Iz Aerodroma u Puteve:Smijenjeni Zoran Injac savjetuje Nenada Nešića

Istražujemo

Iz Aerodroma u Puteve: Smijenjeni Zoran Injac savjetuje Nenada Nešića

Na pitanje Žurnala kako je moguće da je Injca imenovao za savjetnika nakon što ga je navodno kaznio zbog očiglednog kriminala, Nešić danas odgovara: „Javna nabavka koju pominjete je poništena.“

Smijenjeni Zoran Injac savjetuje Nenada Nešića

Po kriminalu se poznaju „junaci“, a tako se u javnim preduzećima u Republici Srpskoj postavljaju i na funkcije. Nakon što se, bez naročitih posljedica, zataška i okonča neka afera, slijede imenovanja. 

Tako je vršilac dužnosti direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić odlučio da počasti smijenjenog vršioca dužnosti direktora „Aerodroma RS“ Zorana Injca. I to mjestom savjetnika.  

Informaciju, iako će odavno poznatog Injca plaćati novcem građana Republike Srpske, nije objavio, ali je priznao nakon što mu je Žurnal postavio pitanja.

„Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u 'Putevima RS' predviđeno je radno mjesto - savjetnik direktora. Ovaj posao trenutno obavlja Zoran Injac“, odgovorio je Nešić.

Za koja konkretno pitanja ga Injac savjetuje ostaje nepoznanica, jer prvi putar u RS ne želi da detaljiše.

„Obavlja poslove predviđene pravilnikom. Ugovor je potpisan na period od šest mjeseci“, rekao je Nešić ne želeći da detaljiše o iznosima obećanim savjetniku.

Interesantno, Injac se u „Puteve RS“ vratio nakon što ga je Nadzorni odbor „Aerodroma RS“ 19. aprila smijenio sa mjesta vršioca dužnosti direktora. Aterirao je kao stari Nešićev saradnik.

NAMJEŠTENIH 80.000 KM I NAVODNA KAZNA

Još 2017. godine Zoran Injac bio je zaposlenik „Puteva“, predsjednik Nadzornog odbora „Aerodroma RS“, ali i suvlasnik firme „Way2Go“.

Njegova firma, kako je Žurnal već pisao, u oba ova javna preduzeća dobija tendere - jedan vrijedan 80.000, drugi 87.000. Jedan za „izradu studije i projekta implementacije sistema za automatsko mjerenje ukupne mase i osovinskog opterećenja teretnih vozila u pokretu“, drugi za „izradu strategije razvoja aerodroma Trebinje“.

U tenderskoj dokumentaciji „Puteva RS“ bio je naveden i kao glavna kontakt osoba, a u sudskom registru kao vlasnik 50 odsto kapitala „Way2Go“. Druga polovina bila je u rukama Slavka Davidovića, uposlenika banjalučke Gradske uprave i Injčevog šuraka.

Bez obzira na jasne dokaze, Injac je slao lažne izjave u kojima je navodio da nije vlasnik firme koja bi mogla da bude u sukobu interesa. Kasnije navodio da ima samo 20 odsto, a onda i fiktivno prebacivao vlasništvo na treću osobu. Nakon otkrivene prevare, oba javna preduzeća raskidaju sporne ugovore.

Nešić je dalje tvrdio da je proveo disciplinski postupak protiv Injca i navodno ga kaznio tromjesečnim umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto. Tvrdio je da mu nije mogao dati otkaz jer su „'Putevi' raskinuli ugovor prije nego što je počinjena bilo kakva finansijska šteta po preduzeće“.

„Utvrđena je teža povreda radne dužnosti, ali i to da nije prouzrokovana nikakva šteta po preduzeće. Zato nije bilo otkaza. Ugovor je raskinut na vrijeme i zato mu je određena najteža moguća novčana kazna. Disciplinska komisija je dala takvu preporuku i onda sam donio ovakvu odluku. Da je bila u pitanju lakša povreda radne dužnosti, Injcu bi uslijedila opomena“, navodio je Nešić.

Na pitanje Žurnala kako je moguće da je Injca imenovao za savjetnika nakon što ga je navodno kaznio zbog očiglednog kriminala, Nešić danas odgovara:

„Javna nabavka koju pominjete je poništena.“

NEŠIĆA SAVJETOVAO I INJČEV ŠURAK

Da u familiji Injac dijele dobre savjete potvrđuje i činjenica da je Nešić 26.septembra 2016. godine potpisao ugovor sa gorepomenutim Davidovićem. Za „intelektualne usluge poslovnog savjetovanja“ dobio je 9.000 KM.

Nešić je tvrdio da ugovor nikada nije bio na snazi te da je dan nakon potpisivanja i poništen.

 

Zbog čega – nikada nije objasnio.

„Way2Go“ završio je u likvidaciji, a Zoran Injac sačekao dvije godine da se aktivira i u „Aerodromima RS“ i u „Putevima RS“, računajući da je od silnih afera RS njegova tek zaboravljena kap u moru.

(zurnal.info)