Poslovanje Civilne zaštite sa KM Trade:Solak je Kolićevoj firmi dodijelio ugovore vrijedne milion i 690 hiljada maraka!

Istražujemo

Poslovanje Civilne zaštite sa KM Trade: Solak je Kolićevoj firmi dodijelio ugovore vrijedne milion i 690 hiljada maraka!

Kompanija KM Trade, čiji je suvlasnik advokat Kadrija Kolić, i Federalna uprava civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom posluju već godinama. Od 2014. godine do danas, FUCZ je ovoj firmi dodijelila ugovore u vrijednosti od oko milion i 690 hiljada maraka

Solak je Kolićevoj firmi dodijelio ugovore vrijedne milion i 690 hiljada maraka!

Nedavno je objavljena priča o tome kako je, sada već suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak u martu ove godine dodijelio posao od skoro 600 hiljada maraka firmi KM Trade čiji su suvlasnici Nihad Mašić i Kadrija Kolić koji je ujedno i Solakov advokat.

Kolić je u izjavama za druge medije između ostalog rekao da je firma KM Trade „ozbiljna kompanija“, te je napomenuo da je s ovom firmom vlasnički povezan već 21 godinu.

Ipak, nije ovo bio prvi put da FUCZ i njen direktor Fahrudin Solak dodjeljuju poslove ovoj kompaniji. Od 2014. godine, pa sve do 6. maja 2020. godine, između FUCZ-a i firme KM Trade potpisani su ugovori u vrijednosti od oko milion i 690 hiljada maraka bez PDV-a! Ako na ovaj iznos dodamo oko 250 hiljada maraka vrijedan okvirni sporazum za nabavku pancira iz 2015. godine, a za koji nemamo podatke da li je i u kojoj mjeri realizovan, taj iznos se penje na oko milion i 940 hiljada maraka bez PDV-a.

MAŠINE, QUADOVI, EKSPLOZIV, DRONOVI, ZAŠTITNE NAOČALE...

Prema obrascima praćenja realizacije ugovora FUCZ-a, u 2014. godini realizovana su dva ugovora između dvije ugovorne strane. Tako je KM Trade isporučio mašinu za deminiranje u vrijednosti od 548 hiljada maraka, a prethodno su isporučena tri „quad“ vozila za 85.500 maraka.

U 2015. godini potpisana su dva direktna sporazuma u vrijednosti od oko 14 i po hiljada maraka za servisiranje mašine za deminiranje, te reatestiranje izabranih uzoraka deminerskih pancira. Pored navedenog, potpisan je i već spomenuti okvirni sporazum za nabavku pancira, ali nije poznato da li je i u kojoj mjeri realizovan.

Četiri ugovora realizirana su u 2016. godini. Tako je KM Trade za FUCZ nabavio vizire za deminerske kacige (29.610 KM), komplet zaštitne uniforme (17.300 KM), eksploziv (6.650 KM), dok su popravka i održavanje mašine za deminiranje koštali 5.300 maraka.

Naredne godine je isto plaćeno za popravku i održavanje mašine za deminiranje, dok je za dronove izdvojeno 12.400 maraka.

U 2018. godini potpisano je pet ugovora ukupne vrijednosti od oko 370 hiljada maraka. Najviše je plaćen rotor za mašinu za deminiranje – FUCZ je firmi KM Trade za navedenu robu platila oko 265 hiljada maraka. Nabavila je FUCZ od iste kompanije i ronilačku opremu (85.450 KM), 100kg plastičnog eksploziva (14.500 KM), te putem direktnih sporazuma set kamera i regulacioni ventil.

Iako u 2019. godini nije bilo potpisanih ugovora, sve je nadoknađeno u ovoj, 2020. godini. U martu su sredstva i oprema za Federalnu specijaliziranu jedinicu za ispumpavanje vode pumpama velikog kapaciteta plaćeni čak 588.300 maraka. Pored toga, firma KM Trade je nabavila i zaštitne naočale za 5.590 maraka, te putem direktnog sporazuma i dvije antene za 1.800 maraka.

Kada se sve sabere, dolazimo do brojke od oko milion i 690 hiljada maraka, odnosno milion i 940 hiljada maraka. Bez PDV-a. Toliko su vrijedni zaključeni ugovori između FUCZ-a i firme KM Trade čiji je suvlasnik Solakov advokat Kadrija Kolić.

Podsjetimo da je nakon sumnjivih nabavki respiratora i testova direktor FUCZ-a Fahrudin Solak suspendovan, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi istragu. Solak je i ranijih godina trošio milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu, dok je za vrijeme pandemije mimo zakona potrošio više od 18 miliona maraka

Kad je riječ o Kadriji Koliću i firmi KM Trade, posljednjih dana se uz njegovo ime vežu brojne sumnjive nabavke. Tako su kompaniji KM Trade od MUP-a RS, preko sumnjivih tendera, dodijeljeni ugovori u vrijednosti od gotovo deset miliona maraka.

Osim toga, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je samo odluku o izboru firme KM Trade za nabavku vodenog topa za razbijanje demonstracija za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Inače, firma KM Trade je prethodnih godina bila dobavljač brojnim ministarstvima unutrašnjih poslova, civilnim zaštitama, upravama, bankama... 

(zurnal.info)