:Špirić smjenjuje Halilovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Špirić smjenjuje Halilovića

Špirić smjenjuje Halilovića
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH da razriješi dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

Špirić smatra da je Halilovićodgovoran što nije došlo do blagovremene ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i podsjeća da je konvencija po ovlaštenju Savjeta ministara potpisana 30.jula ove godine, da bi Halilović tu konvenciju tek 20.oktobra uputio u Ministarstvo vanjskih poslova da je pripremi za ratifikaciju u Savjetu ministara, a tek u četvrtak naveče, nakon što su se invalidi okupili i zaprijetili da neće napustiti Parlament, uputio elektronsku verziju konvencije Ministarstvu vanjskih poslova.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, Špirić je rekao da se Halilović sinoć obratio invalidima u zgradi Parlamentarne skupštine i saopštio da je on uradio svoj dio posla po pitanju ratifikacije Konvencije UN-a o pravima lica sa invaliditetom, a da je na nadležnim institucijama da obave svoj dio posla.

-Da se u ovoj zemlji ne bi igrali odgovornosti i neodgovornosti, jer ako su ljudi spremni da budu neodgovorni prema najugroženijim, invalidima, onda su spremni da budu neodgovorni i prema drugim građanima BiH - rekao je Špirić, obrazlažući razloge zbog kojih je zatražio razrješenje Halilovića: Da se to ne bi dešavalo ubuduće, za nauk svima, održao sam telefonsku sjednicu Vijeća ministara, zamolio ministre da izvršimo ratifikaciju te konvencije i da je proslijedimo Predsjedništvu, a Predsjedništvo dalje u Parlament, ali sam isto tako donio rješenje i proslijedio u Prlamentarnu skupštinu u kojem sam zatražio razrješenje ministra Safeta Halilovića.

Predsjedavajući Vijeća ministara je kazao da se posljednje vrijeme širi teza kako je BiH prekomplikovana i da zato dugo traju procedure ratifikacije međunarodnih ugovora i dodao da će to biti tako „ako svaki ministar zadrži četiri mjeseca dokument u svojoj ladici, kao što je to učinio Halilović“.

-Danas sam od Parlamentarne skupštine zatražio njegovo razrješenje i na njegovo mjesto mora da dođe odgovorniji čovjek. Da bi se izbjegle bilo kakve manipulacije i naknadna tumačenja, o tome neću više govoriti, jer očekujem stav Parlamentarne skupštine - dodao je Špirić.

On je rekao da je o tome razgovarao sa svim ministrima, pa i sa Halilovićem, zatražio od njega da ratifikuje konvenciju i obavijestio ga da će zatražiti njegovo razrješenje.