Nikšić smjenjuje Arslanagića:Spašavanje Bosnalijeka ili direktora?

Istražujemo

Spašavanje Bosnalijeka ili direktora?

Spašavanje Bosnalijeka ili direktora?

Nermin Nikšić, premijer Federacije, zatražio je navodno smjenu Edina Arslanagića, direktora Bosnalijeka u kome Vlada ima 20 posto dionica. Nakon što je više od godinu dana kao premijer posmatrao Arslanagićeve sumljive poslove, o čemu je Žurnal opširno pisao, Nikšić je navodno odlučio iskoristiti mogućnosti kao najveći pojedinačni dioničar i tražiti od Nadzornog odbora da smijeni Arslanagića.

 

Scenarij smjene

Ovu informaciju potvrdili smo iz izvora bliskih Vladi Federacije. Scenarij Arslangićeve smjene navodno je već pripremljen. Veljko Trivun, predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijaka, za Avaz je izjavio da njegova smjena može imati veze sa izborom novog rektora Univerziteta u Sarajevu. Ukoliko preko Nadzornog odbora smijeni Arslanagića, Trivun bi mogao postati rektor i ostati u ovom odboru najprofitabilnije domaće farmaceutske kompanije.

Priča o poslovanju Bosnalijeka koju je Žurnal pokrenuo prije godinu dana dokazuje i da je Trivun morao znati za sve što Arslanagić radi. Za to je uostalom i dobijao nadprosječnu platu!

Priču o Bosnalijeku počeli smo sa prisnim odnosima ove kompanije sa sarajevskim ljekarima. Bosnalijek je javno poklanjao ljekarima odmore na moru očekujući zauzvrat privilegiju kod propisivanja svojih lijekova pacijentima. Podatak da je od 20 napropisivanijih lijekova u Sarajevu 13 Bosnalijekovih samo je potvrdio uspješnost Bosnalijekove kampanje na ivici zakona.

 

Nagrada za Arslanagića

U aprilu prošle godine objavili smo priču o prevarama Bosnalijeka na sarajevskoj berzi kada je Arslanagić svojim prijateljima “šapnuo” povlaštenu informaciju pa su takozvanim insajderskim trgovanjem dionica za nekoliko dana zaradili desetine hiljada maraka. Tada smo pisali i o bliskim odnosima koje je Arslanagić imao sa kompanijom Brštanica, koja i danas servira obroke radnicima ove kompanije i upravlja nekretninama Bosnalijeka.

Ove smo godine priču nastavili sa objavljivanjem imovinskog kartona Edina Arslanagića i njegovih sinova Amara i Vedada na kojem bi im pozavidili i najbogatiji domaći privatnici. Pisali smo i o “nestajanju” 10.000 maraka na svakom transportu lijekova u Rusiju.

Šteta koju je Arslanagić napravio u Bosnalijeku od 1991. godine do danas vjerovatno se mjeri u milionima maraka. Zbog toga bi njegova smjena uz vjerovatnu bogatu isplatu na osnovu menadžerskog ugovora, o čemu je Arslanagić javno govorio prilikom jednog TV gostovanja, došla kao nagrada. Jednostavni odlazak uz zaboravljanje svega što je radio u kompaniji gdje Vlada ima 20 posto ne može se vidjeti drugačije nego kao nagrada za menadžera čija kompanija zarađuje na lijekovima. Nekretnine i novac u ovakvom scenariju ostaju u trajnom vlasništvu porodice Arslanagić. Zbog tajnovitosti premijera još uvijek ostaje nejasno šta je značila njegova izjava da će "spasiti Bosnalijek" i da li će se ta operacija završiti samo na smjeni Arslanagića?

(zurnal.info)