Analitičari o rezultatima izbora::SNSD je pao udesno, SDP potvrdio da je bošnjačka stranka, SBB u blatu nakon blaćenja

Istražujemo

SNSD je pao udesno, SDP potvrdio da je bošnjačka stranka, SBB u blatu nakon blaćenja

SNSD je pao udesno, SDP potvrdio da je bošnjačka stranka, SBB u blatu nakon blaćenja

Najveći gubitnici Lokalnih izbora 2012 su SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) u Republici Srpskoj i SDP (Socijaldemokratska partija) u Federaciji BiH, zajednički je stav političkih analitičara.

S druge strane, najviše razloga za slavlje u RS-u imaju SDS (Srpska demokratska stranka) i SDA (Stranka demokratske akcije) u FBiH.

I dok su rezultati iz Republike Srpske dijelom neočekivani, pad popularnosti SDP-a u Federaciji sasvim je očekivan, smatra Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke:

-U Federaciji BiH je očekivano najveći gubitnik Socijaldemokatska partija BiH, s obzirom na to da je politika koju je ova stranka vodila od 2010.godine, sve lutanja i sve one stvari koje su iznevjerile ovu stranku u očima građana i glasača kao jednu alternativu, išli u prilog Stranke demokratske akcije (SDA) - kaže Topićeva za Fenu.
Stoga je, ocjenjuje, SDA veliki pobjednik, a tu pobjedu je izvojevao „na krilima upravo SDP-a i njegovog ponašanja“:
-Ono što nas je sve iznenadilo jest visoka izlaznost građana na izbore i upravo je ona doprinijela ovakvim rezultatima, ističe Topić i iznosi lični stav da je odziv građana na lokalne izbore u Banjoj Luci „nešto podbacio“.
Sasvim je sigurno da je izlaznost bila za neki procent veća i ishod rezultata za gradonačelnika najvećeg grada u RS-u bi, kaže, također izgledao drugačije.
Analizirajući razloge pada SNSD-a na lokalnim izborima, ona je kazala da su to svi i očekivali, jer je riječ o stranci koja je dugo godina na vlasti:
-To je onda jedan prirodni put. A s druge strane, jesmo svi očekivali pad, ali ne ovakav, pa ni sam SNSD to nije očekivao. Oni su izašli sa svojim procjenama, o osvajanju 45 načelničkih mjesta, a vidimo da je to svedeno na nekih 15 u ovom trenutku, što je rezultat koji puno odskače od onoga što je bila projekcija unutar te stranke.
Građani u RS-u su, u ovom trenutku u jednoj teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, jer vidimo u čestim anketama, da dobar dio ljudi živi sve gore. To je, možda, bio jedan od razloga zašto je SNSD doživio ovaj pad
.
Naglašava i da su rezultati lokalnih izbora dobar pokazatelj za opće izbore, 2014.godine.

Analitičari u BiH, a među njima i Tanja Topić, ipak navode i bojazan da bi rezultati ovih lokalnih izbora, kao najava dešavanja na izborima 2014. mogli natjerati političke partije da već sada počnu sa novim predizbornim kampanjama, što bi za građane BiH značilo život od izbora do izbora, tj. život pod političkim pritiskom.
Iako još nisu objavljeni svi rezultati izbora za lokalne parlamente, primjetno je da su dvije partije, koalicioni partneri SNSD-a na nivou RS-u, socijalisti i Demokratski narodni savez RS-a potcijenili činjenicu da participiraju u vlasti, što se odrazilo na slabije rezultate koje su ostvarili:
-Mislili su da sve greške koje se dotiču izvršne vlasti neće biti pripisane njima, već da mogu profitirati i voditi svoju kampanju na lokalnom nivou, čak i kritikujući parnere s kojima su u izvršnoj vlasti, što se ovaj put nije desilo - ističe Topićeva za Fenu.

Lagumdžija bi morao podnijeti ostavku

Loše izborne rezultate socijaldemokratskih stranaka u BiH komentarisao je i analitičar Enver Kazaz. On je u centralnoj informativnoj emisiji Danas naveo kako je Zlatko Lagumdžija uzrok neuspjeha SDP-a:

- SDP je izgubio povjerenje građana zbog liderokratske i partiokratske vlasti, zbog nerealne procjene političke moći, stalne proizvodnje krize i narcizma Zlatka Lagumdžije. SNSD je doživio krah zbog dugotrajne loše vladavine i taktičke greške u vezi sa saradnjom sa SDS-om na državnom nivou. SNSD je otišao potpuno desno, a SDP konačno potvrdio da je bošnjačka stranka - rekao je Kazaz.

