Šumsko gazdinstvo Vučevica:Specijalna policija RS smjestila novog direktora u fotelju

Istražujemo

Šumsko gazdinstvo Vučevica: Specijalna policija RS smjestila novog direktora u fotelju

U subotu, 12. avgusta, specijalna policija RS je silom uvela Neđu Mašića u prostorije ŠG "Vučevica" i tako mu omogućila da preuzme dužnost direktora. Skoro tri sedmice radnici “Vučevice” blokirali su ulaz u upravu ne dozvoljavajući Mašiću da preuzme funkciju, jer ga smatraju potpuno nekompetentnom i nesposobnom osobom

Specijalna policija RS smjestila novog direktora u fotelju
FOTO: atvbl


Slučaj Šumskog gazdinstva “Vučevica” iz Čajniča pokazao je da je vlast u Republici Srpskoj spremna i na primjenu sile kako bi sprovela svoje interese i u situaciji kada su njihovi potezi nezakoniti i suprotni interesima radnika ili građana ovog entiteta. Vlast je radnicima “Vučevice”, ali i svim građanima RS, jasno poručila da neće prezati da zlupotrijebi policiju u političke svrhe, ako njeni interesi budu ugroženi.
 

S POLICIJOM U FOTELJU

U subotu, 12. avgusta, specijalna policija RS je silom uvela Neđu Mašića u prostorije ŠG "Vučevica" i tako mu omogućila da preuzme dužnost vršioca dužnosti ovog javnog preduzeća.

Skoro tri sedmice radnici “Vučevice” blokirali su ulaz u upravu “Vučevice”, ne dozvoljavajući Mašiću da preuzme funkciju, jer ga smatraju potpuno nekompetentnom i nesposobnom osobom za upravljanje ovim Šumskim gazdinstvom. Bilo je tako sve do subote, 12. avgusta, neradnog dana, kada su se pojavili specijalci, obili bravu sjedišta preduzeća i uveli Mašića u direktorsku kancelariju.

Radnici “Vučevice” najavili su da će borbu nastaviti zakonitim sredstvima, angažujući advokata, koji je već uputio žalbu sudu zbog nezakonite smjene ranijeg direktora Slobodana Pejovića, ali je malo vjerovatno da će u tome uspjeti, jer da se u RS poštuje zakon Pejović ne bi ni bio smijenjen niti bi Mašić uz policijsku asistenciju preuzeo direktorsko mjesto.

Pedsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, resorni ministar Stevo Mirjanić i generalni direktor “Šuma Srpske” Risto Marić insistirali su na tome da nisu radnici ti koji imaju pravo da postavljaju direktora javnog preduzeća.

Takav stav je tačan, pod uslovom da oni, Dodik, Cvijanovićeva, Mirjanić i Marić poštuju zakon, koji jasno definiše imenovanja rukovodilaca javnih preduzeća. U ovom slučaju, oni su na zakonske procedure, javne konkurse i ostala pravila oko imenovanja direktora mislili kao na lanjski snijeg.

Cvijanovićeva je otišla tako daleko da je izjavila da radnici Šumskog gazdinstva treba da budu zadovoljni što imaju radna mjesta.

“Ne mislim da su radnici ti koji mogu, niti imaju mehanizme da utiču ko će biti rukovodstvo određenog privrednog subjekta”, navela je premijerka.

Ni riječi o stvarnim ciljevima operacije nasilnog postavljanja Neđe Mašića na direktorsku poziciju, koja, cijela je istina, ima čisto političku i stranačku pozadinu, čiji je cilj izvlačenje novca iz “Vučevice” pred opšte izbore sledeće godine.
Krenimo redom.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović je još u junu, po nalogu Milorada Dodika, naredio da se smijeni direktor ŠG “Vučevica” Stojan Pejović i da se na tu funkciju imenuje Neđo Mašić, lokalni čelnik SNSD-a.

TESAR I INŽINJER

Radnici su odgovorili štrajkom, koji je počeo 21. jula, ne dozvoljavajući da na čelo “Vučevice” dođe "tesar" Neđo Mašić, umjesto inžinjera šumarstva Slobodana Pejovića, koji je godinama imao najbolje rezultate u okviru svih gazdinstava u sistemu “Šuma Srpske”.

Ko još mari za dobre rezultate poslovanja, kada je vladajućoj stranci potreban novac za izboru kampanju naredne godine, a Mašić je osoba koja je spremna taj novac da izvuče iz “Vučevice”.

Luka Petrović je dao nalog generalnom direktoru “Šuma Srpske” Risti Mariću (Socijalistička partija) da smijeni Pejovića i ustoliči Mašića.

Međutim, radnici "Vučevice" zaprijetili su otvorenim otporom "svim sredstvima", o čemu su obavijestili i vrh JP "Šume RS". To je spriječilo Pejovićevu smjenu, ali samo privremeno.

