U budžetu nema ušteda, svi uposlenici su unaprijeđeni:Smanjenje plata administraciji je samo bezobrazna predstava za javnost!

Istražujemo

Smanjenje plata administraciji je samo bezobrazna predstava za javnost!

Smanjenje plata administraciji je samo bezobrazna predstava za javnost!

Potvrda ministra finansija i trezora BiH, Nikole Špirića, da su zbog ušteda u ovogodišnjem budžetu institucija BiH, u Nacrtu predvidjeli i umanjenje primanja administraciji, prema pouzdanim Žurnalovim informacijama, samo je perfidna Špirićeva predstava za javnost, koju treba uvjeriti da vlast radi na smanjenju javne potrošnje. Plate državnim službenicima i namještenicima formalno će biti smanjene za 4,5 posto, ali su u državnim institucijama nedavno, kroz sistematizaciju radnih mjesta, uposlenici mahom unaprijeđeni u viša stručna zvanja. Samim tim su im i plate više, a u pojedinim slučajevima navodno i za nekoliko stotina maraka! Stoga im planirano umanjenje za 4,5 posto  neće značiti ništa!

Špirić u svom ministarstvu planirao veći budžet za plate uposlenika!

Možda zato nema očekivane pobune sindikata državnih službenika i namještenika ni kada je Špirić, po usvajanju Nacrta budžeta za 2012. godinu (18. aprila), „preventivno“, skoro pa priprijetio administraciji.

- Ja mislim da nema razloga da neko protestvuje i štrajkuje, da je velika nezaposlenost u zemlji i da svi oni koji su na budžetu, treba da mole Boga da sačuvaju svoja radna mjesta, kazao je Špirić na konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća ministara.

Dva dana kasnije, nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj je odlučeno da će ova stranka podržati Budžet, Zlatko Lagumdžija naglašava kako svi u zemlji podjednako moraju podnijeti teret ušteda.

Potom član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, ekskluzivno, u istom dnevniku FTV-a, saopćava da će ipak tražiti izmjene u budžetu jer i on ima određene zamjerke.

- Ako se smanjuju plate državnim službenicima i namještenicima, neka se smanjuju i funkcionerima, izjavio je Komšić.

Tako se priča o navodnim budžetskim uštedama prebacuje na sasvim drugi kolosijek, a još nema uvjerljivog pojašnjenja za manje plate graničnim policajcima, SIPA-i, odnosno zašto je Ministarstvu sigurnosti BiH planirano umanjenje budžeta za skoro milion i po maraka?

Zato vrijedi sačekati raspravu u Parlamentu i čuti čime će Nikola Špirić, između ostalog,  „braniti“ planirane stavke u budžetu svog ministarstva. Jer, ako Špirić govori o uštedama, i ako nema novog zapošljavanja u institucijama BiH, zašto je u Ministarstvu finansija, prema dokumentu dostupnom Žurnalu, osim povećanja putnih troškova za 51. 851 KM, u stavci za bruto plate uposlenika, planirano povećanje za dodatnih 88.621 KM?!

(zurnal.info)