Neuspješnim se generalno, bez obzira na drugačije ocjene iz stranke, ocjenjuje i rezultat Saveza za bolju budućnost. I pored toga što je u svoje redove regrutovao pojedince koji su trebali osvojiti veliki broj glasova na račun svog ratnog, poratnog, kulturnog ili drugog angažmana, očekivani rezultat je izostao. Tim više što su imali priliku svakodnevne promocije svojih i blaćenja kandidata drugih političkih opcija putem Dnevnog avaza. Nakon ovih izbora postalo je jasno da Dnevni avaz više nema nekadašnju moć postavljanja ili skidanja sa trona pojedinaca i stranaka, što je sudbina koja je dijelom zadesila i Harisa Silajdžića, na čiju stranku više niko ozbiljan na ovim izborima nije ni računao.

Kao posljedica neuspjeha, smatra profesor i analitičar Mile Lasić, logičan potez bila bi ostavka Zlatka Lagumdžije, prenosi Radio Sarajevo:

- To bi bio pokušaj ozdravljena socijaldemokartije, koja je bolesna i u Federaciji i u RS. Socijaldemokratija je potrebna BiH, ali ne 'honekereovskog' ili 'neojakobinskog' tipa, nego uistinu evropskog karaktera, koja razumije socijalna pitanja, koja ima kulturu uvažavanja – dakle jednu potpuno novu političku kulturu, a to nećemo dočekati s Lagumdžijom.

Komentarišući savez SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića Lasić, navodi portal Radio Sarajevo, kaže:

- Ima neke kosmičke pravde u tome da se koalicija, s jedne strane partije neostaljinističkog, a s druge strane, i tajkunskog koncepta, saveznicima razbija o glavu.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, preliminarni rezultati pokazuju da su se građani u RS “zasitili simbolične kampanje bazirane na nacionalnoj priči koju je vodio SNSD i okrenuli se prema programu SDS-a koji se bavio socijalnim problemima građana.

Sa ocjenom da je SDA apsolutni pobjednik izbora SDA slaže se i politički analitičar i pravnik iz Tuzle Ibrahim Prohić. Za portal klix.ba kaže kako se njihov rezultat može nazvati trijumfalnim:
-Oni su napravili trijumfalan rezultat. Moram reći da to nisam očekivao. Za SDA je razlaz sa SDP-om bio spas i da su ostali u koaliciji, mislim da ne bi imali ovakav rezultat. Apsolutni gubitnici su SDP i SNSD, koje ja kolokvijalno zovem lažnim Socijaldemokratama, a ovo spominjem jer nam to daje odgovor na pitanje zašto su izgubili.
Najmanje turbulencije su se pokazale u hrvatskom korpusu. HDZ je potvrdio svoju neprikosnovenost u tom političkom, odnosno teritorijalnom prostoru. U RS-u su se desili trendovi koji su veoma važni za BiH. Ne zbog toga što je osporena moć Milorada Dodika, već i zbog toga što su se javili neki politički faktori koji u bliskoj prespektivi mogu promijeniti čitavu političku sliku u BiH. Mislim tu prije svega na izvanredan rezultat Dragana Čavića koji je jedan od tri najkompletnija političara u BiH.
Glasali korisnici budžeta

Analitičari ističu da je izlaznost na izbore, s obzirom na dešavanja i politički ambijent u BiH, prilično visoka. Nakon zatvaranja biračkih mjesta i prvih, nezvaničnih informacija, da je na izbore izašlo oko 56 posto biračkog tijela, mogle su se čuti i teze da na ovim izborima glasaju svi oni koji su direktni ili posredni korisnici budžeta.

Pravo glasa na ovim izborima imalo tri miliona 144.926 birača, pa bi, ukoliko se potvrdi da je na izbore izašlo 56% birača, značilo da je glasalo nešto više od milion i 700 hiljada građana.

U BiH više od 800.000 stanovnika prima platu ili neku naknadu iz budžetskih sredstava - penzioneri, uposlenici u javnom sektoru, uposlenici u javnoj upravi, socijalni osiguranici... Zagovornici teze da su glasali budžetski korisnici i članovi njihovih porodica smatraju kako se radi o ljudima koji na ovaj način žele zadržati svoja primanja, osigurana u doba vladavine stranaka koje su opet dobile najveći broj glasova. Apstinenti od izbora od vlasti nisu ništa ni dobili, pa nemaju ni opciju koju bi podržali.

(zurnal.info)