Radnici su istakli da je ŠG "Vučevica" najuspješnije gazdinstvo u okviru javnog preduzeća i prošlu godinu završilo je sa 1,4 miliona KM dobiti.

"U našem gazdinstvu se pokušava smijeniti najuspješniji direktor - inžinjer šumarstva Slobodan Pejović, a na njegovo mjesto postaviti 'tesar' Neđo Mašić, koji je, kako nam je rečeno, prije mjesec dana u upravu šuma donio neku diplomu menadžmenta sa nekog od privatnih fakulteta u Prištini", naveli su radnici “Vučevice”.

Vlast je u smjenu Pejovića, potpuno nezakonito, krenula na sredini njegovog mandata, s obzirom na to da je na funkciju izabran do kraja 2018. godine.  
Za Mašića su radnici rekli da iza sebe ima krajnje negativne rezultate u poslovima u kojima se oprobao:  u stečaju je završilo komunalno preduzeće na čijem čelu je bio, potom je propao i kao svinjogojac, a onda i kao stočar, jer mu je od 40 grla ostala samo jedna krava.

Od jula do subote 12. avgusta, radnici “Vučevice” su uspjevali da spriječe ulazak Mašića u direktorsku kancelariju. Dodik, međutim, nakon kapitulacije prilikom imenovanja direktora ŠG “Romanija”, gdje su takođe bili protesti radnika i drvorerađivača, te povlačenja pred radnicima “Željeznica RS”, kojima je lično izašao u susret, nije smio rizikovati da radnici odnesu pobjedu i u Čajniču, procjenjujući da bi to izazvalo lavinu protesta u drugim javnim preduzećima u RS, koju ne bi mogao iskontrolisati.

Zato se režim opredijelio za nasilno postavljenje Mašića na direktorsko mjesto.

SMJENA JE NEZAKONITA

O kakvom opskurnom liku se radi, svjedoči i Mašićeva izjava da on može biti i “opančar”, ali da će preuzeti funkciju, javno se zaklinjući na vjernost i poslušnost Luki Petroviću, generalnom sekretaru SNSD-a i Dodiku.
Još veći apsurd, koji pokazuje svu trulost sistema u RS, je izjava generalnog direktora “Šuma RS” Riste Marića da je Mašićeva smjena nezakonita, ali da je on mora sprovesti, jer je to od njega traži vladajuća stranka. Čak je poručio da on “nije nadležan” za cijeli slučaj.

Marić je u jednom trenutku popustio i povukao Rješenje o imenovanju Mašića i postavio Slavišu Kovačevića, ali to je trajalo bukvalno jednu noć.

U međuvremenu, Marića je pozvao Luka Petrović i podsjetio ga šta i kako treba da radi, pa je Marić obavijestio je Kovačevića da nije imenovan, već da je Mašić "u igri". Igra oko “Vučevice” završila se nasilnim uvođenjem Mašića u direktorsku kancelariju.

Opozicija je o slučaju “Vučevica” ćutala skoro dva mjeseca, ponašajući se kao da je u pitanju unutarstranački obračun u SNSD-u, a ne budućnost javnog preduzeća i činjenica da će Mašić “posjeći” finansije “Vučevice”, iz koje će za kampanju stranke u narednih godinu dana izvući milionske iznose.

Na kraju sage oglasio se SDS, čiji je predsjednik Vukota Govedarica, koji je ocijenio da slučaj “Vučevica” potvrđuje da je u RS na djelu bezakonje.

 “Dodik je rekao da će dovesti opančara, direktor Šuma RS upozorava SNSD-e da izbor direktora nije u skladu sa zakonom i procedurom, a s druge strane aktuelni direktor koji se imenuje zaklinje se na lojalnost jednoj stranci i njenom sekretaru. Dakle, klasično bezakonje”, rekao je Govedarica za BN televiziju.

Ono što je najgore, naglasio je Govedarica, jeste činjenica da tom bezakonju asistira policija Republike Srpske.

“Bezakonje koje provodi Dodik, bezakonje koje provodi generalni direktor `Šuma Srpske` Marić, bezakonje Mašića koji je lojalan generalnom sekretaru SNSD-a i u tom bezakonju učestvuje MUP Republike Srpske”, istakao je Govedarica.

Pitanje je, dodao je on, kada će neko ovom bezakonju stati za vrat.

“Očigledno je ovo Dodikova privatna država. I u pravu sam kada kažem da sve ovo Dodik posmatra kao jednu video-igricu u kojoj on radi šta želi. Prva baterija koja pokreće tu video-igricu je MUP Republike Srpske, a druga je Radio-televizija Republike Srpske koja će sve to da umije i predstavi kao da je to jedna normalna stvar”, upozorio je predsjednik SDS-a.

(zurnal.info)