. Tokom 2010. imala je prosječno devet uposlenika (što stalnih što privremenih), na čije je plaće i naknade, u datom razdoblju, potrošeno 255.129 KM bruto. Uposlenici su raspolagali s četiri službena automobila. Dva su zapaljena (škoda fabia i škoda superb), od strane nepoznatih počinitelja, u ranojutarnjim satima septembra ove godine, na parkingu pred Agencijom. Dva su “spašena” jer se, može se pretpostaviti, nisu ni nalazila na agencijskom parkingu. Internim aktom, naime, direktoru Branku Vukoju te njegovom zamjeniku Milanu Krulju odobrava se neograničeno, 24-satno, korištenje službenih vozila, kako se i navodi u revizorskom izvještaju.

Želim volvo, kupujem volvo, vozim ga kad i gdje hoću

Upravo je kupovina crossovera volvo XC60 D3 izazvala pažnju Ureda za reviziju institucija BiH. Premda je, prema planu kapitalnih ulaganja, bilo predviđeno da se nabavi vozilo u vrijednosti 55.000 KM sa PDV-om, Agencija je od Ministarstva financija i trezora BiH tražila i dobila odobrenje za promjenu strukture kapitalnih izdataka, tako da je iznos povećan na 63.000 KM. U tenderskoj dokumentaciji navedene su tehničke karakteristike vozila u milimetarskim vrijednostima (međuosovinski razmak, zapremina motora, odignutost od tla...), što prema mišljenju državnih revizora “može upućivati na vozilo istog tipa i marke”. Ponude su dostavila tri dobavljača – od kojih dva za automobil marke volvo navedenih karakteristika a jedan za BMW koji ne odgovara traženim kriterijima. Ipak, komisija za nabavku je razmatrala sve tri ponude, prihvativši onu autokuće Auto Nuić d.o.o, iako je, između ostalog, ovaj ponuđač dostavio potvrdu PIO o plaćanju penzionog i invalidskog osiguranja sačinjenu na datum stariji od tri mjeseca od dana dostavljanja ponude. Ponovo, nije se u potpunosti ispoštovala procedura iz Zakona o javnim nabavkama. volvo_unutranjost

Pri realizaciji procedura javnih nabavki trebaju se poštovati opći principi i to: jednak tretman, nediskriminacija, pravedna i aktivna konkurencija, transparentnost, inače se smisao postupaka koji se provode dovodi u pitanje – vape, u svome izvještaju, državni revizori.

Iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, pak, Žurnalu lakonski odgovaraju da “tražene tehničke karakteristike iz tenderske dokumentacije u potpunosti zadovoljavaju više vozila, što se može provjeriti”. Iz Agencije za javne nabavke BiH Žurnalu poručuju: “Da li je u predmetnom postupku preferirana određena marka vozila ili nije, predmet je organa nadležnih za reviziju trošenja javnih sredstava”. Sve prema zakonu, svi u skladu s nadležnostima a opet u začaranom krugu.

Non-stop na dužnosti u službenom autu

Kao što rekosmo, internim pravilnikom je direktoru i zamjeniku omogućeno neograničeno korištenje službenih vozila. Revizori su uočili neuobičajeno velike kilometraže evidentirane kao “lokalna vožnja” te relacije koje se “ne bi mogle u potpunosti dovesti u vezu s funkcioniranjem same Agencije”. Nisu regulirana ni pitanja poput korištenja službenih vozila za vrijeme godišnjih odmora.

Neophodno je preduzeti mjere u cilju povećanja transparentnosti u vezi sa korištenjem službenih vozila Agencije...Potrebno je unaprijediti evidencije o korištenju službenih vozila te poboljšati interne kontrole u datom segmentu, sve s ciljem osiguranja da vozila budu korištena isključivo u službene svrhe. Sugerišemo izmjene internog akta koji se odnosi na korištenje službenih vozila u cilju otklanjanja uočenih nedostataka, kao i dosljednu primjenu istog”, preporučuje se u izvještaju Ureda za reviziju. Na Žurnalovo pitanje da li su preporuke usvojene a interni pravilnik promijenjen, iz Agencije je stigao lijepo upakovan odgovor da - nisu:

- Ističemo da Agencija sve putne naloge i putne troškove regulira sukladno Pravilniku o naknadama za putne troškove uposlenih u Agenciji i Pravilniku o uvjetima i načinu uporabe službenih motornih vozila, te se sukladno navedenim propisima službena vozila koriste isključivo u službene svrhe.

Gorivo za Agencijske trudbenike, u vrijednosti od 26.455 KM, nabavljeno je konkurentskim postupkom bez objave a zahtjevi za dostavu upućeni su na adrese tri ponuđača. I ovdje je državni Ured za reviziju sugerisao da se konkurentski zahtjevi dostavljaju na više od tri adrese, kako bi se smanjio rizik ponavljanja postupka zbog nedovoljnog broja primljenih a potpunih prijava.

 (zurnal.info)